Mes de paraules

2,2 milions d’euros ha de pagar Roses per evitar l’enderroc de l’última planta del Royal Marine II

Cas Royal Marine II
L'edifici Royal Marine II (el de la finestra blava)

Un pagament pel cas Royal Marine II aprovat aquest matí en un ple extraordinari i que haurà de fer front l’Ajuntament de Roses per evitar un cost econòmic, i social, superior

Conveni cas Royal Marine
L’edifici Royal Marine II (finestres blaves) és 1 metre i 13 cm més alt que el Royal Marine I

L’Ajuntament de Roses ha celebrat aquest matí un ple extraordinari per aprovar el conveni de resolució convencional i extrajudicial del TSJC que inclou una indemnització de 2,2 milions d’euros per evitar l’execució d’una sentència del 2006, i ratificada al 2008, que suposava enderrocar la quarta planta de l’edifici Royal Marine II (de 193 pisos) per ser massa alt, 1,13 metres, respecte al Royal Marine I (de 204 pisos), dos edificis confrontants situats a l’Avinguda Port Joan de Santa Margarida.
“Avui –per ahir- tanquem un tema que porta 12 anys a l’Ajuntament”, ha assenyalat l’alcaldessa Montse Mindan, després de fer lectura del conveni. I ara “aquest Ajuntament tenia dues possibilitats, arribar a un acord i tancar aquest tema, o bé continuar en judici seguint les execucions de sentència i esperar a que la magistrada determinés”, va afirmar Mindan, per assenyalar que s’ha escollit la primera “al considerar que malgrat el seu elevat cost és més beneficiós que una hipotètica execució de la sentència”, que suposaria, com a mínim, triplicar el cost actual dels 2,2 milions d’euros. Un sobrecost econòmic, però també social “perquè 40 o 50 famílies es quedarien sense vivenda, i la resta de veïns haurien de sortir de les seves cases mentre duressin les obres de l’enderroc”.

12 anys, que ha tancat avui l’Ajuntament, des que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya dictés sentència per executar l’enderrocament, ratificada dos anys després, al 2008 i que l’Ajuntament no va executar mai.

L’equip de govern, CiU i Gent del Poble, més ERC, el principal partit de l’oposició van votar a favor i PSC, PP, Ciutadans i Unió Municipal es van abstenir.

El portaveu republicà Joan Plana ha assenyalat que el seu partit votaria a favor d’aprovar el conveni, “però no podem passar pàgina,  així, a partir d’ara aquest ple hauria de tenir dues tasques, primer explicar als ciutadans de Roses el perquè l’Ajuntament de Roses ha de pagar 2,2 milions d’euros dels seus diners, i segon, demanar, exigir o explicar quines són les responsabilitats polítiques d’aquest cas, ja que les legals ja queden recollides en la sentència”.

El regidor del PSC, Toni Rodríguez, ha dit que “ens abstindrem per donar el vist-i-plau al govern, però també volem anar més enllà per donar la millor informació  explicar el màxim possible i dirimir si hi ha més responsabilitats”.

“Considerem que és una acció de responsabilitat i en abstindrem”, ha afirmat el portaveu del PP, Manel Escobar, per continuar dient que “és una quantitat important, 2,2 milions d’euros, també és un mica injust dir que és el responsable d’això, però volem tirar endavant la comissió d’investigació que proposarà Unió”.

En el mateix sentit de crear aquesta comissió s’ha manifestat el portaveu de Ciutadans, José Manuel Álvarez, a l’assenyalar que “és molt important aclarir aquest tema i demanarem responsabilitats polítiques i dimissions”.

El portaveu d’Unió Municipal, Josep A. Valdera, ha manifestat que “atès que els serveis jurídics de l’Ajuntament que aquest conveni és l’opció menys costosa pels ciutadans de Roses, ens abstindrem per a que pugui ser aprovat”.

Comissió informativa especial d’investigació

Unió Municipal de Roses impulsa una Comissió informativa especial d’investigació per tractar el cas del Royal Marine a la que s’han adherit tots els grups de l’oposició, mentre els dos socis de govern han decidir si se suman a la proposta, tot i que Mindan ha assenyalat en el ple que la veu bé.
Una Comissió que tindrà tres tasques a desenvolupar, la primera revisar tots els papers, expedients, en definitiva tot el procés. La segona serà una funció de caràcter divulgatiu, on tots el grups polítics explicaran als ciutadans el cas des del seu punt de vista, i el tercer, si cada grup el veu convenient, determinar si cal eximir responsabilitats polítiques o no.

Aquest Comissió s’haurà d’aprovar la seva creació mitjançant una votació en un ple.