Mes de paraules

30 veïnats i 426 masos al Cap de Creus ha descobert, fins ara, l’historiador Arnald Plujà

Conferència Arnald Plujà
Arnald Plujà donant la seva conferència al costat del regidor de Cultura de Roses, Marc Danès

Arnald Plujà va oferir l’ última conferència del Cicle ‘Roses, un poble amb molta història’ parlant dels veïnats i masos descoberts al Parc Natural del Cap de Creus

Arnald Plujà
Arnald Plujà donant la seva conferència al costat del regidor de Cultura de Roses, Marc Danès

Trenta anys porta l’historiador Arnald Plujà de recerca sobre els veïnats del Parc Natural del Cap de Creus. Tres dècades en les quals ha descobert, fins ara, 30 veïnats que hi havien al Parc Natural, “una xifra considerable dintre del petit què és el Cap de Creus com a territori, que té una extensió de només 150 quilòmetres”, va assenyalar Plujà, durant la conferència que va oferir al vestíbul del Teatre de Roses, ahir al vespre, sota el títol ‘La divisió territorial del Cap de Creus al llarg dels segles’.

L’historiador, després de ser presentat pel regidor de Cultura, Marc Danès “com un amant i coneixedor del Cap de Creus”, va oferir una xerrada en la qual va enumerar i ensenyar, amb unes fotografies projectades en una pantalla, la sèrie de veïnats  i masos que ha trobat fins al moment. Respecte als veïnats Arnald Plujà va referir que 6 d’aquests estan ubicats dintre del terme municipal de Roses, sent el més important “el del Castell de la Garriga, fins ara desconegut, però que Roses el va comprar el 1665. Però també hi havia el de Carabs, entre Palau i Roses, el de Madrigul al sector de Montjoi, el del Priorat de Santa Margarida, el de Panida i el de Perafita”.
Veïnats que van anar creixent, convertir-se, alguns, en les poblacions que coneixem actualment, i d’altres que “van desaparèixer perquè eren medievals, i eren espais reduïts enmig de la muntanya sense cap mena de subsistència”.
L’historiador també es va referir als masos que ha trobat durant la seva recerca, “426 masos repartits per la geografia del Cap de Creus, i quan acabi la meva recerca d’aquí a deu anys segur, que s’arribarà als 500 masos”.
D’aquest quatre-cents vint-i-sis masos trobats per Arnald Plujà 75 pertanyen a Roses, 60 a Palau, 20 a Vilajuïga, 10 a Pau, 15 a Cadaqués, 40 a Llançà, 25 a Colera,  i 181 a Sant Pere de Rodes.

Conferència Arnald Plujà
Bona assistència de públic a la conferència de l’historiador Plujà sobre el Cap de Creus

‘La divisió territorial del Cap de Creus al llarg dels segles’ va donar per finalitzat el cicle de conferències ‘Roses, un poble amb molta història’ organitzat pel departament de Cultura de l’Ajuntament de Roses. Una recerca sobre els veïnats del Cap de Creus de l’historiador Arnald Plujà, que té la intenció de plasmar en un llibre quan acabi “d’aquí a deu anys la meva investigació i que ben podria titular-se ‘Els veïnats del Cap de Creus

Arnald Plujà és historiador i bussejador professional. Gran coneixedor del territori del Parc Natural, “el meu món és el Cap de Creus” és autor de diferents llibres centrats entorn al món submarí i l’estudi de la Costa Brava Nord, entre ells “Estudi del Cap de Creus: La Costa. Diccionari toponímic, etimològic i geogràfic” i de “Parc Natural del Cap de Creus: 30 itineraris submarins”.