Enguany el lema de la celebració del Dia Mundial del Medi ambient fa referència al malbaratament alimentari
‘Think.Eat.Save’, ‘Pensar.Comer.Guardar’, amb aquest lema es vol conscienciar a la ciutadania, en el Dia Mundial del Medi Ambient, sobre el consum responsable dels aliments, així com evitar una pèrdua elevada d’aquests.
Només a Catalunya, anualment es malbaraten més de 260.000 tones d’aliments, que es correspon al 7% del que adquireixen les famílies, els restaurants i els comerços. És a dir, cada català llença cada any uns 35 quilos d’aliments que es poden aprofitar, dada que equival a llença el menjar consumit durant uns 25 dies o a alimentar mig milió de persones. Si parlem en termes econòmics, la pèrdua és de 112€ per habitant i any, un total de 841 milions d’euros a tot Catalunya.
L’Agència de Residus de Catalunya (ARC) va presentar la guia Un consum + responsable dels aliments, un conjunt de propostes per prevenir i evitar el malbaratament alimentari. La guia és un resum de la Diagnosi del malbaratament alimentari a Catalunya, elaborat per la Universitat Autònoma de Barcelona per encàrrec de l’ARC.