Mes de paraules

7 explotacions, 15 restaurants i 10 allotjaments de l’Alt Empordà participen a la 2ª edició de ‘Benvinguts a Pagès’

Capvespre entre vinyes i megàlits, oliveres centenàries, fesols de l’ull ros … I més es pot descobrir al Benvinguts a Pagès a l’Alt Empordà

Benvinguts a PagèsL’Alt Empordà acollirà a l’igual que la resta de comarques d’arreu Catalunya, els dies 3,4 i 5 de juny la segona edició de Benvinguts a Pagès. Una iniciativa creada per poder redescobrir el lloc on neix tot allò que mengem i conèixer de prop les persones que es cuiden de produir els aliments que ens arriben a casa.

A més, aquest any Benvinguts a Pagès va de la mà d’un excel·lent soci, la Setmana Bio, coincidint al cap de setmana del 3 al 5 de juny i allargant-se, la Setmana Bio, fins al 9 de juny.

Benvinguts a Pagès a l’Alt Empordà

A l’Alt Empordà s’han inscrit per participar en aquesta iniciativa 7 explotacions, 15 restaurants i 10 allotjaments; i s’han programat  fins a 9 activitats complementàries per poder conèixer el món rural.

Les explotacions de l’Alt Empordà que s’han adherit i que podrem visitar són el Can Genover-Biograssfed, el Celler Martin Faixó, Crismiou, la Granja Sués, Mas Marcè-Ecolàctics Peralada, Oli de Ventalló i Verdures i Llegums Can Puig.

Als establiments de restauració on podrem menjar hi ha l’Amiel&Molins, el Can Jeroni, l’Hostal Totsompops, l’Integral, el restaurant Antaviana, el restaurant Càmping Riu, el restaurant El Trull d’en Francesc, el restaurant l’Hotel Duran, el restaurant de l’Hotel Empòrium, l’Hotel La Fornal del Ferrers, el restaurant Plaça, el restaurant Les Roques, el restaurant Reina de Port-Lligat, la Sala de Tast Ca la Marutxi i el Voramar,

Pel que fa als  allotjaments, en aquest hi podrem descansar: Ca La Marutxi, Càmping Riu, Can Salas-Espolla, Casa Les Roques, Casa Rural Mas del Joncar, Fané de Baix, Hostal l’Esplai, Hotel Les Roques, Mas Camins i Pensió Vista Alegre.

I les activitats programades en podrem i gaudir de les següents:

  • Capvespre entre vinyes
  • Concurs de pesca a Càmping Riu
  • El trenet del pagès
  • Esmorzar de Pagès
  • Fira de l’Oli i el Pa a Sant Pere Pescador
  • Fira del pa de Castelló d’Empúries
  • La búfala de l’Empordà i els estanys de Vilaut
  • Visita al Port i al MARAM
  • XXI Fira – Mercat de la cirera de Terrades

Benvinguts a pagès és una aposta decidida pel producte de proximitat, per posar en valor el món rural, pel turisme d’interior i pel potencial de la gastronomia catalana. Una oportunitat per veure on neix allò que mengem. A la majoria de comarques també es programen activitats complementàries, majoritàriament de caràcter lúdic i cultural.

Liderat per la Fundació Alícia, amb la col·laboració del Departament d’Empresa i Coneixement, a través de l’Agència Catalana de Turisme, i del departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Benvinguts a pagès s’emmarca dins els actes de la designació de Catalunya com a Regió Europea de la Gastronomia 2016 i de l’Any temàtic promocional dedicat a la gastronomia i l’enoturisme, que tenen com a objectius posicionar el producte agroalimentari local com a exponent singular del territori i com a base d’una cuina que aporta un accent particular a la cultura. L’objectiu és posicionar Catalunya pels seus productes, la seva cuina i com a destinació turística enogastronòmica.

Es tracta d’un cap de setmana de portes obertes a explotacions agràries, ramaderes i pesqueres d’arreu de Catalunya, que faran visites gratuïtes perquè puguem veure com i on es fan els productes que després ens arriben a taula.

Però, a més, Benvinguts a Pagès ens proposa organitzar un cap de setmana a mida a qualsevol punt del país perquè, a més d’aquestes visites, hi ha allotjaments en entorns rurals, restaurants que faran un menú especial i activitats complementàries a totes les comarques catalanes.

A poc menys de 15 dies per a la gran festa del món rural català, hi ha més de 225 pagesos, ramaders i pescadors d’arreu de Catalunya que s’han apuntat a la iniciativa; més de 200 restaurants, uns 215 allotjaments i més de 170 activitats complementàries de tipus molt divers organitzades per Ajuntaments, entitats i col·lectius. En total, gairebé 820 propostes diferents que ens permetran descobrir el producte i la terra en qualsevol punt del país.

Com podem fer un cap de setmana Benvinguts a Pagès?

Al web de benvingutsapages hi ha tota la informació de les explotacions, restaurants, allotjaments i activitats complementàries que participen al Benvinguts a Pagès.

Les visites a les explotacions agràries i ramaderes són gratuïtes i no cal que reserveu abans (a no ser que sigueu un grup molt nombrós). Al web trobareu el llistat de participants per comarques o bé per producte, i a la fitxa podreu veure els horaris de les visites i les indicacions per arribar-hi.

Per planificar un cap de setmana amb gastronomia de qualitat, al mateix web trobareu els restaurants que ofereixen el menú Benvinguts a Pagès i Setmana Bio, menús que contenen plats cuinats amb productes de temporada, ecològics i del territori. I, en el cas dels allotjaments, que ens permeten fer nit a qualsevol comarca, fan ofertes especials per a tot el cap de setmana. A les fitxes del web hi trobareu la informació i les dades de contacte de cada establiment per si teniu algun dubte o voleu fer la reserva.

Les activitats complementàries són molt diverses, algunes són gratuïtes i d’altres tenen un cost associas. També trobareu tota la informació, horaris i indicacions al web www.benvingutsapages.cat

Promocions especials per als “súpers”

Tots els infants i joves que siguin del Club Súper3 tindran condicions especials el cap de setmana del Benvinguts a Pagès. Per una banda, tindran un obsequi quan visitin alguna de les explotacions participants i, d’altra banda, podran participar de forma gratuïta a les activitats complementàries.

Els organitzadors

Benvinguts a Pagès és una iniciativa de la Generalitat, amb la col·laboració del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació -a través de Prodeca-, del Departament d’Empresa i Coneixement -a través de l’Agència Catalana de Turisme-, i de la Fundació Alícia. També hi col·laboren Consells Comarcals, Consorcis i Oficines de Turisme i un ampli ventall d’entitats i associacions del país. Enguany, la Setmana Bio s’incorpora al projecte de Benvinguts a Pagès i ambdós esdeveniments es celebraran de forma conjunta, de manera que Benvinguts a Pagès donarà el tret de sortida de la Setmana Bio, que es celebrarà del 3 al 9 de juny de 2017.

Una primera edició de Benvinguts a Pagès molt premiada

Aquesta setmana, Benvinguts a Pagès rebrà en el marc d’un Congrés Europeu de Turisme Rural a Astúries organitzat per escapadarural.com, portal líder de turisme rural, el reconeixement com a millor campanya per a la promoció de destinació. Es valora que Benvinguts a Pagès ha permès incentivar l’atractiu de les escapades rurals, dinamitzar el territori i promocionar Catalunya a través de l’agricultura i la gastronomia locals.

A més, fa unes setmanes, Benvinguts a Pagès va ser reconegut amb el Premi Alimara a la Innovació en Producte o Experiència, un guardó que reconeix l’aportació de la nostra iniciativa en la promoció turística de Catalunya. Es tracta d’uns guardons creats pel CETT, campus internacional de formació i transferència de coneixement en turisme, hoteleria i gastronomia adscrit a la Universitat de Barcelona.