Mes de paraules

Agricultura impulsa la creació de la Junta Rectora del Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter

Parc Natural Montgrí
Panoràmica del Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter

El conseller Pelegrí destaca el consens que ara s’ha aconseguit amb el territori perquè el Parc compti amb el suport de tothom

Parc Natural Montgrí
Panoràmica del Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter

El Govern ha acordat, avui, a proposta del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM), la creació de la Junta Rectora del Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter, així com la regulació de la seva  composició, de les seves funcions i del règim jurídic de funcionament d’aquest òrgan.

El conseller Pelegrí ha celebrat la creació d’aquest nou organisme que lidera el Departament d’Agricultura. Aquest Parc Natural es va crear l’any 2010, amb l’anterior Govern, però encara no disposava d’òrgans rectors. De fet, segons Pelegrí “aquest era un decret molt esperat i un compromís de Govern i de País”. Per això, s’ha treballat intensament per aconseguir i consensuar el màxim de consens possible amb el territori. El Parc va néixer envoltat de polèmica i crítiques d’ajuntaments, entitats ecologistes i agricultors per no poder dir-hi la seva. Ara, Pelegrí ha assegurat que s’han  recollit “totes les propostes i inquietuds del territori” perquè el Parc “compti amb el suport de tothom”.

En el  procés de crear la Junta Rectora s’ha fet un treball transversal i està integrat per ajuntaments, entitats i organitzacions i representants de la Generalitat i administracions públiques. El conseller d’Agricultura ha explicat que “aquesta fórmula i aquest consens permetran fer una gestió molt més propera perquè hi ha representants de tots els sectors”.  Es tracta de portar a  terme un programa de desenvolupament social i econòmic vinculat a objectius de conservació del seu entorn en aquest territori empordanès.

Pelegrí ha explicat que “evidentment no s’entén la conservació de qualsevol espai natural sense que s’hi mantingui, entre d’altres, l’activitat agrícola i ramadera”. “Es tracta de valoritzar el  patrimoni natural i sobretot es tracta de compartir-lo, de mostrar-lo, d’acostar-lo i de dinamitzar-lo conservant la seva biodiversitat, preservant els seus valors naturals però també el seu dinamisme”, ha afegit.

La Junta Rectora està adscrit al DAAM i integrada per representants dels diversos departaments de la Generalitat amb competències relacionades amb la gestió del Parc Natural, de les diverses administracions actuants (inclosos els ajuntaments), i de les entitats més representatives dels sectors socials implicats (agrari, pesquer, rural, cultural, recreatiu, científic, ambiental…).

Exerceix les funcions de participació, consulta i tutela de la gestió i, així mateix, vetlla pel compliment de la normativa reguladora del Parc Natural, proposa normes i actuacions per a una eficaç defensa dels valors ecològics i per al desenvolupament sostenible en l’àmbit del Parc Natural.

Es tracta d’un òrgan de participació, consulta i tutela de la gestió del Parc Natural que té com a objectiu integrar la representació dels diferents agents implicats i interessats en el territori,  i consensuar les accions orientades a millorar-ne la gestió. Quant a la composició, que inclou una presència molt destacable del territori, la Junta està integrada per 8 ajuntaments (Torroella de Montgrí, Pals, Bellcaire d’Empordà, l’Escala, Palau-sator, Ullà,  Fontanilles i  Gualta), 20 entitats i organitzacions i 12 representants de la Generalitat i altres administracions públiques

Entre les funcions específiques que ha de desenvolupar la Junta destaquen establir les disposicions reguladores del Parc Natural, proposar el programa d’actuació i la memòria anual de gestió, el pressupost anual d’acord amb les prioritats d’inversions en infraestructures i serveis dins l’àmbit del Parc Natural. També coordinar les actuacions de les administracions representades que puguin afectar l’espai protegit, i fer-ne el seguiment, així com proposar i promoure mesures i actuacions per a la millor protecció del Parc Natural i afavorir les activitats tradicionals, agrícoles, ramaderes i forestals.

Els acords de la junta s’adopten per un sistema de vot ponderat, de manera que cada grup té un nombre de vots igual a una tercera part del total, i el valor del vot de cadascuna dels membres és proporcional al nombre de membres de cada grup.

Es preveu la designació d’una comissió permanent, que actua per delegació de la Junta Rectora i com a òrgan permanent de consulta i tutela de la gestió del Parc.