Mes de paraules

Agricultura treballa amb la hipòtesis que l’incendi del municipi de Vilopriu ha estat intencionat

Investigació de l'incendi forestal Vilopriu
Agents rurals investigant les causes dels incendis

El municipi empordanenc ha sofert 70 incendis en els últims 10 anys, 66 dels quals van ser provocats

Incendi forestal Vilopriu
Agents rurals investigant les causes dels incendis

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, a través del Cos d’Agents Rurals, està investigant les causes de l’incendi de Vilopriu. En aquests moments els equips especialitzats d’investigació estan en el procés de localització del punt d’inici de l’incendi , la lectura dels indicadors de direcció sobre la vegetació i les manifestacions dels testimonis.

En els últims 10 anys s’han produït 70 incendis forestals al municipi de Vilopriu, dels quals 66 han estat intencionats. Atenent a aquests antecedents i a la zona i hora  en que es va produir aquest incendi, el Cos d’Agents Rurals, està treballant com a hipòtesi principal de treball la possible intencionalitat de l’incendi. En el mateix període de 10 anys,  municipis veïns com Colomers o Camallera només han tingut sis incendis cadascú.

 

Investigació de l'incendi forestal Vilopriu
Presa de mostres

Per tal de confirmar aquesta hipòtesi, cal procedir a la determinació del punt d’inici i a la inspecció detallada del lloc per la localització del mitjà d’ignició i així descartat altres possibles causes.

La perimetrització provisional elaborada fins al moment pel Cos d’Agents Rurals dóna un total de 551,05 hectàrees de les quals 377 són hectàrees forestals ( arbres i matolls) i la resta conreus ( 131,73), pastures ( 19) i la resta sòl urbà i aigües.

Tot i que l’inici de l’incendi va ser a Vilopriu, el municipi més afectat és Foixà amb 330 ha, seguit, de Vilopriu amb 140, Colomers amb 46 i Jafre amb 34.

 

Continua el perill d’incendi forestal

Investigació de l'incendi forestal de Vilopriu
Agents durant el procés

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural recorda la importància de continuar extremant les precaucions davant la continuació del perill d’incendi forestal que hi ha en algunes zones de Catalunya.

Entre demà dijous i divendres dia 15 de novembre Catalunya viurà novament una situació de perill d’incendi forestal que és el reforçament de l’actual situació de nord que es va viure aquest dilluns. Aquest nou escenari implica un increment del perill d’incendi forestal degut als vents de mestral, tramuntana i gregal i a la disminució de la humitat relativa.

El Pla Alfa es manté activat en el seu màxim nivell (nivell 3) a les comarques de l’Alt Empordà, el Baix Empordà, el Gironès i el Pla de l’Estany. El Departament també t té previst mantenir la restricció dels accessos al massís de les Gavarres i el de Cadiretes.

Pel que fa a les comarques de Tarragona i les Terres d’Ebre, tot i que no hi ha tancament de massissos, el Pla Alfa Nivell 3 es manté actiu a l’Alt Camp, el Baix Camp, la Conca de Barberà, el Priorat, el Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta.

Podeu consultar la previsió del Pla Alfa per demà:

http://www.gencat.cat/medinatural/incendis/plaalfa/index_previsio.html

Les cremes autoritzades no es podran dur a terme ni en les zones on estigui activat el Pla Alfa 3 ni en les del Pla Alfa 2. El Departament ha efectuat les comunicacions pertinents a traves de la plataforma EACAT i del sistema nou de tramitació de comunicacions als municipis, el qual permet avisar individualment amb un SMS a les comunicacions de crema actual que mentre hi hagi Pla Alfa 2 pel vent no poden cremar.

En els zones on s’ha activat l’Alfa 3 durant el mes d’octubre, ha plogut un 30% menys del que és habitual en un any de pluviometria normal. La vegetació està patint un estat de sequera, i això, sumat als vents forts i secs del nord-est, augmenta el perill d’incendi, que no es donaria en un dia normal sense vent. El perill afecta la zona sud de Catalunya i la punta més oriental, el Baix i l’Alt Empordà.

Tradicionalment, els mesos amb menys incidència d’incendis forestals són novembre i maig. Al novembre, el dia s’escurça i hi ha poca radiació solar i més humitat, i això fa que els incendis prosperin només en casos de vent. El mes de maig també té pocs incendis perquè totes les plantes estan en floració i tenen un contingut d’aigua molt alt.

L’incendi de Vilopriu és, per tant, un incendi poc habitual. Per trobar un incendi d’aquestes dimensions al mes de novembre, ens hem de remuntar al 30 de novembre de l’any 1981 amb un incendi que va cremar 300 hectàrees a la zona de Portbou, i un altre, també el 30 de novembre de l’any 1945, a la zona de Santa Cristina d’Aro i Lloret, que va cremar unes 400 hectàrees forestals. Tot i així, aquests incendis localitzats en les estadístiques històriques del Departament d’Agricultura són considerablement inferiors a l’actual incendi que s’està produint a Vilopriu.

El Pla Alfa

Pla AlfaEl Pla Alfa és el procediment operatiu que té establert el cos d’Agents Rurals per definir les actuacions dels efectius de vigilància i prevenció d’incendis forestals desplegats sobre el territori, davant les situacions de perill d’incendi que es produeixin.

L’activació del Pla Alfa, per part dels Agents Rurals, és donada pel mapa de perill diari d’incendi forestal i altres eines d’anàlisi de risc. Segons les situacions de perill, es gradua en una escala de 4 nivells operatius, de 0 a 3, per a cada comarca.
L’activació de cada nivell comporta un grau de mobilització dels efectius del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, la realització de determinades actuacions preventives, i, en els casos dels nivells 2 i 3, també l’activació de les fases de prealerta i alerta previstes en el Pla INFOCAT (Pla especial d’emergència per a incendis forestals a Catalunya).