Mes de paraules

Cada any hi ha més nouvinguts a Roses interessats en aprendre a parlar català

Voluntariat per la Llengua
Les parelles língüístiques augmenten a Roses dins el programa del Voluntariat per la Llengua

Enguany s’han formalitzat 82 parelles lingüístiques dins el programa del Voluntariat per la Llengua, una xifra superior a la dels darrers anys i que deixa palès l’interès de les persones dels nouvinguts a Roses en aprendre la nostra la llengua  

Voluntariat per la Llengua
Les parelles língüístiques augmenten a Roses dins el programa del Voluntariat per la Llengua

Les parelles lingüístiques és una activitat que es desenvolupa dins el programa del Voluntariat pe la Llengua, VxL, el qual té per objectiu la practica del català a través de la conversa.
Així, les parelles lingüístiques estan composades per persones de Roses que parlen català fluidament, per una banda, i nouvinguts que estan aprenent el nostre idioma, tenen coneixements bàsics i volen millorar el seu català oral, per l’altra part.

Cada parella lingüística es troba una hora a la setmana durant un temps, durat el qual fan un intercanvi lingüístic i cultural, amb l’objectiu que el nouvingut pugui aprendre i practicar el català, a més de familiaritzar-se amb la realitat lingüística i cultural de la Vila rosinca.

Dijous passat es va presentar, al Teatre Municipal de Roses, una nova edició del Voluntariat per la Llengu, el que significa que ja són 38 edicions que s’ha portat a terme a la nostra Vila, ja que es fan tres edicions a l’any des de l’any 2004, que és quan es va iniciar.

I van ser un total de 40 parelles lingüístiques les que es van formalitzar aquest dijous, que sumat a les 30 del passat mes de març i a les 12 de l’estiu fan un total de 82 parelles, xifra que supera les que s’han desenvolupat durant aquesta dècada, i que en tot el VxL a Roses només l’any 2008 es van formalitzar més, en arribar a 90 (vegeu requadre a sota).

Aquest increment del nombre de parelles lingüístiques, que s’ha donat des de l’any 2014 ha estat degut, segons la directora de l’Oficina de Català de Roses, Mònica Coromines, a que “els aprenents de català  a part de mostrar més interès per parlar-ho, tamb´tenen un nivell més alt, és a dir, que ja tenen entre 45 i 90 hores de classe i ja poden mantenir una conversa mínima”.

Aquesta nova presentació del Voluntariat per la Llengua va comptar amb la presència de l’alcaldessa de Roses, Montse Mindan, que va agrair als voluntaris “la seva generositat en posar el seu el temps i dedicació a ensenyar només el nostre idioma, el català, als nouvinguts, sinó també la nostra cultura”; i el regidor de Cultura, Francesc Giner.

Abans de la formalització de les parelles lingüístiques el dinamitzador lingüístic i escriptor, David Vila, va presentar els seus dos darrers llibres.
El primer, “I si parlem català?”, en el qual dona unes pautes per continuar fent servir el català, “ja que hi ha moltes més persones de les que creiem que saben parlar el nostre idioma i cada cop més són menys les que realment el fan servir”. I el segon, ‘Roba estesa’, un recopilatori de contes, petits contes, amb un alt contingut d’ironia, humor i reivindicacions socials i polítiques.