Mes de paraules

Amb “Aprenem Jugant”, aprenem a Roses a consensuar les normes de casa amb els nostres fills

Aprenem Jugant
La doctora Rosa Mª Jové durant una de les xerrades que va oferir a la Sala dels Miralls del Teatre de Roses

La psicològa Rosa Mª Jové va impartir dues xerrades en el marc del programa ‘Aprenem Jugant’

Aprenem Jugant
La doctora Rosa Mª Jové durant una de les xerrades que va oferir a la Sala dels Miralls del Teatre de Roses

Aprenem Jugant és un programa d’activitats educatives endegat pel departament d’Ensenyament de l’Ajuntament de Roses.
Una iniciativa extra escolar on els joves estudiants de primària s’apropen, durant el seu temps lliure i d’una manera pràctica i divertida, al coneixement de diferents matèries. Disciplines que bé estan incloses dins el seu material lectiu, o simplement en volen saber més impulsats per la seva insaciable curiositat.
Així, dins aquest programa s’imparteixen diferents i variats tallers. Per exemple, per saber com fer volar un coet, o per aprendre trucs de màgia, entre molts d’altres. Tallers dirigits als petits estudiants de Roses.

Els pares i mares també aprenen

Dins d’aquest programa d’Aprenem Jugant, els pares i mares són protagonistes. I ho van ser a la xerrada que va impartir la psicòloga Rosa Mª Jové, professional que va tornar a participar en l’edició d’enguany d’aquest projecte oferint, dissabte passat, dues xerrades. La primera va tractar sobre la son infantil. I la segona es va referir a la resolució de conflictes entre pares i fills.

Jové, davant una vintena de pares i mares, va recalcar a la Sala dels Miralls del Teatre de Roses la paraula “tranquil·litat”. La psicòloga va ser clara, contundent, senzilla i directa al parlar de la son dels infants a l’assenyalar que “si fos tan fàcil saber el perquè dels trastorns de la son en els infants, no farien falta professionals de la pediatria o la psicologia. Tindríem una màquina, el ficarien un ‘duro’ i ens donaria la solució”. Què va voler dir la psicòloga amb aquest exemple? Que la principal qualitat que han de tenir els pares i mares és “tranquil·litat” envers els trastorns de la son dels nostres fills, perquè “actuar en el sentit contrari, amb desesperació, empitjora el problema”.

Si el nen vol migdiada, que la faci

La psicòloga va destacar que el nen que “vol migdiada la faci, no deixar-li fer-la perquè a la nit dormi és un error, perquè si està acostumat i no la fa estarà irritat i a la nit tampoc dormirà”.

I “tranquil·litat” va demanar al doctora Jové davant al resolució de conflictes entre pares i fills, “perquè tots hem tingut rebequeries, quan érem joves, i som persones de bé, remarcant que una regla bàsica “ha de ser el consens. Ha de ser arribar a un acord amb els nens de 7 o 8 anys sobre les normes de la casa, sobre les normes d’higiene, de conducta, i com son decisions consensuades, que també les decideixen els nenes i nenes, es compleixen pràcticament en la seva totalitat”.

Psicòloga Rosa Mª Jové

Rosa Maria Jové, llicenciada en Psicologia per la UAB, està especialitzada en psicologia clínica infantil i juvenil i en psicopediatria. També és llicenciada en Història i Geografia amb especialització en antropologia de la criança. És presidenta de la delegació de Lleida del Col·legi Oficial de Psicòlegs de Catalunya i responsable del programa de salut matern-infantil de UNICEF a Lleida. Com a membre fundadora del grup de psicòlegs en emergències i catàstrofes de Catalunya, ha realitzat més de 30 intervencions, entre les quals destaquen les de Biescas i l’atemptat de l’11M.

També és membre permanent de l’Observatori dels Drets de la Infància de la Generalitat de Catalunya. Des de 1994 és la responsable del gabinet de psicologia del Centre Mèdic CMS a Lleida, i també ha obert consulta a Barcelona i Madrid. És autora de les exitoses publicacions ‘Dormir sense llàgrimes’, ‘La crianza feliz’ i ‘Ni rabietes ni conflictes’.