Mes de paraules

“Assolir la igualtat entre homes i dones no és una utopia”

Dia Internacional de les Dones
Centenars de persones s'han concentrat a la plaça Catalunya de Roses per commemorar el Dia Internacional de les Dones

La lectura del Manifest Dia Internacional de les Dones, 8 de març de 2019 ha servit per commemorar aquesta efemèride i reivindicar el feminisme

Dia Internacional de les Dones
Centenars de persones s’han concentrat a la plaça Catalunya de Roses per commemorar el Dia Internacional de les Dones

Amb una acte simbòlic conjunta i reivindicatiu dones i homes de Roses han commemorat a la plaça Catalunya, davant les portes de l’Ajuntament, el Dia Internacional de les Dones.

Commemoració que ha consistit en la lectura de Manifest del Dia Internacional de les Dones, que ha anat a càrrec de l’alcaldessa de la Vila, Montse Mindan. Manifest en el que les dones alcen la seva veu en defensa del seus drets socials, polítics i econòmics, i per reivindicar la igualtat efectiva entre homes i dones.

Una igualtat que tot i que avui dia, tots ho sabem, no existeix, “no és cap utopia, arribarà”, ha afirmat Mindan, per remarcar que per això “cal molta educació a les llars i a les escoles. A tots els llocs on s’educa s’ha de fer entendre que el que s’està posant de rellevància és la persona, sense distingir rols d’home i dona”.   

Una igualtat en la que, segons Mindan, ha d’intervenir també les administracions, tant en el món laboral “per marcar pautes per aconseguir que existeixi la paritat en tots els llocs, per erradicar que per una mateixa feina, productivitat o disposició de treballar puguin existir diferents sous depenen de si ets home o dona”; com pel que fa a la violència de gènere, en concret “en les penes que es poden imputar, ja que no pot ser que hi hagi sentències que excusin alguns acte de violència de gènere”.

L’alcaldessa de Roses, quan ha parlat d’educació ho ha fet extensiu a tota la població, no només a la del gènere masculí, però sobretot “a les dones, que elles poden fer i valen per elles mateixes, i que poden tirar endavant amb el cap ben alt perquè són perfectament vàlides per fer el que elles vulguin portar a terme i, en aquest sentit, s’ha d’educar als homes”.

En definitiva, ha subratllat Mindan, “la igualtat passa perquè no hi hagi supremacia d’un gènere sobre l’altre, sinó en educar en igualtat i de poder, ser capaços, de fer allò que volem fer”.

Manifest Dia Internacional de les Dones, 8 de març de 2019

Un any més, i com cada 8 de març, les dones de tot el món alcem la nostra veu per commemorar el Dia  Internacional de  les Dones, defensar  els  nostres drets socials, polítics i econòmics i reivindicar la igualtat efectiva entre dones i homes. Són molts els avenços que s’han  aconseguit  però  encara  queda  un llarg camí per recórrer per eradicar definitivament qualsevol discriminació i aconseguir la plena participació de les dones, en condicions d’igualtat, en tots els àmbits de la societat. Malgrat tot, existeix encara el perill de retrocedir en els drets que tant ens ha costat d’assolir.

Enguany, també estem convocades a una vaga  feminista,  organitzada  per col·lectius feministes, organitzacions  socials i sindicals. Els eixos principals de      la vaga són les cures, el consum, el treball, l’educació, les violències i  l’antiracisme. Des del món municipal ens hi adherim, donem suport a les reivindicacions  de  la vaga feminista i us  animem a participar-hi.

Volem una societat igualitària, justa, rica, equilibrada, integradora i lliure de violències masclistes. És per això que des dels nostres pobles i ciutats donem suport a la vaga laboral, per denunciar la bretxa salarial i  la  precarització laboral que pateixen les dones i reivindicar els seus drets econòmics i la dignificació dels treballs. Donem suport a la vaga de cures per posar en valor i donar visibilitat al treball domèstic no remunerat i reivindicar la coresponsabilitat real en les tasques de cura i el dret al temps personal. Donem suport a  la  vaga de consum per reclamar a les empreses que incloguin la visió de gènere i la  lluita contra les desigualtats salarials; que la maternitat no sigui motiu d’expulsió ni discriminació en el món laboral.

Donem suport a la vaga educativa perquè reivindiquem  una  educació  pública, laica, inclusiva i feminista que faci créixer lliures nenes i nens. Cal educar  els nostres infants en els valors de la igualtat de gènere i posar en valor la lluita feminista i la perspectiva de gènere des dels primers trams educatius fins a la universitat.

Les dones tenim el dret a viure lliures de violències masclistes. Cal eradicar la xacra de les agressions físiques i psicològiques. Denunciem qualsevol tipus de violència i discriminació sexista, així com qualsevol agressió per motius d’orientació o identitat sexual.

Exigim el dret de totes les dones a viure en pau, sense exclusions ni racisme. Reclamem polítiques migratòries efectives per poder acollir totes les persones migrades, pel motiu que sigui, especialment dones, nens i nenes que queden desemparats davant múltiples vulneracions dels seus drets humans.

Aquests són els grans reptes que tenim al davant i que hem d’assolir amb la col·laboració i complicitat de totes les institucions, dels agents socials i de  les  dones i els homes dels nostres pobles i ciutats. Només  així  podrem  fer-los  realitat.