Mes de paraules

Avui, 19 d’octubre, s’ha iniciat la campanya de vacunació antigripal a Catalunya

La vacunació antigripal és la mesura de prevenció primària fonamental per prevenir la grip i les seves complicacions

Campanya de vacunació antigripal a CatalunyaEl conseller de Salut, Boi Ruiz, ha presentat avui dilluns, 19 d’octubre, la campanya de vacunació contra la grip. A la roda de premsa també hi ha participat la subdirectora general de Promoció de la Salut, Carmen Cabezas; el director de Qualitat i Seguretat Assistencial de l’Hospital Clínic de Barcelona,  Antoni Trilla, i la presidenta de l’Associació d’Infermeria Comunitària de Catalunya (AIFICC), Alba Brugués.

La campanya 2015-2016
L’objectiu de la campanya és fonamentalment evitar les complicacions de la grip en les persones amb problemes de salut crònics, edat avançada o altres condicions que les fan especialment susceptibles als efectes d’aquesta malaltia.

El Departament de Salut distribueix 1.200.000 dosis de vacunes per tal d’immunitzar els grups de població que es consideren prioritaris i respecte dels quals s’ha arribat a consens per dur-ho a terme amb la resta de comunitats autònomes i el Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat.

Les vacunes estan disponibles als Centres d’Atenció Primària (CAP) des  d’avui, i la durada prevista de la campanya és de dos mesos. Atès que normalment la temporada comença entre finals de desembre i començaments de gener, durant tot el període vacunal es pot fer la vacunació adequada. Els Centres d’Atenció Primària organitzaran la seva activitat per administrar les vacunes durant tot aquest període.

Els grups de risc a vacunar són les persones amb alt risc de complicacions, entre les quals hi ha les que pateixen certes malalties cròniques (pulmonars, cardiovasculars, diabetis, insuficiència renal, etc.), les internades en institucions tancades (residències geriàtriques, centres de malalts crònics, i de salut mental,  etc.), les dones embarassades, les persones amb obesitat mòrbida i totes les persones de 60 o més anys d’edat.

També s’han de vacunar els qui poden transmetre la grip a les persones d’alt risc, especialment els professionals de la salut i els d’institucions amb persones d’alt risc, com ara residències geriàtriques o centres de malalts crònics, i cuidadors familiars.

La cobertura de la vacunació antigripal en persones grans a Catalunya i les altres comunitats autònomes de l’Estat és de les més altes a nivell internacional, però no arriba a l’objectiu del 75% en els més grans de 65 anys marcat per l’Organització Mundial de la Salut. La cobertura en les persones joves amb malalties cròniques és més baixa.

La vacuna d’aquest any
L’OMS va publicar, com cada any, al febrer de 2015, les recomanacions per a la composició de la vacuna antigripal trivalent per a la temporada 2015-2016 a l’hemisferi nord, que té dos canvis en relació amb la vacuna trivalent estacional de la campanya 2014-2015.

La vacuna antigripal trivalent recomanada per a la temporada gripal de 2015-2016 a l’hemisferi nord inclou:
•    Una soca anàloga a A/Califòrnia/7/2009 (H1N1) pdm09
•    Una soca anàloga a A/Switzerland/9715293/2013 (H3N2)
•    Una soca anàloga a B/Phuket/3073/2013 (llinatge Yamagata)

  • La vacunació antigripal anual està recomanada per aconseguir protecció contra les soques que circularan amb més probabilitat durant la temporada gripal i normalment cada any hi ha canvis en aquestes soques.La grip, un problema important de salut pública
    La grip continua sent un problema important de salut pública com a conseqüència de l’elevat nombre de casos que es produeixen cada any i la presència de complicacions i sobremortalitat en grups específics de població, entre els quals hi ha el de les persones d’edat avançada i el de les que tenen patologies cròniques.
  • L’increment de les taxes de consulta i d’hospitalització, juntament amb el nombre de dies de treball perduts per la malaltia, suposen uns costos directes i indirectes elevats per a la societat.S’estima que la grip pot afectar entre el 5% i el 20% de la població general, que de les persones internades en institucions fins al 50% n’emmalalteix cada any, i que aproximadament el 25% dels processos respiratoris febrils podrien ser produïts per la grip.

    L’activitat gripal a Catalunya la temprada de 2014-2015 va ser d’intensitat moderada. La taxa d’incidència màxima de síndromes gripals registrada per la xarxa sentinella ha estat de 458,9 per 100.000 habitants la setmana del 9 al 15 de febrer. El període d’activitat epidèmica ha presentat una durada de nou setmanes.

  • L’inici de l’activitat epidèmica ha estat la segona setmana (del 5 al 11 de gener de 2015) i s’ha donat per finalitzada la setmana onzena (del 9 al 15 de març). La distribució dels virus de la grip aïllats mostra un predomini dels virus de la grip AH3 (45%).
  • El nivell de cobertura vacunal (registrat en les històries clíniques d’atenció primària) assolit la temporada anterior entre les persones de més de 60 anys va ser d’un 53%.

Algunes característiques de la grip
Els principals símptomes de la grip són febre alta de més de 38 ºC, calfreds, malestar general, tos intensa i persistent, mal de cap i dolors musculars. Té una durada de cinc a set dies, tot i que alguns dels símptomes poden durar una setmana o dues. Com que es tracta d’una malaltia vírica, no cal prendre antibiòtics. Molts dels símptomes de la grip són similars als dels refredats i altres malalties respiratòries. Les persones que pateixen problemes de salut crònics poden necessitar que se les hospitalitzi en cas de contraure-la. La vacuna antigripal és la millor mesura per prevenir tant la grip com les seves complicacions. Les vacunes actuals estan molt purificades i gairebé no produeixen reaccions locals ni generals.

Cal recordar que aquestes vacunes no contenen virus amb capacitat infectiva i, per tant, qualsevol infecció respiratòria o coriza que pugui aparèixer després de rebre la vacuna és deguda a agents que no hi estan relacionats.

El Canal Grip: el canal temàtic del Canal Salut que aplega tota la informació sobre la grip i la seva prevenció
El Canal Grip aplega videocàpsules i altres materials d’informació i educació per a la salut adreçats a la ciutadania. En aquest sentit, durant la tardor s’hi poden trobar missatges molt rellevants sobre la vacunació. Quan comença la  temporada gripal cap a final d’any o començaments del següent, cobren més importància les mesures higièniques i els missatges sobre com cuidar-se durant la grip i com utilitzar correctament els serveis sanitaris.

A aquest Canal cada setmana s’actualitza la informació epidemiològica sobre la incidència de la malaltia gripal i la seva repercussió sobre l’activitat assistencial.
D’altra banda, els professionals sanitaris disposen d’un apartat amb la documentació tècnica corresponent i els enllaços relacionats.