Mes de paraules

“Avui dia no és possible la conciliació de la vida laboral amb la familiar, per això cal una reforma horària”

ERC Roses i la conciliació laboral-familiar
Moment de la xerrada-col·loquei organitzada per ERC Roses sobre la conciliació laboral-familiar

La expresidenta de la Comissió d’Estudi de la Reforma Horària i exdiputada d’ERC, Agnès Russiñol, va oferir a Roses una xerrada sobre la conciliació de la vida laboral amb la familiar

ERC Roses i la conciliació laboral-familiar
Moment de la xerrada-col·loquei organitzada per ERC Roses sobre la conciliació laboral-familiar

Continuant amb els actes que organitza d’ERC Roses, en clau de xerrades-col·loqui, per debatre sobre temes d’actualitat que afecten a tots els vilatans, divendres, al Casal del Pescador, es va celebrar una xerrada amb la conciliació laboral i familiar com a protagonista.

Presentada per la coordinadora de Benestar Social dels republicans de Roses, Júlia López, l’encarregada d’impartir la xerrada va ser l’expresidenta de la Comissió d’Estudi de la Reforma Horària, exdiputada d’ERC i actual directora general de l’Institut Català d’Acollida i Adopació, Agnès Russiñol.

I Russiñol va ser molt taxant a l’afirmar que “actualment no és possible la conciliació de la vida laboral amb la vida familiar, tot i que sempre, evidentment hi han mesures que es poden fer per conciliar feina amb família, i segur que tots nosaltres intentem fer-ho al màxim possible però el sistema no ho facilita”.

Reforma horària

La reforma horària és una questió que des de fa temps hi és al centre del debat, per a que les persones tinguin més temps d’oci a la vegada que augmenti la seva productivitat. Sense anar més lluny, ahir dissabte, Rajoy, si torna a ser president va prometre arribar a un acord per aconseguir que la jornada laboral finalitzi a les 18 hores. Una mesura que té a veure, evidentment, amb la racionalització d’horaris.

Una racionalització horària en la que, segons Russiñol, “des d’Esquerra Republicana apostem des de fa temps per a que la conciliació entre la vida laboral i familiar passi de ser una utopia a una realitat”. Una aposta per la reforma horària, “que a través d’una  racionalització i un canvi dels nostres horaris habituals s’aconseguiria facilitar la conciliació i moltes altres coses, com per exemple, més temps per anar al teatre i, en definitiva, més temps per a nosaltres mateixos”, va destacar l’ex-diputada.

I el primer canvi que s’hauria de fer efectiu seria, segons Agnès, “tornar a dinar a l’1 i sopar a les 8 del vespre, com fan la majoria dels països europeus i com fèiem nosaltres  abans del franquisme”. Amb aquest simple canvi, segons els especialistes en salut, ja en trobaríem de beneficis en el nostre benestar, ja que ens aniríem a dormir quan ja fa temps que hauríem sopat, per tant dormiríem millor i el nostre cos, també, descansaria millor.

Tot i que aquesta reforma horària no serà fàcil de consensuar entre tots els sectors de la nostra societat, Russiñol va afirmar “ara si no s’ha presentat al març es presentarà aquest mes d’abril una ponència conjunta a petició de tots els parlamentaris. Ponencia que està treballant la Llei del Temps, amb les mesures concretes de cada àmbit, del treball, de l’educatiu, del consum, del comerç, de l’oci, en definitiva, de tota la societat per consensuar un reforma horària”.

Després de les paraules d’Agnès Russiñol que va comptar amb la presència de dos representants del grup de recolzament a l’alletament matern “Dona dóna” de l’Alt Empordà, l’Anna Domínguez i la Iolanda Fariño, els assistents van tenir el torn de paraula per debatre i fer preguntes sobre tema de la conciliació a la ponent.