Mes de paraules

La campanya d’Alimentació Saludable de l’Alt Empordà arriba al 19è any amb més de 400 joves que hi han participat

Campanya d’Alimentació Saludable
Moment d'una de les xerrades que es va donar als alumnes de Secundària en la darrera sessió de la campanya d'aquest any

Un total de 444 alumnes, més de 100 que l’any passat, de 3è i 4art d’ESO de la comarca han participat en aquesta campanya d’Alimentació Saludable

Campanya d’Alimentació Saludable
Moment d’una de les xerrades que es va donar als alumnes de Secundària en la darrera sessió de la campanya d’aquest any

La campanya d’Alimentació Saludable pretén, com a objectiu principal la millora dels hàbits saludables i del comportament alimentari dels i les joves de la comarca de l’Alt Empordà. Una iniciativa en la que s’han realitzat 9 sessions a l’Escola d’Hostaleria de l’Alt Empordà, fins arribar enguany als 444 alumnes i 26 professors/es de secundària, així com tutors/es, i coordinadors/es pedagògics d’instituts de Roses, Figueres, Vilafant i Llançà, el que suposa un increment de 121 alumnes més respecta l’any passat.

Durant la campanya d’Alimentació Saludable d’enguany, la 19a, es van presentar nous serveis que han continuat amb la millora qualitativa que s’està duent a terme des de l’edició anterior, amb la intenció de modernitzar-se i fer front als nous reptes que van sorgint respecte als joves i l’alimentació. Si bé es cert que s’ha mantingut gran part del contingut i formant d’edicions anteriors, s’ha apostat per una revisió i millorar diferents ítems, com el Discurs, on s’ha complementat el temari anteriorment centrat en l’alimentació saludable, la pressa de decisions i la pressió de grup amb; el fet de com  afrontar un hàbit, ja que sovint els joves saben que és o no és saludable, però els hi costa adquirir un hàbit, en gran part perquè a l’adolescència es busquen els resultats immediats, i moltes vegades les conseqüències dels nostres actes no es veuen fins a un temps molt posterior. Saber perquè hem de tenir hàbits, i com han de ser aquest, és una qüestió clau tant en salut com en altres aspectes de la vida.

D’altres aspectes en els que s’han volgut incidir enguany ha estat l’autoconsciència, degut a que l’adolescència és el moment de formació de la persona, de la pressa de decisions, i de la formació del caràcter i costums. Per saber que hem de millorar o canviar, és imprescindible reflexionar i saber com som.
Així mateix, es va parlar, i molt, de l’anorèxia i bulímia. Els joves donen una importància cabdal al seu aspecte físic, però el seu procés de creixement (tant físic com mental) i la pressió social poden ser un còctel letal que desemboqui en casos d’anorèxia i bulímia, i per tant s’ha d’estar alerta per no caure en parany.

La metodologia educativa, la professionalització de l’equip docent, que enguany ha estat composat per un psicòleg, una nutricionista, i una professora de cuina, i la valoració que han fet de la campanya el professors/es dels instituts participants per tal de copsar la seva impressió i alhora recollir propostes de futur, han estat d’altres aspectes que s’han millorat de la campanya d’Alimentació Saludable d’enguany.

Reflexió final i propostes de futur:

L’objectiu de la campanya, millorar els hàbits saludables i el comportament alimentari dels adolescents, s’ha assolit a través de la formació, segons ha reflectit la satisfacció apuntada pels alumnes i docents.

Tot i així, els docents han demanat que la xerrada de nutrició sigui més pràctica i/o es canvi el format, fer més participatiu el taller de cuina, augmentar els espais de descans entre les activitats, i portar una formació com l’ACAB, Associació Contra l’Anorèxia i la Bulimia.

Amb tot, la 20ª campanya d’alimentació, que se celebrarà al 2017, pot ser, segons les reflexions finals un escenari magnífic per a seguir modernitzant-se, fer-se càrrec d’aquestes demandes, així com, promoure una vida saludable, i vetllà per adquirir coneixement, hàbits i conductes saludables.