Mes de paraules

Cap de setmana naturalista al Parc Natural de Cap de Creus

Cap de Creus October Weekend
Seguiment dels ocells migradors a la Punta de Cap de Creus / Foto: Gerard Carrion

El Cap de Creus October Weekend (CCOW) ofereix la possibilitat de conèixer els treballs dels especialistes en ratpenats i ocells

Cap de Creus October Weekend
Seguiment dels ocells migradors a la Punta de Cap de Creus / Foto: Gerard Carrion

El Parc Natural de Cap de Creus organitza diverses activitats científiques el proper cap de setmana del 24 i 25 d’octubre per difondre els treballs dels especialistes en ratpenats i ocells, en el que s’ha batejat com a Cap de Creus October Weekend (CCOW).

Des de l’any 2007, el Parc Natural de Cap de Creus encarrega a científics del Museu de Granollers que estudiïn l’evolució de les poblacions de ratpenats que viuen al monestir de Sant Pere de Rodes. Fins ara s’hi han detectat 9 espècies, que representen un terç de les citades a Catalunya. En tot el Parc se n’han trobat 14. L’espècie de major interès és l’orellut gris (Plecotus austriacus), un ratpenat que viu en fissures i escletxes, i que té al monestir una de les colònies més importants de Catalunya.

L’agost d’aquest any, en col·laboració amb l’entitat ecologista IAEDEN, el monestir de Sant Pere de Rodes, el Departament de Cultura i l’empresa ICONO, es va fer una primera sessió oberta al públic on la trentena de persones assistents van poder gaudir de la proximitat dels ratpenats capturats amb xarxes al claustre del monestir. No obstant, van quedar unes 50 persones en llista d’espera. Per poder donar-los resposta, el proper dissabte es farà de nou aquesta activitat. Només s’obriran inscripcions en el cas que no es cobreixin les places disponibles amb les persones incloses a la llista d’espera de l’activitat de l’estiu.

El Parc Natural de Cap de Creus és una zona molt important per al pas migratori dels ocells que fan camí entre les zones de reproducció i les zones d’hivernada, o en sentit invers a la primavera. Ja fa 25 anys que el biòleg Ponç Feliu fa el seguiment dels ocells que passen per davant de la punta de Cap de Creus el primer cap de setmana de cada mes.

Amb motiu del Dia Mundial dels Ocells, el 2 d’octubre passat, el Parc va oferir als ciutadans la possibilitat d’acompanyar-lo. En el marc del CCOW es presenta una nova oportunitat de fer-ho. Serà aquest dissabte a la tarda, entre les 16 i les 19 hores. Totes aquelles persones interessades podran anar a les 16h al far per anar fins a la Punta. Es recomana portar prismàtics o telescopi terrestre, qui en tingui.

Per primera vegada s’organitza un cap de setmana intensiu d’anellament al Parc. Durant tot el dissabte i el matí de diumenge les persones interessades podran acompanyar una vintena d’anelladors voluntaris que hi haurà a la Vall de Montjoi i el Mas de Rabassers de Baix. No cal inscriure’s, tan sols acostar-se a qualsevol dels dos punts.