Mes de paraules

Carles Viver Pi-Sunyer: “No veig altra alternativa que anar pel camí de la Independència”

Carles Viver Pi-Sunyer
Carles Viver Pi-Sunyer durant la conferència impartida al Teatre Municipal de Roses

El president del Consell Assessor per la Transició Nacional, Carles Viver Pi-Sunyer, va visitar Roses per parlar sobre el procés de Catalunya “cap a un país normal”

Carles Viver Pi-Sunyer
Carles Viver Pi-Sunyer signant en el llibre d’honor de l’Ajuntament de Roses

“No veig altra alternativa que anar pel camí de la Independència”, amb aquesta afirmació va tancar el catedràtic de Dret Constitucional i president del Consell Assessor per la Transició Nacional, Carles Viver Pi-Sunyer, la conferencia que va oferir al Teatre Municipal, davant de més d’un centenar de persones.

Una conferència que va tenir el seu pròleg precisament al consistori rosinc, on Viver Pi-Sunyer va ser rebut per l’alcaldessa, Montse Mindan, i el primer tinent d’alcalde, Carles Pàramo, on el van convidar a signar en el llibre d’honor de l’Ajuntament en reconeixement amb la seva identificació amb Roses, degut a les  seves arrels rosinques. Uns arrels que, per exemple, el vam fer venir el passat 11 de setembre a participar amb Roses a la Via Catalana.

Al mateix consistori va atendre als mitjans de comunicació 24 després que la Generalitat fes pública la data i la pregunta de la consulta, la qual cosa va ser considerada pel catedràtic com “molt important perquè el problema era molt gros i si no ens haguéssim sortit realment hagués estat un pas enrere. I a partir d’aquí, amb els deures fets, ara anirem a Madrid a demanar la consulta amb una pregunta i una data molt concreta, la qual cosa ens ajuda molt”.
Ja al Teatre de Roses, Viver Pi-Sunyer va remarcar durant al conferència que “em sembla una bona pregunta perquè és clara i inclusiva. Ara ens falta saber si podrem celebrar la consulta.

Carles Viver Pi-Sunyer
Nombrós públic al Teatre de Rosesl durant la conferència de Carles Viver Pi-Sunyer

La xerrada la va iniciar el jurista apuntant les possibles sortides als problemes que ara té plantejats Catalunya i la Generalitat, afirmant que “Catalunya es troba en un moment súper delicat econòmica i políticament, fins al punt que es pot afirmar que l’autonomia catalana és extremadament limitada, i cada vegada més, a causa del procés de centralització brutal per part del govern espanyol”. I en definitiva, va resumir el catedràtic, Catalunya “té problemes gravíssims tant polítics, econòmics com identitaris”.
I pels problemes que pateix la comunitat autònoma catalana va plantejar 3 sortides: la primera seria mantenir el status quo, “el qual es un procés agònic de lenta desaparició de Catalunya com a nació, perquè millorar el status quo millorant el finançament és impossible”. La segona, la reforma de la Constitució, “no ens serveix, tot i que el PSOE va triar per aquesta línia, el PP no ho vol i s’hi nega del tot. A més, va destacar el jurista, una possible reforma de la Constitució seria regressiva, la qual encara ens perjudicaria més. No es la solució”. I la tercera, la Independència, “és complicat però només cal que hi hagi una majoria abans de la consulta que doni suport, cal que vagi a votat i cal estar disposats a fer el sacrifici d’esperar 2, 3 anys, o els que faci falta després de la consulta”.

Viver Pi-Sunyer va emfatitzar sobre que aquest procés ha de ser democràtic, pacífic i “s’ha d’intentar de totes les maneres fer-ho per la via legal, s’ha de fer per les vies jurídiques, i si les tanquen totes és quan Catalunya quedarà legitimada davant la Unió Europea per fer-ho per altres vies”.

El catedràtic va assenyalar que existeixen cinc vies legals per poder portar a terme la consulta, els referèndums autpnòmics de l’article 92 de la Constitució, la delegació o transferència de competències de l’article 150.2 de la Constitució, els referèndums de la Lleic catalana 4/2010, les consultes populars de la proposició de llei que es tramita en el Parlament i la reforma de la Constitució, “i nosaltres hem recomanat al president Artur Mas que el govern espanyol delegui a les comunitats autònomes fer el referèndum”.

Carles Viver Pi-Sunyer
Carles Viver Pi-Sunyer durant la conferència impartida al Teatre Municipal de Roses

Si fallessin totes les vies legals, el president del Consell Assessor per la Transició Nacional va apuntar que quedarien dues alternatives “la consulta alegal tipus Arenys de Munt o celebrar unes eleccions plebiscitàries. La primera tindria poc pes, poca credibilitat i la segona es possible. Només cal que el president de la Generalitat convoqui eleccions i tots els partit portessin un sol punt en el seu programa electoral: la declaració d’independència”.

Finalment, el jurista va explicar que la tasca del Consell Assessor tracta en detectar i plantejar solucions “a la sèrie de problemes que se li plantejaria a Catalunya com a futur estat independent”, assenyalant que “estem fent 18 informes en els que expliquem la necessitat de crear un propi codi penal, la de tenir un Banc Central Català, la de pagar les pensions al dia següent de ser independents i no deixar-ho arraconat, les relacions que tindrem amb Espanya, l’abastament d’energia com el gas, l’aigua i la llum”, entre d’altres qüestions.

Un torn de paraula als assistents va donar per acabada la conferència sobre “el procés cap a un país normal, com m’agrada dir” impartida per Carles Viver Pi-Sunyer dins el cicle ‘Propostes de país per a un nou temps’ organitzat pel Ajuntament de Roses. Un cicle que fa una pausa fins la primavera.