Mes de paraules

Catalunya ha registrat un descens de 15.400 persones en situació d’atur el segon trimestre de 2012

Aquesta baixada deixa un total de 821.600 persones en situació d’atur i la taxa d’atur a Catalunya es queda en el 21’95%, dues dècimes per sota del trimestre anterior

La secretària d’Ocupació i Relacions Laborals del Departament d’Empresa i Ocupació, Esther Sànchez, ha manifestat avui que la baixada de l’atur que s’ha produït durant el segon trimestre d’enguany “és puntualment positiva i s’ha de valorar amb molta prudència”, malgrat ser una de les dues comunitats autònomes conjuntament amb les Balears on el descens de l’atur és més pronunciat.

Esther Sànchez ha afegit que “tota disminució de les dades d’atur és bona però si som rigorosos i realistes aquesta baixada és com una bombolla amb poc oxigen”.

La secretària d’Ocupació i Relacions Laborals ha dit que l’evolució trimestral de les dades “és puntualment positiva” però que l’evolució interanual no ho és i “ens mostra un escenari complicat i difícil per la tardor”.

Esther Sànchez ha apel·lat a la responsabilitat de tothom més enllà de l’evolució de l’escenari econòmic europeu, veritable factor del que depèn bona part de l’evolució de l’atur en els propers mesos.

En aquest sentit, ha demanat, entre altres coses que tota l’activitat laboral que es dugui a terme a Catalunya “estigui declarada” i que s’intensifiquin les actuacions d’informació i formació sobre fórmules innovadores i d’organització del treball que permetin un “ús sostenible i intel·ligent de la flexibilitat i de la reforma laboral”.

A més, Esther Sànchez ha posat èmfasi en el fet de que les persones en situació d’atur han de disposar de totes les eines “pròpies i externes” per planificar el seu procés d’inserció i millora de l’ocupabilitat.

De fet, la secretària d’Ocupació i Relacions Laborals ha anunciat que el mes de setembre s’estendrà a tota la xarxa d’oficines de treball el qüestionari d’ocupabilitat que 8 oficines de treball de les demarcacions de Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona han fet al llarg d’aquest any.

Entre els resultats del qüestionari, Esther Sànchez n’ha destacat un “que trenca el mite de la necessitat de formació per tots els aturats ja que tan sols el 48’1% de les persones demandants d’ocupació necessiten formació tècnico-professional”.

Esther Sànchez ha afegit que “el problema no està en la formació sinó en la falta d’experiència professional; no tenir clar l’objectiu professional o centrar-lo en un sector en retrocés; o no saber com moure’s en el mercat laboral”.

Per últim, la secretària d’Ocupació i Relacions Laborals ha recordat que el Departament d’Empresa i Ocupació, mitjançant el Servei d’Ocupació de Catalunya, posa a disposició de les persones en situació d’atur tots els programes de polítiques actives d’ocupació per millorar l’ocupabilitat i ajudar a la inserció laboral.

Les dades de l’EPA del segon trimestre de 2012

Catalunya ha registrat un descens de 15.400 persones en situació d’atur el segon trimestre de 2012, segons els resultats de l’Enquesta de Població Activa. Per sexes, l’atur ha pujat de 4.200 homes i ha baixat de 19.600 dones.

Aquesta baixada deixa un total de 821.600 persones en situació d’atur i la  taxa d’atur a Catalunya ha baixat 2 dècimes i se sitúa  en el 21,95% (homes, 22’82%; dones, 20’95%) 2,68 punts per sota de la taxa estatal.

La taxa d’atur de les persones de 16 a 24 anys s’ha situat en el 51,58%, el que representa un increment de 1,5 punts. En aquests moments, la població aturada de 16 a 24 anys és de 156.400 persones, el que significa un augment de 4.400  persones.

D’altra banda, la població ocupada a Catalunya ha baixat 19.100 persones, per la qual cosa en aquests moments hi ha 2.920.800 persones treballant a Catalunya (1.540.100 homes i 1.380.700 dones).

La taxa d’ocupació a Catalunya el 2010 s’ha situat en el 60’7% (64,2% homes i 57,3% dones).