Mes de paraules

El Centre de Tractament de Residus de l’Alt Empordà entrarà en funcionament al juny

Centre de Tractament de Residus
El Centre de Tractament de Residus de l'Alt Empordà, a Pedret i Marzà

El Centre estarà enllestit a finals d’aquest any i durant el primer semestre del 2017 funcionarà en període de proves

Centre de Tractament de Residus
El Centre de Tractament de Residus de l’Alt Empordà, a Pedret i Marzà

El projecte inicial del Centre de Tractament de Residus de l’Alt Empordà va ser aprovat pel ple del Consell Comarcal en data de dimarts del 14 de setembre del 2010, amb un pressupost total d’uns 31 milions d’euros. El context de crisi econòmica va paralitzar la seva edificació

Així, la construcció del Centre de Tractament de Residus (CTR) de l’Alt Empordà, situat al costat de l’abocador de Pedret i Marçà, es va iniciar a finals de juliol de 2015, quan el llavors conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, va col·locar la primera pedra.

Un any i pràcticament dos mesos després, les obres del nou CTR ja tenen un total de més de 18.000 m2 preparats per a gestionar les escombraries de fracció resta i orgànica de la comarca.

Uns sis mesos més tard del previst inicialment

Tot i que la finalització de les obres està prevista per final d’any, es requereix d’un període de proves per a comprovar el bon funcionament de tot el procés, i, per tant, no serà fins al mes de juny del 2017 que les plantes de tractament puguin operar amb normalitat. Això significa un retard de les obres d’aproximadament 6 mesos, ja que estava previst que la planta entrar en servei a començaments del mateix any.

El president del Consell Comarcal, Ferran Roquer, ha recordat que “aquest equipament és el projecte estrella de l’actual mandat. Amb un pressupost de més de 31 milions d’euros ens permetrà posar-nos en el primer nivell en el tractament dels residus a Catalunya i situar-nos com una de les comarques més avançades en aquest àmbit”.

La planta de fracció resta tractarà 60.000 tones anuals mitjançant un sistema mecànic i biològic que permetrà separar materials valoritzables. Això, però, no evitarà que els altempordanesos hagin de separar les escombraries a casa prèviament, com s’ha fet fins ara, en paper i cartró, envasos lleugers i envasos de vidre.

A més, durant el 2017, apareixerà un nou contenidor marró a la bateria de contenidors actuals, on s’hauran de dipositar les restes orgàniques. Aquestes restes seran tractades a la planta de fracció orgànica, que podrà gestionar fins a 10.000 tones l’any, permetent la seva recuperació en forma de compost.

A la planificació del CTR també s’ha inclòs un circuit de visites. Entre altres, els escolars de la comarca podran visitar les instal·lacions veient totes les parts del procés de tractament de les deixalles i prenent consciència de l’impacte que generen els residus.

Cal recordar que el CTR inclourà també de la deixalleria comarcal, la planta de desballestament de voluminosos i el centre administratiu i d’educació ambiental, els quals formen part del projecte tècnic que s’aprovarà el proper mes de novembre i que es construiran durant el 2017.