Mes de paraules

Clam unànime a Roses en contra de la violència envers les dones

Dia internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones
Teresa Seseras llegint el Manifest institucional per a l’eliminació de la violència envers les dones juntament amb l'alcaldessa de Roses, Montse Mindan

Aquest matí a l’Ajuntament de Roses s’ha llegit el manifest per commemorar el Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència envers les Dones

Dia internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones
Teresa Seseras llegint el Manifest institucional per a l’eliminació de la violència envers les dones juntament amb l’alcaldessa de Roses, Montse Mindan

El Saló de Plens de l’Ajuntament de Roses ha acollit aquest matí l’acte institucional unitari per commemorar el Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència envers les Dones.

L’advocada Teresa Seseras, ha estat l’encarregada de llegir el Manifest institucional del Dia Internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones acompanyada per l’alcaldessa de Roses, Montse Mindan, que en nom de l’Ajuntament, encarregat d’organitzar l’acte, ha manifestat que “tot i que les dades demostren que han baixat els casos de violència de gènere, entre el jovent ha augmentat, per la qual cosa estaria bé fer una campanya de sensibilització als instituts”.

Seseras ha subratllat les paraules de Mindan dient “no s’ha de baixar la guàrdia perquè aquest any, fins al moment, s’han registrat tres dones mortes per violència de gènere, però no hem de baixar la guàrdia, perquè si ho fem les xifres poden augmentar un altre cop”.

Manifest institucional. 25 de novembre de 2013

DIA INTERNACIONAL PER A L’ELIMINACIÓ DE LA VIOLÈNCIA ENVERS LES DONES

Avui, 25 de novembre, Dia internacional contra la violència envers les dones, les administracions i la societat civil volem expressar el nostre rebuig més rotund a aquesta violència malauradament encara present a les nostres societats; una violència que ens obliga a esmerçar tots els esforços, tots els recursos, totes les voluntats per prevenir-la i eradicar-la.

La violència masclista és un fenomen estructural que adopta múltiples formes: violència física, violència psicològica, violència sexual i abusos sexuals i violència econòmica. Es pot manifestar en l’àmbit de la parella, en l’àmbit familiar, en l’àmbit laboral, en l’assetjament sexual i per raó de sexe, o en l`àmbit social amb el tràfic de dones i nenes, amb la mutilació genital femenina, els matrimonis forçats, la violència derivada dels conflictes armats o amb la violència contra els drets sexuals i reproductius i qualsevol de les formes anàlogues que lesionin la dignitat, la integritat o la llibertat de les dones.

Totes elles requereixen respostes específiques i diverses, però tenen  un  denominador comú: la violència contra les dones està profundament arrelada a les estructures socials. Per això, les intervencions adreçades a abordar la violència masclista no poden  obviar  el sistema que la sosté i la legitima, un sistema basat en relacions de desigualtat entre dones i homes que, en molts aspectes, es resisteix a desaparèixer.

Les actuacions davant la violència exercida contra les dones han de tenir en compte que les causes que les generen són multifactorials i, per tant, requereixen d’un treball coordinat i transversal entre els diferents àmbits implicats i entre les institucions i instàncies competents. Fa anys que treballem conjuntament des de la voluntat política del Govern de la Generalitat, dels ajuntaments i les diputacions, però també des de la tenacitat i la fermesa de la societat civil organitzada, de les entitats i associacions de dones, i de totes aquelles persones que individualment treballen de forma incansable per assolir aquesta fita.

És imprescindible millorar la sensibilització social i la prevenció de la violència masclista amb actuacions adreçades a totes les dones i a tota la població, incidint molt especialment en la població jove, concretament en les relacions de parella, per tal d’evitar relacions desiguals.

És necessari promoure un canvi de mentalitats que faci que el maltractament contra les dones sigui impensable, i situï el discurs en la dignitat, el respecte i la llibertat.

D’aquí la importància d’intervenir en els grups de població més jove. La prevenció de la violència passa per la construcció de nous models de relació entre els sexes, basats en l’equitat, el reconeixement i el respecte a la diferència, i potenciant la paraula, el diàleg i l’escolta. Aquest treball s’ha de situar en espais de confiança i en contextos que afavoreixin l’autonomia personal i l’ètica de la cura. Actualment, es una realitat constatable que en l’àmbit educatiu, tant en el de l’educació formal com en el de l’educació no formal, existeix una bona oferta de recursos, materials i experiències per abordar la prevenció de  la violència masclista.

L’objectiu és, doncs, acompanyar, recolzar i capacitar les persones joves i donar-los els elements de reflexió i les pautes necessàries perquè actuïn amb el convenciment que la violència masclista és rebutjable i inadmissible i que els afectes entre dones i homes s’han de comunicar i compartir amb dignitat, respecte i llibertat.

Aquest és el repte que tenim al davant i aquest és el nostre compromís. I per això, seguirem treballant de manera conjunta i coordinada perquè les dones i els homes d’avui, i també les generacions futures, puguin viure en un món lliure de violència.