Mes de paraules

El col·lectiu Empordoneses fa reflexionar sobre la invasió dels telèfons mòbils a les nostres vides

Taller al voltant del 'Mòbils' a Ca l'Anita
Escultura de l'exposició Empordoneses

Empordoneses inaugura a Ca l’Anita l’exposició ‘Mobilització’, un reflexió de l’impacte dels smartphones en l’individu

'Mobilització', del col·lectiu Empordoneses
L’individu, avui dia, està encadenat a un mòbil…

Enguany se celebra el desè aniversari de la creació dels smatrphones, els telèfons intel·ligents amb els quals ja no podem sortir de casa sense ells. I Empordoneses ha creat per aquest 2017 l’exposició ‘Mobilització’, una mostra que, com les anteriors realitzades per aquest col·lectiu, té un fil conductor que han de seguir els artistes que el composen, coordinats per la Pilar Farrés, i que en aquesta edició és Smartphones, 10 anys’. Un aparell intel·ligent que en ‘Mobilització’ es posa en dubte qui controla a qui. Si la persona a la tecnologia, o a l’inrevés.

Se celebren enguany 10 anys de l’aparició del telèfons intel·ligents, o se celebra enguany la submissió de l’individu per part d’aquest petit aparell?, perquè un cop immers en la mostra, una vegada endinsat en ‘Mobilització’, i després de veure les diferents obres d’art representades, la negació es formalitza en el nostre cervell de manera automàtica, “jo no estic enganxat”… Reflexió que es fa amb la tranquil·litat de saber que el mòbil el portem a la butxaca, o bé a la bossa, perquè sense el mòbil , ningú surt de casa avui dia. Ningú. I si ho fa, torna a buscar-ho, perquè “perquè no es pot viure sense mòbil”, hem sentit dir més d’una vegada, avui dia.

Des de 2007, els smartsphones s’han anat convertint en indispensables a les nostres vides, ja sigui per la seves qualitats i possibilitats que ofereixen, ja sigui pel grau de dependència i control que exerceixen sobre l’individu. Uns aparells que com va dir l’historiador Enric Tubert duran l’acte d’inauguració “envaeixen tot d’immediatesa, sense deixar espai per a la reflexió, i aquesta mostra d’Empordoneses denuncia això, que el mòbil ens esclavitza a tots”.

L’instituts Illa de Rodes i Cap Norfeu de Roses, protagonistes també de ‘Mobilització’

Estudiants de Visual i Pràctica dels centre educatius Illa de Rodes i Cap Norfeu de Roses també van formar part d’aquesta mostra, exposant les seves creacions a la 3ª planta de l’equipament de Ca l’Anita.

Així, aquests alumnes es van afegir als següents artistes del col·lectiu Empordoneses participants a la mostra ‘Mobilització’: Mònica Quintana, Esther Martínez, Juanjo Viñuela, Marta Teixidor, Núria Pallisera, Mònica Grygier, Fiona Morrison, Clara  Gassiot, Pilar Farrés, Ramon Fort, Joan  Casellas, Jordi Figueras, Yvonne Heinert, Esther Julià, Cati Palou, Michelle Wilson, Enric Bassegoda, Àngel Rodriguez, M Mercè Cuartiella, Isabel Guzmán, Jordi Casals, Lluis Bosch, Callahan Ruíz, Abdon Jordà, Ester Marcos i Abraham Fidel Ortiz Lugo.

L’acte d’inauguració es va cloure amb la performance Silenci si us plau, de Montse Seró, i la coreografia/treball en progrés “…i cada vegada més lluny” del grup d’adults de l’Escola de Nou Moviment i Dansa Contemporània i del Col.lectiu El Paller.

‘Mobilització’ es podrà visitar fins al diumenge 25 de juny, però abans, el dia 17, es durà a terme el taller adreçat a famílies Mòbils, a càrrec de Fiona Morrison i Pilar Farrés.

[fsg_gallery id=”310″]