Mes de paraules

Coses que passen (amb els projectes, l’escola de música, l’assemblea de GdP i les enquestes de Roses)

Francesc GinerUn esdeveniment important que hem viscut aquest mes ha estat la presentació del projecte El Bulli 1846 per part de Ferran Adrià i el seu equip. No diré pas un altre cop més del que ja s’ha dit pel que fa a la importància d’aquest projecte per a Roses i Catalunya, però sí que vull fer constar que, després d’escoltar aquest prestigiós cuiner al Teatre Municipal, no vaig quedar gens convençut de les explicacions que va donar respecte a l’accessibilitat a la cala Montjoi quan tot estigui en marxa. Que un projecte d’aquestes característiques no tingui solucionat un dels punts més importants com és el respecte per l’entorn pel que fa a mobilitat i  accés per part de milers de visitants durant pràcticament tot l’any em preocupa molt. Aquest projecte ha de donar solucions a tot el que estigui relacionat amb l’espai Bulli, i si no és així, no tinc tan clar que s’hagi de deixar fer. De totes maneres em sembla que per més que hi demanem prudència i respecte per l’entorn, la partida està jugada i, amb la nova llei que es prepararà al Parlament, el projecte d’en Ferran Adrià i el seu equip serà una realitat per molt que li pesi al grup IAEDEN i als rosincs contraris al projecte, que, pel que he pogut constatar, són molts.

Canviant radicalment de tema, l’últim diumenge d’aquest mes va tenir lloc al Teatre Municipal la XIV Guitarrada, una iniciativa del Conservatori de Música de Girona. Aquest concert va disposar de la participació de les escoles de música d’Olot, Figueres, Torroella de Montgrí, Girona, Banyoles, Barcelona, Llançà i Castelló d’Empúries. Segons els organitzadors, és la primera vegada que fan un concert sense la presència de l’escola de música del municipi on té lloc la guitarrada. I és que l’interlocutor de l’Ajuntament va comunicar als organitzadors que a Roses no hi havia cap escola d’aquestes característiques. És cert que Roses encara no té la tan anhelada escola de música, tot i que en una exposició de govern del maig del 2012 els convergents asseguraven davant el seu electorat que estaven tancant les gestions perquè l’Escola de Música de Roses fos una realitat; d’això ja fa aproximadament dos anys i ni rastre de l’escola. Però el que sí que té Roses és una aula de música al Mercat Municipal dirigida per Holgar Stein, i se n’ha deixat els alumnes sense l’oportunitat de poder participar en un acte cultural tan important com aquest. El que es pot deduir de tot plegat és que hi ha una manca d’interès i de deixadesa important relacionada amb aquest tema, impròpia d’un poble com Roses, que demana a marxes forçades més atencions socials, com ara un centre cívic o una escola de música. Mentrestant, Ca l’Anita continua tancat a l’espera d’obrir només la planta baixa per ser una sala d’exposicions. Tot plegat diu molt de la política social d’aquest binomi CiU-PP, a qui preocupen més les grans obres faraòniques, com ara situar el pàrquing al front de mar amb un pressupost sorpresa o remodelar la plaça de Catalunya amb un pressupost d’1.200.000 €.

 Un altre dels actes que s’han fet a Roses aquets mes, i salvant les distàncies, va ser l’assemblea de Gent del Poble de Roses, que es va dur a terme a l’estimada SUF. Va ser un acte obert a tothom. El més destacable va ser l’explicació de les accions de govern fetes per aquest grup durant el que portem de legislatura: la presentació del 45,5 % de totes les mocions que s’han fet aquests darrers tres anys en els plens municipals; els vots en contra que s’han produït (p.ex.: els pressupostos del 2012-2013-2014, la gestió de la zona blava per una empresa forana, el text refós del pla especial del catàleg de construccions en sòl no urbanitzable, la polèmica consulta dels pàrquings soterrats, etc.);  la participació dels regidors en accions de govern, com la d’establir la figura de l’educador de carrer, participar en els reglaments de la Biblioteca Municipal, de participació ciutadana o en el reglament regulador de règim de cessió del espais i/o instal·lacions municipals, el conveni amb el Projecte NINAM, etc. Un dels punts calents era explicar la nostra relació amb ERC de Roses. Es van posar sobre la taula les condicions dels republicans a l’hora de continuar amb el pacte, cosa que en el seu moment ja va sorprendre tots els components del grup, ja que considerem que dos anys de legislatura és molt aviat per preparar les properes eleccions i que el que s’ha de fer és treballar pel poble i no pel partit. En els propers mesos explicarem com queda tot plegat.

Cada cop tinc més informació de com va anar l’enquesta telefònica relacionada amb el pàrquing soterrat. Aquesta enquesta està considerada per una bona part de la població de tendenciosa. Fer enquestes telefòniques per decidir temes tan importants dóna lloc a interpretacions com aquesta. A més, pel que ens ha arribat, a molts dels consultats només se’ls donaven dues opcions per escollir (plaça de Catalunya / front de mar) i es deixaven de banda les opcions de desacord o d’indiferència (cap de les dues / qualsevol de les dues). Si això es va fer així, entenem que és una enquesta manipulada i tendenciosa.

Salut!
Francesc Giner