Mes de paraules

Creix l’especialització dels càmpings gironins i l’oferta d’ experiències innovadores

Associació de Càmpings de Girona
Participants a l’Assemblea anual de l'Associació de Càmpings de Girona celebradaa l’Observatori Astronòmic del Bassegoda Park

El 80 per cent dels càmpings que formen part de l’Associació de Càmpings de Girona  estan especialitzats en algun tipus de turisme

Associació de Càmpings de Girona
Participants a l’Assemblea anual de l’Associació de Càmpings de Girona celebrada a l’Observatori Astronòmic del Bassegoda Park

L’especialització en algun tipus de turisme perquè el visitant pugui viure una experiència atractiva i única s’està implantant amb força als càmpings gironins. Els establiments gironins van ser pioners en la posada en marxa d’aquesta iniciativa innovadora i actualment el 80 per cent dels càmpings que formen part de l’Associació de Càmpings de Girona (57 càmpings) ja estan especialitzats. “L’objectiu d’aquesta aposta és oferir un oferta molt atractiva, diferenciada i  amb un gran valor afegit“, va assegurar el president de l’Associació, Miquel Gotanegra.

L’Associació de Càmpings de les comarques de Girona va celebrar ahir la seva Assemblea anual al càmping Bassegoda Park, d’Albanyà, que compta  amb un Observatori Astronòmic amb un equipament d’última generació, entre el qual hi ha el telescopi més gran de la demarcació.  És el primer equipament d’aquesta característiques que es posa en marxa en un càmping. Les seves instal·lacions permeten dur a terme des de la divulgació de l’astronomia per al públic no iniciat, fins a la investigació científica per als astrònoms professionals. “Aquest observatori s’ha convertit en un nou actiu turístic i en un exemple de la trajectòria que segueixen els càmpings, que incorporen noves experiències que aporten un gran valor afegit al sector  i que permeten ampliar la temporada o fins i tot, en alguns casos, obrir tot l’any”, segons va destacar el president de l’Associació. El càmping Bassegoda ha obtingut el reconeixement de la Fundació Starlight i és el primer parc internacional de cel fosc IDA de la Península Ibèrica. Les visites  a l’Observatori s’han duplicat, de 4.000 l’any passat a les 8.000 previstes aquest any.

Aposta per la sostenibilitat i els productes del territori

Els càmpings gironins també destaquen pel seu respecte per l’entorn i en aquest sentit cada vegada són més els establiments que incorporen elements o mesures perquè l’impacte en el medi ambient sigui el menor possible. Així , el càmping Begur, ha estat el primer establiment d’aquest tipus a tot Europa en obtenir la certificació Biosphere Responsable Tourisme de la UNESCO. Aquest reconeixement evidencia el compromís del càmping amb la sostenibilitat, acreditant que treballa de forma contínua per reduir els seus impactes negatius alhora que maximitza els impactes positius derivats de la seva activitat.

A més, cada vegada són més els càmpings gironins que aposten per adaptar les seves instal·lacions a les persones discapacitades. Per exemple, el càmping Àmfora, de Sant Pere Pescador, compta amb 6 dels seus 150 bungalous adaptats per a persones amb cadires de rodes; també disposen una cadira amfíbia a la piscina i han asfaltat  camins interiors de l’establiment per facilitar el trànsit a les persones amb cadira de rodes.  “Estem molt sensibilitzats amb la qüestió de l’accessibilitat i creiem que les persones amb discapacitats també han de poder gaudir plenament i amb tot el que necessiten de les seves vacances”, va explicar el propietari del càmping, Josep Verdaguer .

Per altra banda, la promoció dels productes de la terra en els càmpings gironins cada vegada és més present. Les botigues dels càmpings Punta Milà, de l’Escala, i Sant Pol, de S’Agaró  han incorporat productes de proximitat i d’artesania local com ara vins de la DO Empordà, olis de Garriguella o melmelades elaborades a Castell d’Aro. “Volíem donar un valor afegit als nostres clients i promoure els productes de casa nostra”, va explicar Anna Genover, la directora del càmping Sant Pol.

Fins a una desena d’especialitzacions

L’Spa, amb un circuït termal, noves instal·lacions amb piscina interior, sauna i un servei extens de massatges terapèutics professionals que va posar en marxa  el càmping la Ballena Alegre, de Sant Pere Pescador, ha estat un gran èxit, segons destaca el seu director Toni Castellar. Càmpings, com per exemple, Joncar Mar, de Roses; La Masia, de Blanes i Riembau, de Platja d’Aro, també s’han especialitzat en Welness.

Altres càmpings aposten pels esdeveniments esportius com  l’Internacional de Calonge, Las Dunas, de Sant Pere Pescador o la Ballena Alegre. Alguns d’ells amb  competicions d’àmbit mundial.

A més, hi ha establiments que han creat serveis específics per a les mascotes, com dutxes per a gossos i fins i tot un menú específic, com el que ofereix el Castell Mar, de Castelló d’Empúries.

El turisme familiar, els esports nàutics, les activitats de natura; el cicloturisme, les activitats culturals, l’enoturisme i el golf completen el catàleg  especialitzacions presents en els càmpings gironins.

“Més enllà de l’allotjament i fins i tot del glamping que permet gaudir d’unes vacances diferents, les instal·lacions s’estan dotant de serveis que complementen l’allotjament i serveixen per anar molt més enllà i situar al sector com a oferta de primer nivell i amb experiències que han permès atraure nous clients que busquen un turisme que els hi aporti sensacions diferents i exclusives” va afirmar el president de l’Associació de Càmpings de Girona. Alguns d’aquests nous serveis serveixen també per ampliar la temporada o ampliar a tot l’any les estades als càmpings.

S’intensifica la promoció per la via digital

L’Associació de Càmpings es proposa ara arribar a més públic del país i també de fora a partir d’una promoció més àmplia del sector per la via digital. “Hi ha moltes persones que encara no coneixen tot el que pot oferir una estada als nostres càmpings i la gran experiència que es pot viure, per això ens hem proposat que per mitjà de la nostra plana web i les xarxes la informació arribi el més lluny possible i s’aconsegueixi incrementar el percentatge de persones que opten per passar les vacances en un càmping, que recordem que a països com Holanda o Alemanya arriba al 20%”, va indicar Gotanegra.

El sector del càmping ha crescut fins a convertir-se en grans parcs de vacances i l’impacte econòmic sobre el territori, en llocs de treball directes i indirectes, és cada cop més gran. Actualment els càmpings de les comarques gironines generen al voltant de 10 milions de pernoctacions, disposem d’una oferta de 135.000 places i donen ocupació directa a uns 7.000 treballadors, als que cal sumar els llocs de treball indirectes.