Mes de paraules

‘Cultures en Xarxa’ esdevé en tota una experiència vital al desert del Marroc pels joves de Roses

Xarxa de Convivència de Roses
Els joves participants de la 4º edició de 'Cultures en Xarxa'

Dins aquest projecte una quinzena de joves de Roses descobreixen que al desert del Marroc també existeix la felicitat

Xarxa de Convivència de Roses
Els joves participants de la 4º edició de ‘Cultures en Xarxa’

Quatre anys porta organitzant l’Associació Xarxa de Convivència de Roses un viatge al Marroc, que sota el lema ‘Cultures en Xarxa’ és, ni més ni menys que una iniciativa d’intercanvi intecultural entre la població de Roses i aquest país nord-africà. El joves, tant nascuts a Roses com rosincs d’origen marroquí que han tingut l’oportunitat de viatjar al Marroc han tornat més rics en quant a valors, més rics en quant a saviesa, perquè van descobrir, “a banda d’ajudar els nens de les escoles necessitades, valorar el treball de diverses associacions en base a la cohesió social”, va assenyalar la coordinadora del projecte, Verònica Medina, que els ‘moros’ en realitat són com nosaltres, però en lloc de catalans són marroquins.

I sobretot van poder sentir, veure i viure que la gent del Marroc són amb la seva precarietat i manca de recursos tant o més feliços que nosaltres, que vivim en un país desenvolupat i amb tots el bens materials que volem.

Aquest és el principal missatge que van deixar els joves durant la presentació que van fer la Xarxa de Convivència sobre el viatge com Ismael Chaabouchi, un noi nascut a Roses però d’origen marroquí que va venir “impactat, perquè tot i que els meus pares són de Nadori, a prop de Melilla i Ceuta, el desert només l’havia vist per la TV, i és impressionant perquè no tenen pràcticament res i és difícil viure el dia a dia, i els meus companys em van dir que no pensaven que fos tan dura la vida allà, però ens van sorprendre els feliços que eren sense tenir gaires recursos, no com aquí que només pensem en els diners, diners i diners”.

Aques quart viatge de ‘Cultures en Xarxa’ va consistir “en visitar les escoles més necessitades del desert per portar a terme l’acció ‘Un llapis per un somriure’ als escolars de les zones més inhòspites del Marroc. Un viatge que ha estat molt enriquidor pels joves perquè han tornar amb una visió molt diferent del que ells pensaven el Marroc”, va afimar Medina.

Una presentació a l’alçada d’un gran viatge, d’una gran experiència

La presentació d’enguany del projecte ‘ Cultures en Xarxa’ va estar, a comparació de les anteriors edicions, a l’alçada d’aquesta acció d’intercanvi cultural i solidaritat. Es va portar a terme dalt de l’escenari del Teatre de Roses i no pas al vestíbul, el que va permetre als protagonistes fer sentir i viure als públic assistent, amb les seves paraules acompanyades de fotografies i audiovisuals, la seva experiència pel seu pas pel Marroc.

L’alcaldessa de Roses, Montse Mindan, va felicitar als joves per la presentació realitzada i va lamentar “que el estigui ple per poder haver sentit tot el que heu dit i viscut, que ha estat descobrir altres cultures, que ara són aquí a Catalunya, una terra d’acollida i que entre tots hem creat el país que és ara”.

Un acte que va estar enriquit amb balls tradicionals del Marroc i que va finalitzar amb la interpretació de la cançó ‘Va Bene’ interpretada pels joves d’origen marroquí, Mohcin Katira i Hamza Achhab.

Cultura Amazigha

Un membre de l’Associació Associació Cultural dels Drets del Poble Amazigh a Catalunya, que va ser present al Teatre de Roses va assenyalar que el que van viure els joves de Roses no va ser la cultura àrab, “sinó la del poble amazigh, és com si gent del nord d’Àfrica diguessin que la sardana és un ball espanyol”, va assenyalar sense cap intenció de criticar, només de matissar, “perquè els joves no ho sabien”, recalcant que “el teatre es podia haver emplenat de la gent de l’Associació del poble amazigh”.