Mes de paraules

De 300.000 € disposen els vilatans de Roses per a que es tiri endavant el seu projecte dins els Pressupostos Participatius 2019

Pressupostos Participatius de Roses
Moment de la presentació dels Pressupostos Participatius de Roses per al 2019

L’Ajuntament de Roses duplica la partida destinada als Pressupostos Participatius per implicar als vilatans per a que les seves propostes envers la millora de la Vila

Pressupostos Participatius de Roses
Moment de la presentació dels Pressupostos Participatius de Roses per al 2019

Aquest matí, l’alcaldessa de Roses, Montse Mindan, el regidor d’Hisenda, Marc Danés i Francesc Coral, de l’empresa Mirada Local, han presentat el segons Pressupostos Participatius de la Vila.

Una segona edició que, a l’igual que l’any passat, té la voluntat d’implicar als vilatans per a que proposin els seus projectes i que l’Ajuntament posteriorment els executi.
I donada la bona acceptació que va tenir la primera edició, on Roses “va tenir un participació superior a moltes d’altres poblacions de la demarcació de Girona en el seu primer any d’implementació”, ha subratllat Coral, el consistori rosinc “duplicarà la partida dels pressupostos participatius, passant de 150.000 a 300.000 euros per a que els rosincs i rosinques ens facin arribar els seus projectes”, ha afirmat Danés.

Una partida important que, segons Danés, deixa palés que “l’Ajuntament aposta fermament a l’hora de potenciar la participació activa de la ciutadania; doblant la quantitat respecte a la primera edició, evidenciem la nostra voluntat de voler fer partícips directes als veïns i veïnes del debat públic i millorar la nostra vila entre tots i totes”.

S’ha destacat durant la presentació que les propostes presentades ha de ser exclusivament inversions, en aquest sentit, el representant de Mirada Local, empresa que, com l’any passat, conduiràtot el procés d’aquests pressupostos participatius, ha assenyalat que entre els objectius marcats per aquesta segona edició “és pedagògic, ja que a tots els pobles ens trobem amb la mateixa situació, i per això volem aprofundir sobre què és e una inversió per a que després els ciutadans no vegin que la seva proposta no ha estat l’escollida precisament perquè no es tracta d’una inversió”. Un remarcat que té, a la vegada, la finalitat aquest objectiu és millorar el nombre de propostes que passen el tall de la validació tècnica” , ha remarcat Coral.

Per la seva banda, Montse Mindan, ha assegurat que “des de l’Ajuntament  continuem enfortint el paper de la participació dels rosincs i rosinques amb nous i millorats mecanismes de decisió i de participació, procesos que ens permeten conèixer, a la vegada, de primera mà i de forma molt més directa les inquietuds dels nostres ciutadans”.

Durant la presentació dels segons Pressupostos Participatius s’ha destacat que tots els projectes presentats que no siguin escollits s’explicarà el motiu pel qual s’ha descartat o desestimat, fomentant d’aquesta manera “la transparència i es fa pedagogia dels motius del perquè no han passat, enriquint d’aquesta manera els coneixements sobre processos participatius”, ha assenyalat Coral.

Novetats de la segona edició dels Pressupostos Participatius

El període de recollida de propostes ja s’ha obert i romandrà fins el Dia de Sant Jordi, el 23 d’abril. Aquestes aportacions es podran fer arribar a través del web www.tudecideixesroses.cat, o bé presencialment a les bústies instal·lades al Servei d’Atenció al Ciutadà (SAC), l’Oficina de Turisme i la Biblioteca Municipal. Posteriorment, la segona fase consistirà en la valoració de les propostes recollides, que seran analitzades i quantificades pels serveis tècnics municipals.

Com a novetat, el procés incorpora un Fòrum Ciutadà de Priorització, una jornada participativa oberta a tota la ciutadania que servirà per seleccionar els projectes finalistes que se sotmetran a votació popular. Finalment, la tria final s’efectuarà per mitjans telemàtics.

Els projectes guanyadors dels primers Pressupostos Participatius s’executaran enguany

Més de 500 persones van exercir el seu dret a vot per decidir com invertir una partida de 150.000 euros en la primera edició dels Pressupostos Participatius de Roses. Finalment, la creació d’un rètol promocional de Roses de grans dimensions, l’habilitació d’un parc per a gossos, l’ampliació de les zones de jocs dels parcs infantils del municipi i l’habilitació d’una aula gastronòmica per desenvolupar activitats diverses, van ser les propostes més votades. L’Ajuntament de Roses té previst executar aquestes actuacions al llarg del 2018.