Mes de paraules

Detonen una mina de la Segona Guerra Mundial a la Cala Pelosa de Roses

Mina de la Segona Guerra Mundial
Moment de la detonació de la mina

Aquest és la quarta mina d’aquestes característiques que es troba al Cap de Creus

Mina de la Segona Guerra Mundial
Moment de la detonació de la mina

A finals de setembre, el rosinc Adam Comella, juntament amb dos submarinistes, estaven retirant les boies que es col·loquen a Cala Pelosa durant l’estiu quan “un dels submarinistes va dir que s’havia trobat amb un cosa estranya, i vam baixar a veure-la de prop. El vam fer fotos i les i les vam enviar a la Guàrdia Civil. Va ser quan ens vam assabentar que es tractava d’una mina, i és que era igual a les que surten a les pel·lícules”, ha assenyalat Comella.
I aquest matí, després d’establir un perímetre de seguretat terrestre portat a terme per la Policia Local de Roses i els Mossos d’Esquadra, i un de marítim a càrrec del Servei Marítim provincial de Girona i el Grup Especial d’Activitats Subaquàtiques (GEAS) de la Guàrdia Civil amb base a l’Estartit,  s’ha fer detonar la mina.

Una detonació portada a terme pels mateixos bussejadors del GEAS i l’equip d’Unitat de Mesures contra mines de l’Armada amb base a Cartagena i en la que s’ha tingut cura “sobretot la seguretat de les persones i l’impacte mediambiental a l’estar dins el Parc Natural del Cap de Creus”, ha assenyalat el tinent Naval de l’Armada, Víctor Manuel Romero, el qual ha especificat que “es tractava d’una mina de la segona guerra mundial amb 300 kg d’explosius, que estava situada a gairebé 12 metres de profunditat i a 50 metres de la platja”.

És la quarta mina d’aquestes característiques que es localitza la zona de Cap de Creus, però “en els últims 17 anys s’han trobat 24 artefactes classificats com a mines d’Orinque”, ha afirmat el Cabo en cap del GEAS de la Guàrdia Civil, Fernamdo Aguirre. Les mines d’Orinque són de percussió, és a dir, que per a que explotin necessiten xocar amb els vaixells objectes de l’atac.

Mina de la Segona Guerra Mundial
Excursionistes que han pogut veure en directe la detonació

El fet d’haver-se trobat tantes mines subaquàtiques té per Aguirre, una explicació, “aquí s’ha patit una Guerra Civil i una Segona Guerra Mundial amb una influència molt propera al Golfo de León, i tota aquesta zona de la badia de Roses va estar plena de mines. Les corrents d’aigua fan que aquestes mines, que normalment estan mar endins, siguin arrossegades fins a la costa on són localitzades”.

L’operatiu per establir un perímetre de seguretat terrestre portat a terme per la Policia Local i els Mossos d’Esquadra ha fet que moltes persones veiessin, des d’on havien permès als mitjans de comunicació agafar imatges, en directe el moment de la detonació. Així s’han arribat aplegar una vintena de curiosos, entre excursionistes, ciclistes i vianants que hi havia per la zona.

Seqüència de la Detonació:

[fsg_gallery id=”89″]