Mes de paraules

La diputada de Junts pel Sí, Magda Casamitjana assegura a Roses que “l’1-O es podrà votar amb normalitat i amb totes les garanties”

Garanties per a la democràcia’
Diferents moments de l'acte Garanties per a la democràcia’ a Roses

Casamitjana, acompanyada de la també diputada de Junts pel Sí, Dolors Rovirola van oferir a Roses l’acte ‘Garanties per la democràcia’

Garanties per a la democràcia’
Diferents moments de l’acte Garanties per a la democràcia’ a Roses

El passat dilluns va tenir lloc al Teatre Municipal de Roses l’acte ‘Garanties per la democràcia’, que va anar a càrrec de les diputades al Parlament de Catalunya de Junts pel Sí, Magda Casamitjana i Dolors Rovirola.
L’acte es va desenvolupar al vestíbul de la sala teatral, organitzat per la secció local de l’ANC, Roses per la Independència.

Les dues ponents van parlar a Roses, l’últim municipi de la comarca de l’Alt Empordà on es va celebrar aquest acte, sobre la Llei del Referèndum, que aprovarà a finals d’aquest mes el Parlament de Catalunya i, amb la aplicació de la qual, l’1 d’octubre “es podrà votar amb tota normalitat, serà un dia d’eleccions com s’ha fet sempre i la gent anirà a exercir el seu dret a vot on l’ha fet sempre i, a més a més, amb totes les garanties”, va dir Casamitjana, argumentant que serà diferent al 9-N de 2014 perquè “aquesta vegada no ens podem acollir a la LOREG – Ley Orgánica del Régimen Electoral General de l’Estat espanyol – perquè no ha hagut manera de poder fer un referèndum pactat i, per tant, el Parlament aprovarà a finals d’aquest mes la Llei del Referèndum que permetrà votar amb totes les garanties i de manera legal l’1 d’octubre”.

“Es tracta de la creació d’una llei electoral de la que disposen totes les comunitat autònomes menys Catalunya”, segons va dir l’ex-alcaldessa de Roses, tot i que aquesta és exclusivament per poder votar l’1-O.

És a dir, es va assegurar durant l’acte que podran votar les mateixes persones que poden votar en unes eleccions ordinàries, municipals, autonòmiques, generals o europees i que ho faran als seus col·legis habituals per respondre Sí o No a aquesta pregunta: Voleu que Catalunya sigui un estat independent en forma de república?

Un altre gran diferència entre el passat 9-N de 2014 i el pròxim 1-O de 2017, “és que aquell no va ser vinculant, i aquest sí que ho serà, això què vol dir?, que si guanya el NO el president de la Generalitat convocarà eleccions autonòmiques l’endemà mateix”, va assenyalar la diputada de Junts pel Sí

Si guanya el SÍ

I si guanya el SÍ, Casamitjana va explicar que “els 72 diputats sobiranistes del Parlament de Catalunya iniciarem els tràmits per la independència de Catalunya, que pot ser un procés llarg com, per exemple, el Brexit anglès, que tot sembla indicar que durarà un dos anys separar-se de la Unió Europea”.

Neguits que té la ciutadania

Segons Magda Casamitjana, que porta per tot el territori fent xerrades dins l’acte ‘Garanties per a la emocràcia’, els neguits que més té la ciutadania són les de sempre, sobretot en la gent gran, i és “que el treguin les pensions”.

De federalista a sobiranista

Magda Casamitjana ha estat tota la seva dia com a política militant del PSC, fins i tot va arribar a l’alcaldia fent un quatripartit amb el PP, el GIR i IC-V. Mai es va considerar independentista, fins i tot, en una moció presentada per Gent del Poble al desembre de 2011, per a que Roses s’adherís a l’Associació de Municipis per a la Independència, i on el PSC va donar llibertat de vot, va votar en contra, argumentant el seu vot dient que ella mai seria independentista.

Llavors, la pregunta era obligada aprofitant la seva presència a Roses en l’acte ‘Garanties per a la democràcia’ en favor del referèndum de l’1-O: Perquè aquest canvi a favor de la sobirania de Catalunya quan abans estava en contra?

I Magda Casamitjana va afirmar “sóc socialista i continuo sent-ho perquè ho porto dins, és una manera de ser i de fer. Què m’ha fet canviar, què m’ha fet deixar el Partit Socialista?, doncs el fet que no ens deixaven tenir el dret a decidir”, com a principal tesi de deixar la proposta federalista que defensa el PSC per fer-se sobiranista.
Casamitjana va explicar que “en un moment donat vaig dir al PSC: sóc regidora Roses, estic al Consell Comarcal, estic a la Diputació i vaig dient que el dret a decidir és possible, i em van dir que no, que si a partir de llavors continuava dient que estava a favor, no ja de la independència, sinó tan sols del dret a decidir, havia de deixar de formar part del Partit Socialista, i vaig marxar. I quan van expulsar a la Marina Geli del Parlament pel mateix motiu, vaig decidir deixar la política del tot”.

Una política a la que va tornar quan “Ernest Maragall, al cap d’un temps, em va cridar per formar part d’un partit d’esquerres-sobiranistes -MES, Moviment d’Esquerres-, i des de llavors em vaig fer sobiranista, que no independentista, perquè sobiranista vol dir que Catalunya tingui totes les competències, que no hagi de demanar permís a ningú per poder desenvolupar-se”.

Més informació sobre ‘Garanties per a la democràcia’ al portal garanties.cat.