Mes de paraules

Discomòbil a Roses contra la SIDA per tal de conscienciar als joves sobre la malaltia

L’Ajuntament de Roses vol commemorar el Dia Mundial contra la SIDA amb una jornada de prevenció de la malaltia al voltant d’una discomòbil

Dia Mundial de la Lluita contra la Sida El Dia Mundial de la Lluita contra la Sida o Dia Mundial de la Resposta a la Sida es commemora l’1 de desembre de cada any, i es dedica a donar a conèixer els avanços contra la pandèmia de VIH/sida causada per l’extensió de la infecció del VIH.

Per aquest motiu, l’Ajuntament de Roses organitza, el 7 de desembre, a la pista annexa del Poliesportiu Municipal una discomòbil per tal de conscienciar als joves a partir de 14 anys sobre els riscos de transmissió del VIH.
Una iniciativa en la que servirà per informar als joves, a través del Punt d’Informació Juvenil, sobre aquest aspecte i que s’ha de fer per tal d’evitar la infecció a través de diferents tallers i activitats, que es desenvoluparan, simultàniament, amb la discomòbil.
Tallers, per exemple, que ensenyaran als joves com s’ha de posar el preservatiu, el mètode més eficaç per evitar el contagi de la SIDA.

Dades que hem de saber sobre la SIDA

A Catalunya, des de 1981 s’han diagnosticat més de 17.000 casos de sida i s’estima que unes 33.000 persones estan infectades pel VIH i una quarta part d’aquestes no ho saben.

  • Conèixer al més aviat possible si s’està infectat permet beneficiar-se d’un seguiment mèdic i també accedir a un tractament eficaç que millora la qualitat de vida i alhora contribueix a evitar la transmissió del VIH a altres persones, pel fet de prendre mesures de protecció.
  • Per tal d’evitar el retard diagnòstic, l’Agència de Salut Pública de Catalunya promou diverses estratègies adreçades a col·lectius especialment vulnerables i que no acostumen a adreçar-se a la xarxa sanitària.
  • Entre aquestes estratègies destaca l’oferta de tests ràpids de detecció de la infecció pel VIH en centres comunitaris i en oficines de farmàcia on al llarg del període 2009-2012 s’han realitzat un total de 40.200 proves, de les quals 900 són reactives, amb una taxa de detecció del 2,24%.

Davant la sospita de contagi convé consultar el metge o metgessa per valorar confidencialment i amb el consentiment de la persona si és oportú practicar una anàlisi per comprovar la presència a la sang d’anticossos contra el VIH. Aquesta anàlisi s’ha de fer als tres mesos del possible contagi, sempre cal confirmar el resultat abans d’interpretar-lo. Si aquest resultat és negatiu, vol dir que la persona no està infectada. Si és positiu, no vol dir que la persona estigui malalta de sida, però indica que és seropositiva, que està infectada pel VIH i que el pot transmetre. És recomanable que es facin les proves del VIH les persones que:

  • Han tingut relacions sexuals sense preservatiu amb una o diverses parelles de les quals desconeixien si estaven infectades o no.
  • Han compartit el material per injectar-se droga.
  • Han patit alguna infecció de transmissió sexual.
  • Les dones embarassades o que pensin tenir un fill.
  • Les parelles estables que volen deixar d’utilitzar el preservatiu en les seves relacions sexuals.

Conèixer al més aviat possible si s’està infectat permetrà beneficiar-se d’un seguiment mèdic, accedir a un tractament eficaç que millora la qualitat de vida, així com adoptar les mesures necessàries per evitar la reinfecció i la transmissió del VIH.

On es pot fer la prova?

Es pot sol·licitar la prova de forma confidencial, voluntària i gratuïta al metge o metgessa de capçalera. També es pot anar als centres de prevenció i control de les infeccions de transmissió sexual i a algunes ONG d’ajuda a la prevenció de la sida. Quan es fa la prova, es podrà resoldre qualsevol dubte, rebre suport i orientació amb totes les garanties de confidencialitat del resultat.

Test ràpid de detecció del VIH a farmàcies

36 farmàcies de 21 poblacions de la província de Barcelona, 6 de Tarragona ciutat i 6 de Reus estan acreditades per realitzar la prova del test ràpid del VIH.  S’ofereix al ciutadà la possibilitat de fer-se la prova de detecció ràpida del VIH, de manera confidencial i saber-ne el resultat en 15 minuts.

Tots els farmacèutics participants han rebut formació específica tant per la realització de la prova com per a la comunicació de resultats, i estaran connectats a centres hospitalaris referents. Les oficines de farmàcia acreditades portaran un distintiu que les identifica.

L’objectiu de la prova és facilitar-ne l’accés als grups més vulnerables, que no acostumen a adreçar-se a altres punts de la xarxa sanitària, i evitar el retard en el diagnòstic.

El diagnòstic precoç del VIH ha de permetre al pacient beneficiar-se d’un seguiment mèdic i accedir a un tractament eficaç que millori la seva qualitat de vida, així com adoptar les mesures necessàries per tal d’evitar la reinfecció i la transmissió del virus.

Per informar-se de les farmàcies on es realitza la prova podeu trucar a:

  • Telèfon d’informació sobre la Sida: 900 212 222
  • CatSalut Respon: 061