Mes de paraules

Donació de sang a Roses aquest proper cap de setmana

Aquest dissabte, 29 d’abril, el Teatre Municipal de Roses acollirà una jornada de donació de sang

Donació de sang a RosesEl Banc de Sang i Teixits, BST, de Girona i l’Associació de Donants de Sang de la província organitzen, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Roses la que serà la segona donació de sang a la Vila d’aquest any 2017. Una segona donació que tindrà com a principals novetats que els donants  podran apuntar-se al Registre de Donants de Medul·la Òssia , si reuneixen les condicions que es demanen, i que per la tarda es començarà a les quatre, mitja hora abans del que es feia.

Així, la donació, que es portarà terme aquest proper dissabte , 29 d’abril, al vestíbul i la sala dels Miralls del Teatre Municipal de Roses es durà a terme de 10 a 14 hores i de 16 a 20:30 hores

El Banc de Sang i Teixits són els responsables únics de subministrar sang i hemoderivats a tots els centres sanitaris, públics i privats, de Catalunya i de vetllar per mantenir uns estocs estables durant tot l’any.

Per aconseguir-ho, organitza més de 80 campanyes de donació cada setmana en més de 625 municipis, i en empreses i entitats socials d’arreu de Catalunya, disposant de 16 centres fixos de recollida en els principals hospitals de referència. D’aquesta manera el Banc de Sang i Teixits aconsegueix donar cobertura al 98% del total de la població catalana.

Tot i que Catalunya presenta un dels millors índexs de donació d’Espanya, amb 40,55 donacions per mil habitants i any, encara hi ha molta feina per fer, l’Organització Mundial de la Salut (OMS) situa el llindar òptim de donació entre les 43 i les 45 donacions per cada mil habitants i any.

Per disposar sempre de sang suficient i segura, cal que  incorporem la donació de sang com un hàbit a la nostra vida i com una forma de participació cívica en la societat.

Cal recordar, a més que la setmana passada que les donacions es van reduir n 25% i les reserves estaven a un nivell molt baix, segons va comunicar el Banc de Sang i Teixits.

Per què cal donar-hi sang?

La donació de sang és un acte solidari i de participació ciutadana que beneficia el conjunt de la societat.
1 de cada 10 persones que entren a un hospital necessitarà una transfusió.
Gràcies a la transfusió sanguínia se salven moltes vides i, a més, la sang no es pot fabricar.

Qui pot donar sang?

No tothom pot donar sang, la qual cosa fa més obvi que aquelles que si poden facin aquest acte de solidaritat i humanitat.
Les persones que poden donar sang són les que tenen 18 o més anys, que pesi 50 quilos o més i que durant l’entrevista que es fa abans de  la donació amb el metge, aquest no trobi cap contraindicació.

Per a tu tan sols és un moment, per a molts malalts pot suposar la vida

La donació de sang és un acte senzill, segur, gens dolorós, i assistit per professionals especialitzats en tot moment. Per a tu, no comporta cap risc, però, en canvi, per a malalts de tot el territori, pot suposar avançar en el seu procés de curació.
Donar sang són pocs minuts, s’obté un petit refrigeri, i al cap de pocs dies reps l’analítica que et diu si estàs bé.

Entre tots tenim l’oportunitat d’aconseguir arribar a les 365.000 donacions de sang que fan falta a l’any a Catalunya.

Les donacions altruistes, l’única font d’obtenció

Malgrat els avenços mèdics i tecnològics, ara per ara, la sang no es pot fabricar i tan sols es pot obtenir de les donacions altruistes de les persones.

Cada donació pot ajudar fins a tres malalts diferents

Com que de cada donació de sang s’obtenen tres components sanguinis diferents amb aplicacions pròpies, podem afirmar que podem ajudar fins a tres malalts diferents.

La sang i els seus components tenen una vida limitada

Els concentrats d’hematies es conserven 42 dies

El plasma es conserva 1 any

Les plaquetes es conserven 5 dies

L’ús és diari: cada 3 segons, algú necesita sang a Catalunya

La necessitat de sang és constant i, per tant, també ho han de ser les nostres donacions. Cada dia, tots els hospitals i clíniques de Catalunya necessiten sang o components sanguinis per atendre els seus malalts, ja que la majoria d’intervencions quirúrgiques i molts dels tractaments mèdics requereixen transfusions.

La donació, un acte quotidià

La donació no ha d’estar lligada a situacions de tragèdia o d’emergència sinó que ha de ser un acte quotidià i habitual a les nostres vides. Només donant sang amb regularitat, disposarem sempre de sang suficient i segura en estoc.

Recordem que els homes poden donar fins a 4 vegades a l’any i les dones, 3, sempre i quan es respecti l’interval mínim de dos mesos entre donacions.

Un ús creixent de la sang

La transfusió de sang o dels seus derivats s’ha convertit en una part imprescindible en l’actual assistència sanitària. L’increment de l’esperança de vida, la creació d’unitats de medicina intensiva, i les necessitats importants i constants d’alguns malalts, abans considerats irrecuperables, fan que la demanda de sang sigui creixent.