Mes de paraules

Dues conferències al voltant de les excavacions fetes a la Ciutadella de Roses

Les dues conferències s’emmarquen dins la Càtedra Roses d’Arqueologia i Patrimoni Arqueològic

Càtedra Roses d’Arqueologia i Patrimoni Arqueològic La Càtedra Roses d’Arqueologia i Patrimoni Arqueològic i l’Ajuntament de Roses, amb el suport de la Fundació AGBAR, impulsen la realització d’un cicle de xerrades a l’entorn de les novetats en el món de l’arqueologia medieval i moderna, amb l’objectiu d’apropar el patrimoni arqueològic al públic general.
Les dues conferències que integren el programa se centren en les darreres actuacions realitzades a la Ciutadella de Roses i tindran lloc els dimecres 21 i 28 de novembre, a les 19.30 h, a Ca l’Anita.

Aquest dimecres 21 de novembre, el doctor Lluís Palahí de la càtedra Roses d’Arqueologia i Patrimoni Arqueològic, oferirà la primera de les conferències, que porta per títol “Deconstruint la Roses medieval. El carrer Major i la destrucció de la vila en època moderna”. Les excavacions iniciades enguany en el marc del Curs Internacional d’Arqueologia medieval i Moderna-Ciutadella de Roses, han posat al descobert part del carrer Major de la vila medieval, un llarg eix nord sud que unia la zona del port amb el monestir de Santa Maria.

Aquestes troballes permeten conèixer millor l’urbanisme medieval de la població, així com analitzar l’ús que es va fer d’aquest espai després de l’abandonament de la vila i la seva reconversió en caserna militar. Al damunt de les velles cases es varen construir edificacions destinades a l’exèrcit, com l’anomenada casa del governador.

La xerrada s’orientarà entorn les dues vessants, presentant d’una banda l’urbanisme medieval -molt més planificat i ordenat del què es pensa habitualment-, així com de les edificacions que es varen construir després del seu abandonament, les quals tot sovint han passat desapercebudes, i que ens parlen de la vida quotidiana en una fortalesa militar.

Els arqueòlegs Xavier Aguelo i Natàlia Colomeda, oferiran el 28 de novembre la conferència “Evolució històrica de la porta de terra de la Ciutadella. Excavacions 2017-2018”. Amb motiu del projecte d’adequació del sector del Portal de Terra de la Ciutadella al llarg de 2017 i 2018, s’han realitzat excavacions amb l’objectiu de treure’n l’entrellat del que ha resultat ser un dels sectors més complexes de la fortalesa moderna. Els conferenciants parlaran de la història del portal de terra, aventura de tot un seguit de projectes fallits, corregits o mai realitzats, on les restes de les estructures antigues pràcticament conviuen amb les de la fortalesa moderna.