Mes de paraules

Dues donacions de còrnies ha rebut en quinze dies la Fundació Salut Empordà

L'equip d'infermeria de la Fundació Salut Empordà durant la formació de còrnies

Un equip d’infermeria de l’Hospital de Figueres i el Centre Sociosanitari Bernat Jaume és qui gestiona el procés de donació de còrnies, després d’haver rebut formació específica

L’equip d’infermeria de la Fundació Salut Empordà durant la formació de còrnies

Per primer cop, la Fundació Salut Empordà (FSE) ha signat un conveni de col·laboració amb el Banc de Sang i Teixits i l’Hospital Clínic de Barcelona per a poder facilitar la donació de còrnies en cas de defunció a l’Hospital de Figueres i al Centre Sociosanitari Bernat Jaume. La col·laboració es va fer efectiva a finals del mes de maig i, en quinze dies, ja s’han registrat dues donacions.

Les encarregades de gestionar tot aquest procés són les 10 infermeres dels dos centres de la Fundació, que han rebut formació específica de l’Organització Catalana de Transplantaments. Les infermeres són les que detecten els possibles donants, realitzen les entrevistes als familiars i efectuen les extraccions.

“Aquest és un gran pas qualitatiu per a la Fundació Salut Empordà, que amplia la col·laboració amb el Banc de Sang i Teixits. Hem de tenir en compte que el Catsalut considera que la donació és un dret i, amb aquest conveni, l’estem garantint als pacients dels nostres centres. Recordem que ja participem en la donació de sang de cordó per a transplantaments, com també fan altres hospitals”, ha explicat la directora d’Infermeria de la FSE, Paqui Abulí. I afegeix que “amb aquesta col·laboració, també promocionem la donació de còrnies i contribuïm a la configuració d’un model de donació al territori”.

Donants de còrnia

Els requisits per a ser donant de còrnies són poc coneguts i molt menys restrictius del que es pot pensar. Tothom pot ser donant, dels 2 als 85 anys.

Quan una persona es planteja la possibilitat de ser donant de teixits, la primera cosa que ha de fer, i la més important, és comunicar la seva decisió a la família i als amics més propers. Ells seran els primers a qui el coordinador de trasplantaments consultarà la possibilitat de la donació després de la mort.

Les condicions clíniques en el moment de la defunció determinaran si els teixits són vàlids per al trasplantament. I contràriament al que es pot creure, tenir miopia, estigmatisme, hipermetropia, o haver estat operat de cataractes no impedeixen que les còrnies siguin viables. Tampoc haver estat diagnosticat de càncer. Només es rebutgen les donacions de les persones que pateixen malalties hematològiques i de les que tenen serologies positives per hepatitis B, hepatitis C o sida, entre d’altres.