Mes de paraules

El Festival Terra de Trobadors de Castelló d’Empúries acollirà aquest cap de setmana més de 200 activitats medievals

Festival Terra de Trobadors
El Festival Terra de Trobadors de Castelló d’Empúries se celebra aquest cap de setmana 7, 8 i 9 de setembre

Aquests 7, 8 i 9 de setembre Castelló d’Empúries retrocedirà un any més en el temps fins l’època medieval amb el Terra de Trobadors

Festival Terra de Trobadors
El Festival Terra de Trobadors de Castelló d’Empúries se celebra aquest cap de setmana 7, 8 i 9 de setembre

Tot és a punt a Castelló d’Empúries per acollir el proper cap de setmana (7, 8 i 9 de setembre) el Festival Terra de Trobadors. El certamen arriba enguany a la seva vint-i-vuitena edició convertit en el festival medieval de referència a Catalunya. En la darrera edició va atraure 42.000 persones de tot el país, i aquest 2018, amb la intenció de superar aquesta xifra, ha programat més de 200 activitats destinades a tots tipus de públics, des dels espectacles a peu de carrer adreçats a un públic familiar, ja siguin els tornejos, concerts o espectacles de foc i malabars; com en una vessant més culta, amb el Cicle de Conferencies Miquel Pujol o els concerts del Cicle de música medieval So de Lonh. Sense oblidar la vintena d’entitats del poble que es mobilitzen, tant per dur a terme alguns dels espectacles com per donar servei al certamen, i que són el veritable pal de paller del Festival.

Com és habitual, Terra de Trobadors explorarà una època concret, que enguany serà la del comte Ponç Hug IV d’Empúries, l’anomenat comte trobador que entre 1277 i 1313 va destacar per lluitar contra la invasió francesa del 1285 durant la qual va salvar personalment al rei Pere II el Gran. A més, aquesta edició formarà part de l’anomenat Any Carles Fages de Climent 2018 que se celebra arreu del país i es duran a terme diferents actes com la conferència Plurimum salis et fellis del filòleg (UAB) Antoni Cobos, un espectacle que combina música clàssica i dansa contemporània de Lotus Desperatus, la lectura dramatitzada per part de la companyia Tequatre de l’obra El Bruel (1928), i les exposicions “Carles Fages de Climent. L’arcàdia empordanesa” al Museu d’Història Medieval de Castelló d’Empúries, i “Els articles de Fages de Climent” a la Biblioteca Ramon Bordas i Estragués.

En el seu afany habitual de recobrament d’espais històrics del municipi, Terra de Trobadors enguany recuperarà l’animació històrica del Bordell, en la seva ubicació original i situat al carrer Almogàvers cantonada carrer de la Verge; i permetrà l’accés inèdit fins ara (ja que és de propietat privada) a la Sinagoga Medieval.

Pel que fa als noms propis, destaca el Gran Concert que oferirà la formació alemanya Corvus Corax, considerada la més potent i icònica de les bandes de música neo-medieval del món; les sempre espectaculars i multitudinàries lluites d’Alma Cubrae; el misteriós espectacle nocturn de foc d’Excalibur; els combats de Despertaferro; els Arquers del Comtat, Acers Trempats, Mittentis Sagittam i el Club d’Arc Sant Celoni; les actuacions de formacions musicals medievals com els Trakalets de Terres de l’Ebre, els habituals Els Berros de la Cort, Sübitus o L’Os Pedrer, els francesos Les Monts Rieurs, i les gaites gallegues d’Acibreira; als que cal afegir el sorprenent cercavila medieval d’Els joglars de la Bota amb el muntatge L’Arbre màgic, i la prespencia de companyies teatrals com El Sidral amb Els bufons del comte, Teatre de Carrer amb La Forca, Traüt amb Katapulten, o les titelles de Tres Quarts de Quinze. Altres protagonistes seran els personatges medievals itinerants de l’escola Acting, el trobador Cesc, la dansa de l’Esbart de Castelló i El Col·lectiu El Paller Inkiet; els malabars d’Improvistos; i Sarruga produccions, que amb els seus dracs de Kremah seran els encarregats de fer el Gran Espectacle final del Terra de Trobadors. A més, aquest any cal destacar la presència de reconeguts directors teatrals com Lluís Graells o Martí Torras dirigint alguns dels espectacles o accions que duen a terme les entitats de la vila com la Colla Gegantera, els Vailets de l’Empordà, el Grup Cavallista, la Cort d’Empúries o la Coral Castellonina, entre d’altres.

Pel que toca al Cicle de Conferencies Miquel Pujol Canelles aquest any ofereix 3 ponències novament amb crèdits de lliure elecció per als estudiants universitaris: la primera el dia 6, com a avançament del festival, amb Ponç Hug IV d’Empúries i Ramon Muntaner a càrrec del Doctor en Filologia Catalana Xavier Renedo a la Capella de Santa Clara, on també es farà una lectura dramatitzada d’El Bruel de Carles Fages de Climent a càrrec de la companyia Tequatre. I també Plurimum salis et fellis: l’humor en els epigrames de Marcial i de Carles Fages de Climent, a càrrec del Filòleg i llatinista Antoni Cobos; i Els darrers Empúries i l’arribada del Gòtic al nord-est català (1261-1322), a càrrec del doctor en Història Medieval (UB) Josep Maria Gironella; totes dues a la Sala Gòtica. Aquest és un cicle organitzat pel Centre d’Estudis Trobarescos de l’Ajuntament de Castelló d’Empúries i l’Institut de Llengua i Cultura Catalanes (ILCC), Secció Francesc Eiximenis, de la Universitat de Girona.

I pel que fa al Cicle de música culta medieval So de Lonh, el qual arriba a la tercera edició, i es caracteritza per interpretar la música medieval amb criteris històrics, programarà dues actuacions; la de la formació Mos azimans amb el recital En un Miralh. Chansos de Bernart de Ventadorn a la Basílica; i la de Locus Desperatus amb Loida’n amor. Mort vine tost e feneix m’aspre ventura!, un espectacle de música medieval i dansa contemporània, amb textos de Carles Fages de Climent a la Capella de Santa Clara.

A més, i com sempre, Terra de Trobadors, entre moltes altres coses, encunyarà la seva pròpia moneda, tindrà un mercat medieval amb 120 parades que enguany es reestructura per incloure una important demostració d’oficis antics, organitzarà nombroses visites guiades als espais patrimonials de la vila, oferirà una amplia oferta gastronòmica, i celebrarà l’exitós i molt popular Gran Sopar Medieval en honor del comte Ponç Hug IV el divendres a la nit, que es considera el tret de sortida oficial del certamen.