Mes de paraules

El Govern aprova un decret per poder desenvolupar el turisme pesquer i complementar els ingressos del sector

Turisme pesquer
El port pesquer de Roses

Sortir a la mar amb un pesquer, visitar les instal·lacions d’aqüicultura o practicar esnòrquel entre cultius marins serà possible a partir d’ara

Turisme pesquer
El port pesquer de Roses

El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, va presentar ahir el decret sobre la pesca-turisme que va aprovar dimarts l’Executiu i que regularà les activitats complementàries del sector pesquer, entenent com a tals totes les activitats vinculades totalment o parcialment a la pesca marítima i l’aqüicultura.

En el decurs de la presentació, Pelegrí va assegurar que aquestes activitats complementàries “han de permetre millorar o complementar les rendes de les persones que integren el sector pesquer, a fi d’assolir la diversificació econòmica del sector i la promoció dels seus productes”.
El decret s’adreça a tothom qui tingui llicències de pesca, aqüicultura o marisqueig. Entre les possibles activitats turístiques pesqueres i aqüícoles, destaquen les sortides a mar en un pesquer, les visites a instal·lacions d’aqüicultura, l’esnòrquel entre cultius marins, les demostracions de pesca i els circuits turístics per mar o per terra.
Totes aquestes activitats haurien d’estar relacionades amb la difusió del patrimoni, les tradicions, els oficis, la gastronomia i la cultura, i també els productes de la pesca, el marisqueig i l’aqüicultura. A més, hi cabrien aquelles activitats que difonguin les relacions entre la qualitat del medi natural i les activitats humanes o la contribució de les dones en el sector pesquer.
Sobre aquestes activitats complementàries, el conseller ha dit que “són una bona oportunitat per revaloritzar el peix autòcton i l’ofici, crear nous llocs de treball i també, per aprofitar el temps de veda, fer activitats alternatives a la pesca”.
Des d’ahir, que és quan va entrar en vigor el decret, les persones i els centres que vulguin realitzar alguna d’aquestes activitats hauran d’exhibir en un lloc visible el logotip identificatiu de la pesca-turisme o turisme pesquer i aqüícola.
Els impresos necessaris per obtenir aquesta acreditació corresponents a la  comunicació prèvia d’inici d’activitat es poden descarregar de la pàgina web del DAAM, i s’hauran de lliurar a la direcció general competent en matèria de pesca i acció marítima o davant la Xarxa d’Oficines de Gestió Empresarial de la Generalitat de Catalunya. Un cop presentats, l’obtenció del permís, en el cas de les activitats pesqueres, és immediat.
Pel que fa a les activitats aqüícoles, tenint en compte que de les 200 instal·lacions d’aquest tipus que hi ha a Catalunya 189 es concentren al delta de l’Ebre, l’obtenció de l’acreditació dependrà del Pla territorial de desenvolupament i gestió de turisme aqüícola 2012, un pla de caràcter anual l’aprovació del qual és prevista aquest mes mateix. El pla determinarà el nombre d’empreses que podran desenvolupar l’activitat en aquesta zona específica per evitar-hi massificacions. Les activitats aqüícoles fora d’aquest àmbit geogràfic no estaran sotmeses al pla, i, per tant, podran obtenir el permís tal com el demanin.
La Direcció General de Pesca i Afers Marítims estima que, amb l’aprovació del decret, sol·licitaran l’acreditació una quinzena d’empreses, i durant l’any següent ho faran unes 50 empreses més. Si això és així, acabant l’any 2013 hi hauria unes 65 empreses realitzant activitats pesqueres complementàries.
El conseller Pelegrí ha remarcat que aquest decret “és fruit de la demanda i la necessitat del sector d’oferir una activitat oficial i amb garanties”. I ha lloat la creació d’aquesta nova marca recordant que “som la primera CA a regular aquests tipus d’activitat”.
Així mateix, Pelegrí ha afirmat que la pesca-turisme “no és res més que aprofitar els recursos i les potencialitats que ofereix el nostre entorn. Som un país amb una llarga tradició marinera, i també captador de turistes. Hem de crear sinergies entre aquests dos sectors”.
En aquesta mateixa línea, ha exalçat les virtuts d’aquestes activitats turístiques pesqueres en tractar-se d’una “experiència única i enriquidora per als turistes. Un oci que educa i que promou la cultura i el patrimoni marítim, la vida al mar, el tipus i la diversitat del peix de la Mediterrània, que demostra el perquè del preu del peix…”.
Finalment, Pelegrí ha encoratjat les confraries a participar-hi i a promoure qualsevol activitat que permeti la dinamització econòmica i la promoció del sector. “És evident que la pesca-turisme té un gran potencial; és una activitat amb moltes possibilitats i amb inversions molt diferents, i s’ha de comparar amb el bon funcionament de l’agroturisme”, ha conclòs.