Mes de paraules

El I Aplec de la Sardana de Roses, document del mes de l’Arxiu Municipal

El document del mes que l’Arxiu Municipal de Roses (AMR) publica aquest mes de maig en la seva secció del web municipal www.roses.cat, correspon a l’expedient del I Aplec-concurs de la Sardana de Roses, datat de l’any 1958

Aplec de la Sardana de RosesEls productors de l’expedient del “I Aplec-concurs de la Sardana de Roses de 1958” van ser la Comissió de Festes, patrocinada per l’Ajuntament, i l’Agrupació Sardanista de Roses, situada a la Cooperativa del Mar, al carrer d’en Mairó 13 (antic Calvo Sotelo, 13), i de la qual n’era el secretari i principal impulsor el senyor Josep Boix Castey.

L’esdeveniment, organitzat per Josep Boix Castey, va comptar amb la participació de colles d’arreu de Catalunya

L’expedient està format per totes les gestions que va efectuar Josep Boix Castey, per fer realitat el somni del I Aplec-concurs de la Sardana de Roses de 1958. Aquest acte havia de ser clau per revifar la sardana a la vila, la qual ja tenia una tradició immemorial entre els rosincs i rosinques. Per a la jornada d’aquell 18 de juliol de 1958, recordem que era el dia de la festa nacional que commemorava l’”Alzamiento Nacional”, es contractaren les cobles orquestres la Principal de la Bisbal, els Montgrins i la Girona. Per a l’ocasió hi hagué la presència de dues emissores, Ràdio Girona i de La Voz de la Costa Brava, que feren saber a tot el país que a la plaça de Catalunya Roses, en aquella època del Caudillo, s’hi celebrava un aplec que tots els assistents recordarien.

La diada va començar amb una missa cantada a dos quarts d’onze del matí a la parròquia de Santa Maria. A dos quarts d’una, abans de dinar, es va ballar la sardana “Arenys de Munt” del mestre Viladesau. Després del tiberi a restaurants com el Moderno, el concurs va començar a partir de les quatre de la tarda amb colles vingudes de tot Catalunya. Es poden destacar les colles Renaixament del Casino Menestral de Figueres, l’Amunt i Crits del GEIG de Girona, la Joan Maragall de la Penya Cultural Barcelonina, i les també barcelonines Nostra Ensenya, Sang Catalana, entre moltes d’altres, i les rosinques la Unió Fraternal, els Rebrolls de la Unió Fraternal i la Rosenca.

El concurs el va guanyar la colla sardanista Figueres i en l’àmbit local va guanyar la colla Rosenca per davant de la colla de la SUF.