Mes de paraules

El patrimoni cultural de Roses protagonitza a l’abril el ‘Document del Mes’ de l’Arxiu Municipal

Arxiu Municipal de Roses
Entrada al Castell de la Trinitat a finals del segle XIX amb Feliu Reixach

Una fotografia del Castell de la Trinitat de Roses de la col·lecció Reixach datada entre 1882 i 1915 permet conèixer el seu estat de conservació a l’època

Arxiu Municipal de Roses
Entrada al Castell de la Trinitat a finals del segle XIX amb Feliu Reixach sota l’arc adovellat

La imatge triada per l’Arxiu Municipal de Roses per elaborar el ‘Document del Mes’ d’aquest abril de 2018 mostra una vista de l’entrada al Castell de la Trinitat a les acaballes del segle XIX. Una fotografia que portava la inscripció ‘Castillo de Rosas Puig Rom’ i on es pot veure la porta d’entrada a la fortificació, formada per un arc adovellat, connectat amb uns gruixuts murs de pedres irregulars, sota el qual es reconeix la figura de Feliu Reixach.

A partir d’aquest document gràfic, l’AMR fa una reflexió sobre la importància i necessitat de preservació del patrimoni rosinc, on la ingent quantitat d’elements patrimonials requereix d’un esforç econòmic igualment important per mantenir-lo en les condicions adequades i posar-lo en valor per a les generacions del futur. Castells, conjunts arqueològics de diferents èpoques, cases d’estil modern o habitatges de primera línia de mar, que documenten episodis importants de la història de la població i permeten la identificació amb allò que hem estat i, en definitiva, amb qui som.

Pel que fa a l’autor de la fotografia, Joan Reixach Coral, l’AMR assenyala que es tracta d’una persona que sempre ha plantejat més preguntes que respostes s’han pogut donar, malgrat els esforços investigadors que s’hi han esmerçat. El què si es coneix d’ell és el fet que era sordmut, una característica que el va fer decantar per expressar-se a través de la fotografia. El seu germà Feliu, situat al centre de la fotografia, fou un important pintor decorador de Barcelona, que fins i tot presentà una sèrie de plats i gerros de porcellana, a l´Exposició General de Belles Arts celebrada a Barcelona l’any 1894. Anteriorment, havia estat premiat amb la medalla de plata a l’Exposició Universal de 1888.

Podeu consultar el document del mes complet en el següent enllaç.