Mes de paraules

El poble Amazigh de Roses celebra aquest diumenge la Festa de l’Any Nou 2969

El Teatre Municipal de Roses acollirà la festa del Nou Any Amazigh amb música i cultura d’aquest poble originari del nord d’Àfrica

 Festa de l’Any Nou Amazigh 2969El Teatre Municipal de Roses serà l’escenari, un any més, escollit per l’Associació Cultural Amazigh de la Vila per dur a terme la celebració de l’entrada del seu Nou Any 2969.
L’1 de gener, ‘Yennayer’ en llengua amaziga, és el nom de la festa que el poble Amazigh, situat al nord d’Àfrica, celebra uns dies després que el món occidental.
Tradicionalment ho fan entre els dies 12 i 14 de gener, tot i que els amazighs residents fora del seu poble, a l’estranger, celebren el seu nou any quan poden, però sempre en les dates més a prop d’aquests dies.

Així, aquest proper diumenge, 20 de gener a partir de les 18 hores, la comunitat amaziga de Roses té previst celebrar a la sala teatral una festa per donar la benvinguda al seu Nou Any 2969.

Una festa en la que hi haurà música tradicional d’aquest poble africà, que anirà a càrrec de Ba Rachid provinent d’Holanda, Ismael Balouch de Tarragona, Abdalkadar Ariaf d’Alemanya, Tifyur de Rif, regió del poble Amazig i Hicham Bouboud de Girona.

En la que hi haurà cultura, ja que l’escriptora amaziga resident a Mataró, Asmaa Aouatah, hi serà a la festa del Nou Any Amazig 2969 per presentar als seus compatriotes i assistents al Teatre Municipal el seu nou llibre.
Així mateix, també està prevista la participació de la diputada amaziga al Parlament de Catalunya per ERC, Najat Driouech, així com l’assistència alguns dels representants polítics de Roses, que assistiran en senyal de recolzament del poble Amasigh.

El poble Amazigh

Amazigh és el nom amb el qual es denominen els pobladors originals del nord d’Àfrica i als seus descendents. Segurament la majoria entendrà millor de qui estem parlant si utilitzen la denominació de berbers. Als imazighen (plural d’amazigh) no els agrada que es faci servir la denominació de berbers, ja que aquesta és pejorativa. «Berber» deriva de la paraula grega barbaroi, que era utilitzada per denominar a tots aquells que no parlaven grec i que, per tant, eren considerats bàrbars.

Els imazghen han estat sempre considerats els habitants originals del nord d’Àfrica. El seu territori s’estén des d’Egipte fins a Mauritània i des de la Mediterrània fins a les fronteres de l’Àfrica negra subsahariana. Diferents imperis han conquerit porcions de la Tamazgha històrica, començant pels fenicis i els grecs i més tard els romans, vàndals, bizantins, àrabs, turcs, francesos, britànics, espanyols i italians. Els imazighen han estat sotmesos a diverses creences religioses: els seus propis conceptes panteistics; els dogmes politeistics dels fenicis, egipcis, grecs i romans; i a les tres principals religions monoteistes: el judaisme, el cristianisme i l’islam. Des del segle XIII, la majoria dels imazighen professen la fe islàmica.