Programa Reallotgem

El Programa de detecció precoç de càncer de còlon i recte detecta 8 casos nous a l’Alt Empordà durant el 2018

En aquesta segona ronda del cribatge a l’Alt Empordà, hi van participar més de 5.800 homes i dones d’entre 50 i 69 anys, el que suposa un 32,40% de la població convidada

Programa de Detecció Precoç de Càncer de Còlon i RecteEl Programa de cribratge de càncer de còlon i recte (PCCCR) va detectar precoçment la malaltia a un total de 8 habitants de la comarca de l’Alt Empordà, durant l’any 2018. De les 17.953 persones convidades a participar-hi d’entre 50 i 69 anys del territori, se n’hi van adherir 5.816, el que representa un 32,40% del total. Aquesta és la segona ronda del PCCCR que s’efectua a l’Alt Empordà.

En el conjunt de la demarcació de Girona, el 2018 es van detectar 34 nous casos de càncer. En total, es van convidar a participar en el cribatge 100.369 persones, de les quals se n’hi van adherir 36.281, un 36,15%.

Donat que aquest càncer és asimptomàtic fins que està molt avançat, és molt important la participació en aquest tipus de programes de detecció precoç. A més, la prova de detecció de sang oculta en femta és l’única que ha demostrat la seva eficàcia en assaigs controlats aleatoritzats.

Durant l’any passat, van donar positiu 1.961 anàlisi i s’han realitzat en els diferents hospitals gironins un total de 1.670 colonoscòpies. Aquestes proves diagnòstiques han permès detectar càncer a 34 persones, les quals van iniciar tractament gràcies al PDPCCR.
D’aquests 34 casos, la meitat -17- van ser diagnosticats a persones residents a les comarques del Gironès, el Pla de l’Estany i Selva interior, 8 van ser de l’Alt Empordà, 4 del Baix Empordà, 4 de la Garrotxa i 1 al Maresme. Al Ripollès i a la Selva Marítima no es va detectar cap càncer.

Des que es va començar a introduir a la nostra demarcació aquest programa, al 2013, s’han pogut diagnosticar 259 casos nous. Les comarques on més casos s’han detectat fins ara són l’Alt Empordà (52), el Baix Empordà (51) i el Gironès (49).

El càncer més freqüent

El càncer colorectal és el càncer més freqüent a Catalunya, sobretot a partir dels 50 anys. S’estima que l’any passat es van diagnosticar 6.228 casos nous, (3.634 en homes i  2.594 en dones) i van morir 2.538 persones (1513 homes i 1025 dones). Pel que fa a la supervivència relativa als 5 anys del seu diagnòstic, és del 56% en homes i del 61% en dones.

La majoria de vegades aquest tipus de càncer es desenvolupa a partir de petites lesions de l’interior del budell (pòlips), que poden acabar transformant-se en un càncer. Si es detecta a temps, és molt fàcil de tractar i té moltes probabilitats de curació. La majoria de vegades el càncer no produeix cap molèstia fins que la malaltia està avançada. Si es detecta sang en les deposicions, canvis en els hàbits intestinals durant més de sis setmanes, pèrdua de pes o cansament inexplicables o malestar abdominal persistent, cal consulta el professional mèdic.

El risc de patir càncer es redueix seguint un conjunt de recomanacions, recollides al Codi europeu contra el càncer. Entre elles, no fumar ni beure alcohol, mantenir-se en un pes saludable, fer activitat física en el dia a dia i alimentar-se de forma saludable. En aquest darrer sentit, s’ha d’apostar per menjar força cereals integrals, llegums, fruita i verdura, limitar el consum d’aliments amb un alt contingut calòric (sucres o greixos), evitar les begudes ensucrades i la carn processada.

Com funciona el programa?

Participar en el programa de detecció és una mesura clau per reduir el risc de patir càncer, perquè té per objectiu detectar-lo en etapes molt precoces, quan les persones no tenen símptomes, el que permet que els tractaments siguin més efectius. De fet, els estudis realitzats indiquen que la detecció precoç mitjançant aquesta prova augmenta les possibilitats de curació i pot disminuir la mortalitat per aquest tumor fins al 16% en els participants al programa.

S’adreça a tots els homes i dones d’entre 50 i 69 anys i consisteix a fer-se, cada dos anys, una senzilla prova a casa per detectar si les deposicions contenen petites quantitats de sang que no es veuen a simple vista.  Si es viu en alguna de les àrees on ja s’ha posat en marxa el programa, es rep una carta amb les instruccions a seguir. Si el resultat de la prova es troba dins de la normalitat, és molt poc probable que es tingui un càncer de còlon i, passats dos anys, es torna a oferir fer la prova.

Si en la prova, però, es trobessin indicis de sang, és probable que es tingui una lesió benigna. Davant d’aquest resultat, es proposa fer una colonoscòpia -una exploració de l’interior del budell, amb sedació i risc baix de complicacions-, que permet prevenir el càncer de còlon extirpant els pòlips que podrien malignitzar.