Programa Reallotgem

El restaurant Els Brancs de Roses rep el Premi Sirena en els actes de celebració del Dia de la Comarca 2013

Premis Empordà 2013
Els Premis Empordà 2013 amb el xef de cuina del restaurant Els Brancs, Javier Cabrera (primer per l'esquerra)

Celebració del Dia de la Comarca 2013 amb el lliurament dels premis Empordà a Joan Amorós, Els Brancs, Carme Pagès i les Agrupacions de Defensa Forestal

Premis Empordà 2013
Els Premis Empordà 2013 amb el xef de cuina del restaurant Els Brancs de Roses, Javier Cabrera (primer per l’esquerra).

El Consell Comarcal de l’Alt Empordà va lliurar, ahir al migdia, els Premis Empordà 2013 amb motiu de la celebració del Dia de la Comarca i en el transcurs d’un acte que aquest any es va celebrar novament a la seu de la institució amb la presència del president, Xavier Sanllehí, acompanyat per l’alcaldessa de Figueres, Marta Felip, i diversos consellers comarcals, alcaldes i regidors de diferents municipis de l’Alt Empordà.

En la seva vintena edició els Premis Empordà es van concedir a les següents persones i entitats:

El premi Pastor es concedeix a la persona o entitat que ha destacat per potenciar algun aspecte econòmic o social de la comarca. Per aquest motiu, enguany s’ha atorgat al secretari general de l’associació FERRMED, Joan Amorós.

Des del seu càrrec a FERRMED, Joan Amorós –nascut a Vila-sacra l’any 1.938 i enginyer industrial- ha lluitat i ho continua fent perquè la Unió Europea hagi fet una aposta pel corredor ferroviari del Mediterrani. Professionalment ha treballat com a directriu d’una empresa multinacional a Barcelona i està especialitzat en temes de logística i transport de mercaderies per ferrocarril.

És autor de diversos llibres, cursos i conferències sobre control numèric, investigació operativa i logística i organització i gestió d’empreses. La seva trajectòria professional s’ha completat amb una implicació en el món associatiu i cultural de Catalunya, el que li ha merescut rebre reconeixements com la Creu de Sant Jordi, el premi Jaume I d’Actuació Cívica o, més recentment, la Medalla d’Honor de la Ciutat de Figueres.

El premi Sirena es dóna a aquella persona o entitat que ha destacat pel foment de la projecció exterior de la comarca. En aquesta ocasió s’ha guardonat el restaurant Els Brancs, de Roses.

Situat a la terrassa de l’hotel Vistabella, el restaurant Els Brancs ofereix cuina creativa d’inspiració catalana, complementada per una selecció de vins amb una carta que inclou unes 300 referències. Ofereix cuina d’autor i amb molta presència del producte estel·lar del país on s’ubica, el peix, des d’un dels espais on es poden observar les millors postes de sol de la badia de Roses

El restaurant Els Brancs ha estat guardonat aquest any amb la primera estrella Michelin. El seu xef de cuina és el jove granadí Javier Cabrera, amb experiència en establiments de la categoria d’El Bulli i del Celler de Can Roca. Disposa d’un equip d’unes 25 persones, entre la cuina i la sala que combina la nostra riquesa gastronòmica amb originalitat i passió.

El premi Indiketa té com a finalitat guardonar aquella persona o entitat que ha destacat per la divulgació i manteniment de les arrels pròpies de la comarca i de les tradicions en tots els seus àmbits i expressions.  El premiat d’aquest any és la poetessa figuerenca Carme Pagès.

Llicenciada en Filologia Catalana, Carme Pagès, nascuda a Figueres l’any 1948, ha fet de correctora i de professora de llengua catalana. És en la poesia i en l’assaig literari on ha trobat, però, el seu àmbit de realització personal. Com a poetessa ha estat guardonada amb una desena de premis, entre ells el Premi de Poesia de la Nit de Sant Jordi de la Catalunya Nord.

Diversos compositors han posat notes musicals a alguns dels seus poemes i l’any 2011 va editar el llibre “L’agulla del destí” que la va consolidar com a poetessa. Està vinculada amb diverses entitats culturals de la ciutat de Figueres. Per a Carme Pagès la poesia no és un llenguatge sagrat, sinó un llenguatge humà que es realitza sempre en la memòria, encara que inventi per dignificar la realitat.

El premi Tramuntana es concedeix a la persona o entitat que ha sobresortit en la conservació del medi natural.  Enguany, el premi ha recaigut en  les Agrupacions de Defensa Forestal de l’Alt Empordà.

Les agrupacions de defensa forestal són entitats formades per propietaris forestals i els ajuntaments dels municipis del seu àmbit territorial i tenen com a finalitat la prevenció i la lluita contra els incendis forestals. L’objectiu de les ADF és elaborar i executar programes de vigilància i prevenció, col·laborar en l’organització, el control i l’execució de les mesures dictades, realitzar campanyes de divulgació i col·laborar en l’extinció d’incendis.

L’any passat, arran del tràgic incendi forestal que va patir la comarca, la feina realitzada per les ADF va ser exemplar. Avui, el Consell Comarcal vol reconèixer públicament aquesta actuació. El premi es lliura a l’Associació d’Agrupacions de Defensa Forestal de l’Alt Empordà, creada l’any 2005 i que aplega la majoria d’ADF de la comarca, com a màxima entitat representativa del col·lectiu.

L’acte es va cloure amb un discurs del president del Consell Comarcal de l’Alt Empordà, Xavier Sanllehí, en el qual va fer una defensa de la feina que realitzen els consells i la seva vigència davant la nova llei de règim local de Catalunya com a prestadors de serveis als municipis, assumint totes aquelles competències que aquests no puguin desenvolupar.