Mes de paraules

El rosinc Juan Diego Martín triomfa a la cursa solidària de l’Oxfam Trailwalker de 100 km de Madrid

Oxfam Intermón Trailwalker
Els atletes de l'equip Kriter Software entrant a meta com a guanyadors

El atleta de Roses, amb l’equip Kriter Software, ha entrat a meta amb 3 hores d’avantatge sobre el segon equip classificat

Oxfam Intermón Trailwalker
L’equip Kriter Software al complet (d’esquerra a dreta):Toni Jurado, Juan Diego Martín, Paris Canals, Xavi Nadal, Rafa Rodríguez i Raúl Angulo

“Perspectives de guanyar hi havia, ja que aquest equip ha guanyat les tres darreres edicions de la Trailwaker de Girona, aconseguint el rècord mundial de la prova al 2013, però no esperaven fer-ho amb tant d’avantatge sobre el segon”, va manifestar ahir l’atleta rosinc i resident a Navata, Juan Diego Martín quan va arribar amb l’AVE a l’estació de Figueres-Vilafant.

De fet, l’equip Kriter Software, composat per per Xavi Nadal, Paris Canals, Raúl Angulo i el propi Juan Diego, amb l’assistència de Rafael Rodríguez i Antoni Jurado, van sortir del poble de Lozoya en segona posició tot i que “amb molt bon ritme, fins al poble de Rascafría que estava a 7 km de la sortida, i com no ens seguia ningú hem anat a fer la nostra cursa”, va afirmar Martín.
I poc abans d’arribar al segon pic, on es troba el Refugi de la Morcuera, han avançat als líders de la carrera, on un dels seus components ha hagut d’abandonar a causa d’un defalliment, “és aquesta Trailwalker és molt més dura que la de Girona, ja que s’ha de superar més desnivell”, va destacar l’atleta de Roses .

I passat l’equador de la prova amb un avantatge d’unes dues hores sobre els segons classificats a Gargantilla de Lozolla, població en la que han fet la parada més llarga, uns 15 minuts, per dinar en el punt d’avituallament que hi havia a la localitat per a l’ocasió. Després de menjar una mica d’amanida de pasta i “arròs que portàvem alguns de nosaltres”, el components de l’equip Kriter Software, ha continuat la prova sota “una forta calor amb l’inconvenient que el terrenys era ‘pelat’, sense arbres que donessin una mica d’ombra”, va explicar Juan Diego.

Oxfam Intermón Trailwalker
Els atletes de l’equip Kriter Software entrant a meta com a guanyadors

I ha estat precisament al tram final de la cursa de 100 km, quan l’atleta rosinc ha hagut de disminuir el seu ritme, i com a conseqüència tot l’equip, “perquè em trobava fatal i he afluixat per recuperar”, va afirmar per destacar tot seguit que “hem actuat en tot moment com un equip, quan un de nosaltres tenia un mal moment la resta anava al seu ritme fins que recuperava”.

I així, tot junts, han arribat a Rascafría, on estava situada la meta per entrar com a guanyadors de la primera edició de l’Oxfam Trailwalker de Madrid.

I Juan Diego va tenir una sorpersa a la seva arribada a l’estació del YGV de Figueres.Vilafant, on l’esperava la seva famíla de Navata amb una pancarta en la que es podia llegir ‘Bemvimgut Expresso?, per en aquesta poblaciño se’l coneix com l’Expresso de Navata.

L’Oxfam Trailwalker de Madrid ha recaptat 937.161,41 € per construir pous d’aigua a l’Africa

Oxfam Intermón Trailwalker
Juan Diego Martín rebut a l’estació del TGV de Figueres-Vilafant pel seu club de fans: la seva família a Navata

L’Oxfam Trailwalker és un repte esportiu i solidari en el que cada equip participant es compromet a recaptar abans de l’esdeveniment un mínim d’1 500 euros. Xifra que superar amb escreix l’equip Kriter Software en donar 3.055 euros, per recolzar a les poblacions més desfavorides i especialment afectades per l’actual crisi econòmica, com és el cas del Sahel, país africà al sud del Sahara, que viu assotat per una greu crisi alimentària, que ha afectat des de 2011 a més de 18 milions de persones, entre elles més d’1 milió de nens i nenes que podrien patir desnutrició greu.
I on les dones, que han de mantenir la família quan el marit es marxa lluny per buscar treball, no tenen més opció que carregar els seus fills a coll i caminar quilòmetres i quilòmetres, desnodrides i esgotades, fins a aconseguir aigua, un centre d’ajuda o un camp de refugiats que els permeti sobreviure.

Per això, es porta a terme aquesta cursa solidària, per caminar o córrer perquè elles no hagin de fer-ho. En un camp de refugiats necessiten 2,5 milions d’euros per transportar en camions durant cinc mesos l’aigua que salvi la vida de 80.000 persones. I fer realitat la creació de fonts d’aigua en aquesta zona d’Àfrica costaria uns 721.000 euros, menys dels 937.161,41 € que s’ha recaptat en aquesta edició de la Trailwalker de Madrid.