Mes de paraules

El sector empresarial de Roses, l’Alt Empordà i Girona demana que es retiri el Pla d’usos del Parc Natural del Cap de Creus

Pla d'Ús i Gestió del Parc Natural de Cap de Creus
Parc Natural de Cap de Creus

S’ha enviat una carta als consellers Santi Vila, Josep Mª Pelegrí i Felip Puig demanant que es retiri el Pla i es faci un de nou que compti amb la gent del territori

No al Pla d'Ús i Gestió del Parc Natural de Cap de Creus
Empresaris de Roses i Alt Empordà a la reunió celebrada ahir a les instal·lacions de Nautic Center

El sector empresarial de Roses, Alt Empordà, “des de Colera fins a Empuriabrava” i Girona, amb el recolzament de la patronal FOEG així com de l’Associació de Càmpings de la demarcació, s’ha manifestat en contra de l’aprovació inicial i exposició pública del Pla Rector d’Ús i Gestió de l’àmbit marí del Parc Natural del Cap de Creus, el PRUG.
Ahir a la tarda, convocats pel president de l’Estació Nàutica Roses-Cap de Creus, Miquel Gotanegra, es van reunir a les instal·lacions de l’empresa Nautic Center de la Vila rosinca una trentena d’empresaris, per unir forces i demanar que es retiri el Pla.
Així, a la reunió, van acordar enviar una carta al conseller d’Empresa i Ocupació Felip Puig, al conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, i al conseller d’Agricultura, Ramaderia , Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, per expressar el malestar del sector davant el PRUG i demanant que es retiri, “ja que s’ha aprovat totalment d’esquenes al sector turístic i nàutic, i més quan el Cap de Creus es va crear com a Parc Natural perquè la gent del territori el va cuidar i protegir, sinó no hagués estat possible fer-ho Parc Natural”, va manifestar Gotanegra.

Els empresaris diuen que s’ha de crear un Pla d’Ús i Gestió, però “s’ha de fer consensuat amb la gent i amb els agents econòmics del territori, perquè hi ha 400 empreses que viuen del mar i hi ha implicats molt llocs de treball”, va assegurar el president de l’Estació Nàutica, el qual va afirmar que si la Generalitat no fa marxa enrere, “es lluitarà fins les últimes conseqüències”.

En aquest sentit els assistents a la reunió van anunciar que “farem un allau d’al·legacions”, si no els escolten. Així mateix, es decidir que es contractarà els serveis d’un advocat per redactar les al·legacions al Pla. De fet ja hi ha entitats, com l’Associació Catalana d’Activitats Marítimes (ACAM), que ja han iniciat accions legals per aturar el PRUG.

Els empresaris consideren insostenible per l’economia del territori el pla que el govern ha començat a tramitar. Asseguren que l’activitat que fan és incompatible amb les limitacions que es volen establir. També diuen que s’ha fet d’esquenes al sector i asseguren que ells tenen molt a dir . Per exemple, amb aquest pla, que qualifiquen d’absurd en alguns dels seus apartats com és la manera de regular el busseig dins el parc natural , les limitacions de velocitat dins, la tipologia de les embarcacions i el nombre de boies. Els empresaris diuen que el document s’ha fet des d’un despatx de Barcelona i no trepitjant el territori.

Els empresaris van decidir començar a treballar conjuntament i crear un grup de treball per defensar els interessos del sector i dels usuaris del parc, demanant també que es posi en marxa el Consell de Cooperació previst des de l’any 1998.

L’alcalde de Colera, que també era present a la reunió, va anunciar que el seu Ajuntament aprovarà una moció el 5 de novembre contra el pla després que divendres ho fes l’Ajuntament de Cadaqués.

L’Ajuntament de Roses es reuneix aquest divendres amb el conseller Josep Mª Pelegrí

L’Ajuntament de Roses es mostra a favor, en paraules de la seva alcaldessa, Montse Mindan, que el Pla “s’aturi, no diem que no hi hagi un PRUG, però sí que hi ha moltes coses que s’han de canviar perquè no s’ajusten a la realitat d’avui del territori”. Per exemple, Mindan considera que hi ha una part de l’aprovació inicial del Pla d’Ús i Gestió del Parc Natural de Cap de Creus que està bé, “com és el sector de la pesca artesanal, però pensem que hi ha una altra part que no s’ha consultat ni amb els Ajuntaments ni amb el sector empresarial”.
El consitori rosinc no té previst, “en principi”, aprovar cap moció per ple ja que aquest divendres “tenim una reunió amb el conseller d’Agricultura, Josep Mª Pelegrí, i hem d’esperar a veure que diu abans de posicionar-nos en contra”, va afirmar Mindan.

La FOEG també demana la retirada del PRUG

Pla d’usos del Parc Natural del Cap de Creus
Vista aèria del Parc Natural del Cap de Creus

La FOEG es va afegir a les peticions de retirada de PRUG. El seu president, Ernest Plana, considera que aquest pla comporta un gran perjudici per l’economia del territori i que cal aturar-ho. Plana va assegurar que “el document marxa de tota lógica i remarca que s’ha de tenir en compte que l’afluència de gent es concentra en un període molt curt de l’any i que això no suposa cap perjudici per al Cap de Creus” .
Ernest Plana, que també és president de l‘Associació d’Empresaris de Comerç i Reparació de Vehicles i Embarcacions (CORVE), va assenyalar que el sector nàutic, un dels més perjudicats per aquest pla, és un dels que durant els últims anys ha assolit una transformació més important. Des de l’Associació que presideix es va destacar que “són moltes encara les persones que gràcies al turisme tenen un mitjà de vida, com els mecànics i venedors d’embarcacions, els venedors d’accessoris  nàutics,  de motos nàutiques, de garatges d’hivernada, els de manteniment o els de material d’esport nàutic, entre d’altres.  Això, suposa molts llocs de treball i una important font d’ingressos per a la zona”.