Mes de paraules

El sector pesquer gironí disposat a millorar la comercialització del peix

Federació de Confraries de Pescadors de Girona
Els representats dels pescadors gironins amb les de Caixa Banc durant la signatura del conveni

La Federació de Confraries de Pescadors de Girona encarrega un estudi a la UdG per millorar la comercialització a les llotges

Federació de Confraries de Pescadors de Girona
Els representats dels pescadors gironins amb les de Caixa Banc durant la signatura del conveni

Millorar la comercialització del peix  i establir un full de ruta per aconseguir aquest repte. Aquest és l’objectiu de l’estudi sobre ‘L’evolució econòmica de les llotges de la costa gironina: 2000-2013′, que la Federació Territorial de Confraries de Pescadors de Girona ha encarregat al grup de recerca en economia del turisme, indústria i serveis de la Universitat de Girona (UdG). La Federació va signar dimarts, a la seu de la Confraria de Pescadors de Roses, un conveni de col·laboració amb Caixabank, entitat patrocinadora de l’estudi amb una aportació de 8.000 euros.

El treball, que dirigirà la professora de la UdG i especialista en la materia, Anna Garriga, vol determinar quina evolució econòmica han seguit totes i cadascuna de les 7 llotges de les confraries de pescadors de Girona (Llançà, El Port de la Selva, Roses, L’Escala, Palamós, Sant Feliu de Guíxols i Blanes), durant els darrers 13 anys.

El president de la Federació de Confraries de Pescadors de Girona, Antoni Abad, va destacar que “el pescador se’n preocupa d’anar a pescar, i quan arriba a port es ven el peix i se’n va cap a casa. Doncs aquest sistema ha de canviar, des de les confraries creiem que el pescador ha de ser una part molt important de la comercialització del peix. Abad va considerar, també, que el sector pesquer es troba en un punt d’inflexió perquè “els temps han canviat i ens hem quedat desfasats. I ens hem de renovar. Renovar-se o morir, i aquest estudi ens dirà per a on hem de dirigir les nostres actuacions”.
Amb els resultats que s’obtinguin es podran avaluar els trets diferencials de cadascuna de les 7 confraries, tant en l’àmbit de l’organització com en els aspectes econòmics que deriven de la comercialització, a més de conèixer què els distingeix de la resta.
També es concretarà i quantificarà quina ha estat l’evolució en els preus i el nombre de captures per a les principals espècies que distingeixen les diferents llotges.
Es preveu que el treball estigui acabat l’abril de l’any vinent i a partir de les conclusions obtingudes s’establiran diferents accions encaminades a aconseguir la millora de la comercialització. Segons destaca el president de la Federació de Confraries de Pescadors de Girona i patró major de Roses, Antoni Abad, “des de fa temps els pescadors de les comarques gironines estan preocupats per poder donar un valor afegit als seus productes, en base a la gran qualitat de les espècies que pesquen i l’objectiu és millorar la comercialització de les seves captures”. “Actualment en el context de crisi, agreujada en el nostre sector per l’increment de costos de producció i l’estancament i fins i tot la baixada de preus del peix, pensem que és el moment oportú per intentar trobar una solució de futur”,  va remarcar el president de la Federació de Pescadors.

Els autors de l’estudi seran Modest Fluvià, Albert Saló, Ricard Rigall, sota la direcció de l’esmentada docent universitària, Anna Garriga.