Mes de paraules

El treball d’un fotoperiodista compromès, Miquel Ruiz, s’exposa a Roses

Miquel Ruiz
Moment de la inauguració a Ca l'Anita de l'exposició ‘Miquel Ruiz Avilés: Una altra manera de captar el món’

Miquel Ruiz inaugura a Ca l’Anita de Roses l’exposició ‘Un altra manera de captar el món’, imatges de 34 anys com a fotoperiodista

Miquel Ruiz
Moment de la inauguració a Ca l’Anita de l’exposició ‘Miquel Ruiz Avilés: Una altra manera de captar el món’

Miquel Ruiz no és massa alt, no arriba als 1,70 d’alçada, però és un ‘tio’ gran. Durant els seus més de 30 anys treballant com a fotògraf per a premsa ha fet amics allà on ha anat. Bons i grans amics. Fins i tot a Bòsnia, concretament a la ciutat de Sarajevo durant la Guerra dels Balcans. Una ciutat, Sarajevo, amb la qual es va compometre i solidaritzar tant amb els seus ciutadans que va fundar l’ONG ‘Fotògrafs per la Pau’, per donar un cop de mà a un ciutat i un país devastat pel conflicte bèl·lic.

I, evidentment, té amics a Roses, que van decidir que exposés la seva obra a la Vila. I divendres es va inaugurar ‘Miquel Ruiz Avilés: Una altra manera de captar el món’. Un inauguració que va anar a càrrec del que fos director de El Punt quan Ruiz va començar a treballar com a fotoperiodista, el rosinc Enric Matarrodona.

Matarrodona va destacar les virtuts personals i professionals del fotògraf, recordant com anècdota que “als seus inicis en Miquel tenia molts de problemes alhora de fer fotografies amb flash”. I va destacar el compromís que en Miquel Ruiz tenia amb la seva feina i amb l’entorn que l’envoltava alhora de fer fotografies. “Amb la seva feina perquè a banda de fer la foto donava als redactors, si no havien pogut anar, qui havia i què havia passat mentre feia les fotos. I compromís amb el que l’envoltava mentre treballava perquè va decidir ajudar al poble de Bòsnia quan va anar a cobrir la Guerra dels Balcans”, va assenyalar l’actual director del Teatre Municipal de Roses.

‘Una altra manera de captar el món’ és una exposició organitzada pel Centre de la Imatge de la Diputació de Girona, on Miquel Ruiz va cedir les més de cent mil fotografies que ha fet al llarg de la seva vida professional.

La mostra està dividida en tres àmbits entre 1979 i 2013: premsa territorial, nacional, internacional, Bòsnia i treballs recents. Així, l’exposició s’inicia amb un bloc fotogràfic dedicat a la premsa territorial: un aplec d’imatges que comprenen la producció de Miquel Ruiz per als mitjans de comunicació del territori gironí i català “quan vaig començar en El Punt, després quan vaig estar a L’Observador del 90 al 93, a La Vanguardia del 95 al 99 i del 99 al 2010, any en que vaig partir l’ictus a El Punt”, va explicar Miquel Ruiz.
El segon bloc aplega les imatges recollides en alguns dels seus projectes internacionals entre els anys 1987 i 2006: Nicaragua, Palestina i Sri Lanka.

I el tercer àmbit correspon a Bòsnia, que cobreix la Guerra dels Balcans del 1993 al 1997 amb el setge de Sarajevo, com les visites posteriors que va realitzar entre 2006 i 2009. Les imatges d’aquest tercer bloc recullen les seqüeles de la guerra i les manifestacions i actes de reconeixement de les víctimes, especialment les del genocidi de Srebrenica.
Per últim, el darrer bloc mostra unes imatges de producció recent, de factura més íntima i personal, que estan agrupades en tres projectes titulats Instagrams, el nom de l’aplicació amb què han estat captades, Les hores, en homenatge al llibre de Josep Pla, i Ictustransformació, en clara referència a l’atac que va tenir Ruiz l’any 2010.