Programa Reallotgem

Els Col·legis d’Advocats de Barcelona i Tarragona inicien accions legals contra l’empaitada d’ànecs de Roses

Moció en contra de les activitats amb animals a Roses
Dos joves durant l'Empaitada d'Ànecs de la Festa Major de Roses / Foto: arxiu

Totes dues corporacions han presentat, a més, una instància a l’Ajuntament de Roses per identificar la dona que va colpejar amb un ànec a una persona que l’estava gravant

Accions legals contra l’empaitada d’ànecs de Rose
Dos joves durant l’Empaitada d’ànecs de la Festa Major de Roses / Foto: arxiu

Les Comissions de Protecció dels Drets dels Animals del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona (ICAB) i el Col·legi d’Advocats de Tarragona (ICAT) han presentat una instància a l’Ajuntament de Roses sol·licitant la documentació necessària per iniciar accions legals contra l’empaitada d’ànecs, celebrada el passat 16 d’agost en aquesta localitat.
“Hem de mantenir la tranquil·litat com hem fet fins ara, ja que no és la primera vegada que es presenten demandes en contra de l’empaitada d’ànecs, el mateix Col·legi de d’Advocats de Barcelona ho va fer, i la sentència va ser favorable a l’Ajuntament en el sentit que es va fer tot de manera correcta”, ha assenyalat l’alcaldessa de Roses Montse Mindan, la qual ha remarcat que “nosaltres aportarem tot allò que el jutge es demani, a l’igual que l’associació que s’encarrega de l’activitat”.

L’empaitada d’ànecs és una tradició de la Festa Major de Roses que se celebra a mitjans d’agost i que consisteix en llençar al mar un grapat perquè siguin els banyistes els que els atrapin a canvi d’un premi. Una tradició que les associacions de defensa dels animals critiquen, inclòs manifestant-se durant els darrers anys durant la celebració de l’activitat al considerar que es maltracta els ànecs.

Davant aquest repulsa per part dels animalistes l’alcaldessa de Roses va afirmar que se celebraria una consulta a la ciutadania per copsar la seva opinió sobre l’ús d’animals en actes festius. Una consulta però, que no celebrarà abans per les demandes dels dos Col·legis d’Advocats, “ens hem de prendre les coses amb calma, parlar primer amb l’associació que organitza l’empaitada, i la consulta, si finalment es fa, no serà abans de l’any que ve. I si es fa, ha remarcat Montse Mindan, primer ha de participar més del 50% de la població, i segon serà vinculant, és a dir, surti el que surti la gent ho haurà d’acceptar”.

A la darrera edició de l’empaitada, celebrada el passat 16 d’agost, es va donar el fet, aberrant, que una de les persones que participava en l’activitat va utilitzar un ànec viu per copejar i agredir un activista ecologista que l’estava gravant.

Per això, un dels objectius de tot dos Col·legis d’Advocats és identificar a la persona que va participar en aquest acte i que va utilitzar un ànec viu per colpejar i agredir un activista que l’estava gravant.

Per això, ambdues Comissions han demanat a l’Ajuntament, en qui recau la responsabilitat civil i/o penal que es pugui derivar d’aquests fets, la identificació de l’agressora, per depurar les responsabilitats administratives  i/o penals que corresponguin. Tot i això, Mindan afirma que no “correspon a l’Ajuntament identificar qui va ser la persona que va fer servir un ànec per agredir a una persona”.

En l’escrit adreçat a l’Ajuntament, els advocats en defensa dels Drets dels Animals de l’ICAB i ICAT han demanat l’autorització administrativa per realitzar l’empaitada, la identificació de l’entitat organitzadora de l’acte i de l’empresa subministradora dels ànecs, l’import total de la subvenció municipal abonada per l’Ajuntament als organitzadors i la factura abonada per aquests a l’empresa que va subministrar els animals.

La instància també sol·licita un informe veterinari de l’ànec maltractat, així com el seu destí, i les diligències d’intervenció de la policia local o, en el seu cas, un altre cos policial, respecte del maltractament de l’ànec. Així mateix, vol saber les mesures de control aplicades per l’Ajuntament per assegurar el benestar dels animals i un certificat del nombre d’ànecs llençats al mar i dels recuperats.

L’ICAB i L’ICAT són els dos únics col·legis d’advocats que actualment tenen Comissió de Protecció dels Drets dels Animals juntament amb els Col·legis d’Advocats de Madrid, Màlaga i Palma de Mallorca.