Programa Reallotgem

Els EEUU reconeixen la tasca d’integració intercultural desenvolupada per la Xarxa de Convivència de Roses

Xarxa de Convivència de Roses
Mohamed El Amrani, Verònica Medina, Laura Domènech, Mark R. Mineo i Elena Pujol Herrick

Dos representants del Consolat General dels Estats Units van mantenir una trobada amb representants de l’Associació Juvenil de Roses per conèixer les accions que desenvolupa la Xarxa 

Xarxa de Convivència de Roses
Momennt de les presentacions entre els representants del consolat general dels EE.UU. i els joves de la Xarxa de Convivència de Roses

L’assessora del Servei Cultural i de Premsa Elena Pujol Herrick, i Mark R. Mineo, Cònsol per Assumptes Polítics i Administratius del Consulat General dels Estats Units d’Amèrica, van conèiexer, ahir a la tarda, de primera mà, la tasca que desenvolupa l’Associació Juvenil Xarxa de Convivència de Roses. I la conclusió que van treure “és obvia, és un programa dinàmic, entusiasta i molt positiu”, va recòneixer de manera sincera el cònsol R. Mineo.

Una entrevista que van concertar tots dos cònsols amb el president de la Xarxa de Convivència de Roses, Mohamed El Amrani, la Vocal d’Atenció Jurídica i Mediació, Laura Domènech, i Verònica Medina, responsable de Cultura i Joventut de l’entitat rosinca, i que es va portar a terme al CAR Jove de Roses i la futura Llibreria Social que properament posarà en marxa l’entitat juvenil.

L’objectiu d’aquesta trobada va ser “voler entendre l’entorn del nostre districte consular, que engloba Catalunya, Aragó i Andorra, i som aquí” va afirmar el cónsul R. Mineo, “perquè volem aprendre de vostès, ja que els Estats Units és un país que té molta immigració i és molt important compartir experiències”.

L’assessora de Cultura del consolat nord-americà va ser la principal interlocutora de l’entrevista efectuada als joves, la qual es va interessar, en un primer moment “del perquè del naixement de la Xarxa de Convivència en una població com a Roses”. La desintegració i la manca de cohesió social “que vam identificar entre el jovent de Roses. I vam veure, doncs, la necessitat de crear un espai en el qual tinguessin cabuda per sentir-se integrats dins la societat”, va explicar El Amrani. “Vam percebre, va continuar Domènech, que podria existir un potencial origen de conflictes entre els joves en general quan sortien de classe, ja que no tenien en que omplir el seu temps d’oci”.

Què mesures es van prendre per part la Xarxa per donar servei i assistència a aquests joves va ser la pregunta que es van fer tots dos representants del consolat general dels Estats Units. “Obrir el pavelló annex al Poliesportiu Municipal per a que els joves poguessin jugar i fer esport, sobre tot futbol”, van explicar els representants de la Xarxa.
Una acció que va assolir molt d’èxit fins a constituir un equip de futbol platja per participar en els campionats d’estiu que se celebren a Roses, “un equip de futbol platja que va ser, fins i tot, designat per representar a Catalunya en el campionat d’Espanya celebrat, aquest estiu, a Punta Humbría, Huelva”, va assenyalar Mohamed.

Una acció que va sorprendre molt gratament als dos representants nord-americans, així com quan van conèixer que la Xarxa de Convivència va rebre, al mes de març, el Premi Estatal d’Emprendedoria Social, que atorga anualment la Fundació Universitat Europea de Madrid i la International Youth Foundation.
Un guardó que va ser lliurat de mans de l’Infanta Elena al president de la Xarxa de Convivència, Mohamed El Amrani, en una cerimònia celebrada a Madrid.

La integració de “entre les famílies de la comunitat àrab amb les originaries d’aquí de Roses”, va ser una altre de les qüestions que va posar sobre la taula l’assessora del consolat nord-americà, Elena Pujol, i de la qual Verònica Medina va respondre que “ha augmentat molt des de la creació de Xarxa de Convivència i sobre de tot, després d’impulsar el projecte ‘Cultures en Xarxa’, amb el qual viatgem al Marroc amb joves de Roses i joves marroquins de segones generacions perquè coneguin la realitat del món àrab, com viuen, què fan, com són en realitat. I ara entenen, per exemple, va continuar Medina, el perquè els marroquins estan tot el dia al carrer fins ben entrada a la nit. Perquè a Rabat o a Casablanca, dues ciutats que vam visitar, van veure que els nens de 3 anys estan al carrer a les 11 de la nit i no passa res, és una costum marroquí, com passava aquí anys enrere”, va assenyalar Verónica.

Xarxa de Convivència de Roses
Mohamed El Amrani, Verònica Medina, Laura Domènech, Mark R. Mineo i Elena Pujol Herrick a la futura Llibreria Social

La financiació de l’Associació Juvenil va ser altre dels punts que els va interessar als representants nord-americans. I arribats a aquest punts els joves van portar als cònsols al local, l’antiga seu de FADIR, on obriran properament la Llibreria Social. “Amb aquest projecte volem que ens permeti treure beneficis per tal d’autofinançar-nos de la següent manera: quan una persona vingui a canviar un llibre farà una microdonació d’un euro”, va explicar Domènech, per continuar “i amb els fons recaptats els revertirem en obres, serveis i necessitats de la població de Roses”.

Els cònsols americans no van descartar, abans d’acomiadar-se dels joves rosincs, de poder portar a terme alguns tipus de col·laboració en algun projecte de la Xarxa de Convivència, ja que segons ells, ho han fet i ho fan amb altres associacions del seu àmbit consular.