Mes de paraules

Els floristes i llibreters de Roses derroten al mal temps durant la diada de Sant Jordi

Diada de Sant Jordi a Roses
Aspecte que presentava l'envelat de la plaça Frederic Rahola durant la tarda de la diada de Sant Jordi

Tot i que es va portar a terme a l’envelat de la plaça Frederic Rahola, la venda de libres i roses va ser millor de l’esperat

Diada de Sant Jordi a Roses
Aspecte que presentava l’envelat de la plaça Frederic Rahola durant la tarda de la diada de Sant Jordi

La diada de Sant Jordi es va despertar plovent. I a Roses no és una qüestió menor que la pluja faci acte de presència aquest dia tant assenyalat a Catalunya. I no és una qüestió baladí perquè totes les parades de floristes, de llibreters, de centres educatius i de les diferents entitats socials, que durant aquest dia han de muntar a la plaça Catalunya de la Vila, s’han de desplaçar a l’envelat de la plaça Frederic Rahola.
Això, significa mobilitzar a la brigada municipal per ajudar als paradistes en el seu trasllat, amb tot l’enrenou que això significa per a tothom.

I un cop instal·lats a l’envelat, l’optimisme no era precisament el sentiment que envaïa el recinte, ans al contrari, ja que a mig matí només hi havia els paradistes, amén d’algun despistat que s’havia apropat fins al lloc. “No va gaire bé, la veritat, quan es fa a la plaça Catalunya hi passa molta gent perquè és un lloc molt visible, i en aquí -a l’envelat- en estar més apartat, si els turistes no saben que es fan, no venen”, va afirmar la Cristina Contos, de Flors Mateu. De la mateixa opinió va ser la Marta Rubí, de Flors Martina, “fatal, la gent ha de venir expressament aquí a l’envelat a comprar roses i llibres, i això no passa si estem a la plaça Catalunya”. Una opinió compartida també pels responsables de les llibreries Ametller, Galindaines i Mas Blanch.  

Però, aquest pessimisme va donar un tomb a la tarda. Un tomb en tot, primer en la meteorologia, ja que fins i tot va sortir el sol, i després en la venda de llibres i roses. Clar, s’havien de comprar, si o sí, i els rosincs i rosinques van aprofitar la bona climatologia per sortir i comprar la seva rosa i el seu llibre. “Estem contents, no s’han venut tant de llibres com si s’hagués fet a la plaça Catalunya, però s’han venut molt de llibres”, va assegurar la Pepi Barberà, de la llibreria Galindaines.
La Marta Rubí, molt pessimista durant el matí va confessar, a la tarda, que “no es podem queixar, s’ha animat una mica més a la tarda i la gent ha vingut a buscar la seva rosa”. I l’Àngels Melgar, de la llibreria Mas Blanch, va afirmar que “tot i que durant el matí ha estat tot molt aturat, degut també a que no han vingut totes les escoles ni la gent gran de la residència Pi i Sunyer, i s’han trobat a faltar molt, a la tarda això s’ha animat i estem contents, hem venut molt”.
Per la seva banda, el gerent de Flor Mateu, en Fede Mateu, va assegurar que “ha anat molt bé, no és el mateix que estar a la plaça Catalunya, però ha anat molt bé, nosaltres hem venut pràcticament totes les roses que teníem a la venda”.  

Així que els floristes i llibreters de Roses van derrotar ahir al mal temps durant la diada de Sant Jordi.
No és pot dir, però el mateix pel que fa a les parades dels centres educatius i de les entitats socials de Roses, que si que van notar, en les vendes dels seus productes, el no poder celebrar la diada de Sant Jordi a la plaça Catalunya, ja que l’objectiu principal ahir de rosincs, rosinques, en particular, i catalans, en general, era comprar una rosa i un llibre.

I si parlem de roses dir que el preu standard era 4’50 € la rosa clàssica, la vermella, que és la que més sortida va tenir. Preu que pujava va mesura que augmentava l’ornamentació de la flor de Sant Jordi.

I pel que fa al llibres els més venut a Roses van ser El fill de l’italià, de Rafel Nadal, El Fibló, de Sílvia Soler, i Història Mundial de Catalunya, de Borja de Riquer; i en llengua castellana La reina roja, de Victoria Aveyard.