Mes de paraules

Els parcs de Catalunya organitzen una desena d’activitats pel Dia Mundial de les Zones Humides

Alliberament d’ocells recuperats, visites guiades, i tallers per a escolars, serviran per implicar i conscienciar la ciutadania sobre la singularitat i conservació dels espais naturals protegits que constitueixen les zones humides a Catalunya

Dia Mundial de les Zones Humides
Parc Natural d’Aiguamolls de l’Empordà

Els espais naturals protegits de la Generalitat adherits al conveni Ramsar per a la conservació i reconeixement internacional de les zones humides, celebren el proper 2 de febrer el Dia Mundial de les Zones Humides amb prop d’una desena d’activitats obertes al públic. Concretament són el Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, el Parc Natural del Delta de l’Ebre, i el Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà.

L’acció pretén posar en valor la importància de les zones humides per a l’equilibri dels ecosistemes. Inclouen una gran varietat de tipus d’hàbitats, entre ells rius, albuferes, llacunes, manglars, llacs alpins, torberes, etc. Es tracta de superfícies cobertes d’aigua, tant natural com artificial (arrossars, embassaments, salines), permanents o temporals, estancades o corrents, dolces, salobres o salades. Fins i tot estan incloses les extensions d’aigua marina amb una profunditat de fins a 6 metres en marea baixa.

Així, per celebrar el Dia Mundial de les Zones Humides, el Parc Natural d’Aiguamolls d’Empordà organitza per aquest dissabte 2 i el diumenge 3 de febrer visites guiades gratuïtes, des del Centre d’Informació del Cortalet, a les 11 hores. Així, les persones visitants podran conèixer sobre el terreny els aiguamolls d’hivern i la població d’aus centreeuropees que migra fugint del fred.

El Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici organitza diversos tallers als escolars de la zona. Concretament, durant el mes de febrer, oferirà activitats als escolars de cicle mitjà i superior de primària de l’Alta Ribagorça i el Pallars Sobirà, amb l’objectiu de conèixer aquest espai, difondre els beneficis de les zones humides per a la biodiversitat, i implicar els escolars en la seva conservació.

Per la seva banda, el Parc Natural del Delta de l’Ebre organitza per avui divendres, 1 de febrer, la xerrada “L’origen del riu Ebre”, a càrrec d’Álvaro Arasa Tuliesa, doctor en ciències geològiques, al Museu de les Terres de l’Ebre (Amposta) a 19.30 hores. També una sortida guiada en bicicleta pels Ullals de Baltasar, un dels ambients més desconeguts del Delta. Tindrà lloc diumenge 3 de febrer des de l’oficina de turisme d’Amposta a les 9.30 hores. El recorregut abastarà una distància d’uns 8 quilòmetres i serà apte per a tots els públics. Finalment, dilluns 4 de febrer el parc organitzarà un alliberament d’una au recuperada, dins de l’acte de presentació de les xifres de l’últim cens hivernal d’ocells aquàtics. La trobada tindrà lloc a les 10 hores al mirador del Pont del Través (Bassa de l’Encanyissada). Finalment, de l’1 de febrer al 15 de març, oferirà a la Casa de Fusta-L’encanyissada l’exposició Mar Viva, que vol conscienciar de l’impacte ambiental de les deixalles marines. Es podrà visitar de dilluns a diumenge de 10 a 13 hores.

A banda dels parcs gestionats per la Generalitat, també està adherit a aquest tractat intergovernamental l’Estany de Banyoles. Per tant, aquests 4 espais naturals protegits constitueixen les zones humides a Catalunya compromeses amb la conservació dels aiguamolls amb un ús racional i sostenible.

La contribució d’aquests espais humits per a l’equilibri del medi natural és notable. Així, són claus per a la protecció contra els temporals, l’estabilització de la costa, el reciclatge de nutrients i contaminants,  la mitigació del canvi climàtic l’emmagatzematge d’aigua, i el subministrament d’aliments i materials per a la construcció, per exemple.