Mes de paraules

Els Parcs Naturals de l’Empordà col·laboren en un projecte de pesca recreativa sostenible a les zones marines de la mediterrània

Parcs Naturals de l'Empordà
Foto: TES

El Parc Natural del Cap de Creus i el de les Illes Medes han cofinançat un projecte per difondre actuacions destinades a fomentar una pesca recreativa responsable

Parcs Naturals de l'Empordà
Foto: TES

El Parc Natural de Cap de Creus i del Montgrí, i el de les Illes Medes i el Baix Ter han cofinançat, juntament amb el programa europeu MedPAN (Fundació Mava, Fundació Prince Albert II de Mònaco i Fonds Français pour l’Environnment Mondial), un projecte dut a terme per investigadors de la Universitat de Girona (UdG) per a l’estudi i difusió dels impactes de la pesca recreativa en el medi. La pesca recreativa, una de les activitats que més es practica a la costa mediterrània, especialment a les àrees marines protegides, comporta diferents impactes ecològics alguns dels quals han estat poc estudiants i són encara poc coneguts pels pescadors recreatius. Entre aquests hi ha l’impacte sobre les espècies vulnerables, l’ús d’espècies exòtiques com a esquer i la pèrdua o abandonament d’ormejos de pesca.

El projecte ha consistit en el desenvolupament de diferents accions de difusió destinades a fomentar una pesca recreativa responsable a les dues zones marines protegides de l’Empordà. Entre aquestes accions destaca l’elaboració del primer Codi de Bones Pràctiques en la Pesca Recreativa i l’edició d’un fulletó amb consells per als pescadors recreatius (en català, castellà i francès) per tal de garantir la sostenibilitat tant dels recursos marins com de la mateixa activitat pesquera dins els parcs naturals.

Els investigadors han acordat, també, dur a terme una acció de responsabilitat corporativa amb Normandie Appâts Ibérica, empresa líder a Europa en la distribució i venda d’esquers per a la pesca recreativa, i que consistirà en incloure missatges a les caixes de cucs que comercialitzen, com ara el logotip de “Pesca Recreativa SOStenible”, desenvolupat per la UdG, i la frase “No llencis els cucs al mar!”. D’aquesta manera es pretén reduir les possibilitats que espècies exòtiques d’esquers s’estableixin en el nostre mar i acabin perjudicant les espècies autòctones, com ja ha passat en altres llocs del món.

Finalment, s’han portat a terme enquestes dirigides a diferents col·lectius de pesca recreativa com ara botigues de pesca, associacions i federacions de pesca i xàrters de pesca recreativa presents a la zona de l’Empordà amb la intenció d’ampliar la informació existent i conèixer la seva postura respecte les bones pràctiques per a una pesca recreativa responsable. El darrer pas ha consistit en la redacció de cartes o compromisos de col·laboració entre aquests col·lectius de pesca, els parcs naturals i la UdG on s’estableixen una sèrie de pautes orientades a promoure una pesca recreativa sostenible i que cada col·lectiu signatari es compromet, de manera voluntària, a respectar.

Aquest treball ha permès doncs la promoció d’accions de difusió destinades a fomentar una pesca recreativa responsable a les dues zones marines protegides de l’Empordà, les quals són necessàries tenint en compte la creixent popularitat d’aquesta activitat en ambdós indrets.