Mes de paraules

En una de les badies més boniques del món, Roses, es troba la vinya més petita de Catalunya

Vinya més petita de Catalunya
La vinya més petita de Catalunya està situada en un turó a sobre de l'hotel Cala Jòncols

L’hotel Cala Jòncols va inaugurar ahir la vinya més petita de Catalunya recuperant una varietat autòctona, el lledoner roig

Vinya més petita de Catalunya
Propietaris i autoritats al ben mig de la vinya més petita de Catalunya, a Cala Jòncols

L’hotel Cala Jòncols de Roses va inaugurat ahir la vinya més petita de Catalunya i una de les més petites de l’Estat espanyol, de menys d’una hectàrea, coincidint amb la celebració del seu seixanta aniversari sota l’eslògan de “una família, un somni”. Una vinya “en la que fa 3 mesos es van plantar 4.000 ceps i que esperem fer la verema d’aquí a tres anys i per la qual cosa farem un petit celler”, va afirmar el copropietari de l’hotel Cala Jòncols, Juanma Gómez.

A la vinya més petita de Catalunya, que no arriba a l’hectàrea de superfície, es vol recuperar una varietat autòctona de l’Empordà i el sud de França, com és el lledoner roig, que podria desaparèixer ja que n’hi ha poca de plantada, i que es fa servir, normalment, per produir garnatxa, tot i que en aquest cas anirà destinada a fer vi blanc. Amb la recuperació d’aquesta varietat històrica i autòctona es vol sumar encara més valor afegit a aquest projecte vitivinícola, que d’aquí a uns quatre anys podrà tenir com a resultat que es puguin comercialitzar unes 3.000 ampolles anuals d’aquest vi.

El fet que tingui unes dimensions tant petites comporta que no se’n pot treure directament un rendiment econòmic i que el projecte vitivinícola i la inversió realitzada es desenvolupi amb l’objectiu de recuperar l’activitat agrícola d’un espai que antigament estava conreat i que es troba situat al ben mig del Parc Natural de Cap de Creus, un lloc singular en el que hi ha emplaçat el complex hoteler.

El projecte inclou, com va assenyalar Gómez, fer un celler propi, que serà el quart que hi haurà al Parc Natural de Cap de Creus, una de les zones geològiques més importants de l’Estat espanyol, amb terres àcides que aporten una gran intensitat al vi que s’hi produeix.

La inauguració d’aquesta vinya a Cala Jòncols es va fer amb la descoberta d’una placa a càrrec del conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Jordi Ciuraneta, l’alcaldessa de Roses, Montse Mindan, el delegat del Govern de la Generalitat a Girona, Eudald Casadesús, i el president de la Confraria de Pescadors de Roses, Antoni Abad. El conseller va destacar que “aquesta vinya exemplifica la responsabilitat que tenim cada un de nosaltres per fer millor el nostre tros de terra, perquè aquest tros doni els millors fruits”, per afegir que “es tracta de recuperar els nostres valors i la nostra identitat per seguir un camí diferent a l’actual, un camí molt en la línia de les noves demandes dels catalans.”

Vinya més petita de Catalunya
La vinya més petita de Catalunya està situada en un turó a sobre de l’hotel Cala Jòncols

L’alcaldessa de Roses va felicitar a la família de Gómez pel 60 aniversari de l’hotel Cala Jòncols i pel fet “de posar en marxa una iniciativa d’aquest tipus, que a part de recuperar una varietat autòctona, només pel entorn on està ubicada la vinya és tot un privilegi del que podran gaudir els visitants”.

La vinya inclou un quilòmetre de paret seca feta amb pedres de manera manual. La producció és del tot artesanal i ecològica.   Un altre aspecte destacat és que la plantació s’ha fet seguint un procés, a més d’ecològic, biodinàmic, un mètode que tracta les explotacions agrícoles com organismes unificats i individuals. Aquest sistema inclou l’ús d’un calendari astronòmic per sembrar i per plantar.