Mes de paraules

ERC Roses reivindica la memòria històrica en el 80è aniversari de l’entrada dels franquistes a la Vila

ERC Roses
Un moment de l'acte que ERC Roses ha portat a terme per commemorar el 80è aniversari de l’entrada de les tropes franquistes a la Vila

Els republicans rosincs volen implementar a l’agenda municipal actes institucionals i d’altres de caire cultural per reivindicar la memòria històrica

ERC Roses
Un moment de l’acte que ERC Roses ha portat a terme per commemorar el 80è aniversari de l’entrada de les tropes franquistes a la Vila

En un acte celebrat a les portes del cementiri, tot just on hi ha ubicat el monòlit “en memòria de les víctimes franquistes i de tots els lluitadors per la democràcia i llibertat del nostre país”, ERC Roses ha portat a terme un acte de commemoració del 80è aniversari de l’entrada de les tropes franquistes a la nostra vila.

El candidat republicà a l’alcaldia de Roses en les properes eleccions municipals, Joan Plana, acompanyat per la nº 2 de la candidatura, Esther Bonaterra, i el nº3, Èric Ibáñez, ha llegit un text, que reproduïm a sota, en el que ha manifestat la voluntat del seu grup de continuar “posant la memòria històrica al centre de l’agenda política municipal amb l’organització d’ un acte institucional recordant la data del 9 de febrer de 1939, l’organització de diferents activitats de caire cultural a l’any per explicar les conseqüències de l’aixecament militar que va donar peu a la Guerra Civil, o encomanar a un regidor del govern municipal la tasca de coordinar i potenciar les polítiques de memòria històrica”.

Plana ha afirmat que “dir que no s’ha fet res fins ara al respecte seria ser imprecís, i la prova és aquest monòlit on estem ara, tot i que es va instal·lar al 2005, ara fa 14 anys, però creiem que hi ha feina a fer, com per exemple en la data d’avui, el 9 de febrer, en que se celebren 80 anys d’aquella jornada en el que els franquistes van entrar a Roses creiem que és important fer algun tipus de gest institucional”.

Els actes que els republicans volen incloure a l’agenda municipal respecte a la memòria històrica ho faran a la propera legislatura “com els que hem fet durant aquest mandat,   per tant, sigui on sigui el lloc on estiguem, governant o a l’oposició, la nostra determinació es treballar per intentar impulsar-les”.

Avui commemorem els 80 anys de l’entrada de les tropes franquistes a Roses. L’inici d’un període fosc de la nostra història.

Deia Salvador Espriu que la veritat és un mirall trencat en mil bocins. I que només unint-los tots podem veure el mirall sencer. Cal recompondre i mantenir units tots els trossos del mirall de la nostra història perquè la llum es reflecteixi sobre les veritats que conformen el nostre passat.

Al llarg dels darrers anys hem treballat per posar la memòria històrica al centre de l’agenda política municipal, amb alguns avenços importants, com ha estat l’eliminació del títol de fill adoptiu de Roses al dictador Miguel Primo de Rivera, que ostentava des de 1926, tal i com molt bé va documentar en el seu dia l’AMR.

Pels propers anys, proposem:

  • Establir com una de les línies de treball de la recentment creada comissió del nomenclàtor la promoció d’efemèrides i personatges rellevants de la nostra història democràtica.
  • Realitzar un acte institucional anualment per recordar la data del 9 febrer 1939 i el seu significat.
  • Promoure xerrades i conferències explicant quin va ser l’abast i les conseqüències de l’aixecament militar que va donar peu a la Guerra Civil.
  • Així mateix, encomanar a un regidor del govern municipal la tasca de coordinar i potenciar les polítiques de memòria històrica.

En un moment en que el model d’impunitat del règim del 78 ha fet impossible condemnar la dictadura franquista ni reparar els danys a les famílies de les víctimes de la dictadura, fem dels municipis de Catalunya un referent al món de memòria democràtica, defensa dels drets humans i justícia universal.

ERC Roses