Mes de paraules

Es constitueix el Comitè de Cogestió del pla de gestió de la sèpia a les badies de Roses i Pals

Pla de gestió de la sèpia
Roses es va incorporar al Projecte Sèpia al 2016 calant les branques d'arbres per a que aquests cefalòpodes possin els ous

Els pescadors de les Confraries de Roses, l’Escala i l’Estartit han estat els promotors d’aquest pla, el primer creat a l’empara del Decret sobre el model de governança de la pesca professional a Catalunya

Pla de gestió de la sèpia
Roses es va incorporar al Projecte Sèpia al 2016, i aquest  és el moment que es calen les branques d’arbres per a que aquests cefalòpodes puguin posar els ous

Divendres a la tarda es va constituir el Comitè de Cogestió del Pla de Gestió de la sèpia a les badies de Roses i Pals. Es tracta del primer comitè d’aquestes característiques creat sota l’empara del Decret sobre el model de governança de la pesca professional, recentment aprovat pel Govern de Catalunya.

L’acte, que va tenir lloc al Maram, Centre d’Interpretació del Peix ubicat al Port Pesquer de l’Escala va comptar amb la presència del director general de Pesca i Afers Marítims, Sergi Tudela, el president de la Federació de Confraries de Pescadors de Girona, Antoni Abad, el cap del Departament de Recursos Marins Renovables de l’Institut de Ciències del Mar, Joan B. Company, la representant de l’Associació Low ImpactFisheries of Europe (LIFE), Marta Cavallé, així com representants de la resta de confraries implicades.

Aquest comitè és una iniciativa dels pescadors de les Confraries de Roses que es va incorporar al projecte al maig de 2016, iniciat un mes abans pels ports de l’Escala i l’Estartit, i que ha estat recollida per la Direcció General de Pesca i Afers Marítims del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació per instaurar el referent del que seran els nous plans de gestió pesquera a Catalunya.

Constituiran el pla la Direcció General de Pesca i Afers Marítims conjuntament amb els pescadors d’arts menors de les Confraries de Roses, l’Escala, l’Estartit, Cadaqués i Palamós, la Federació Territorial de Confraries de Pescadors de Girona, el Departament de Recursos Renovables de l’Institut de Ciències del Mar de Barcelona (ICM-CSIC) i l’associació Low ImpactFisheries of Europe (LIFE).

La sèpia és una espècie de mol·lusc cefalòpode de rellevància i importància socioeconòmica per a la pesca artesanal de la zona.

La necessitat d’un Pla de gestió específic va ser proposat des del sector pesquer per tal de regular i preservar la sèpia dins les aigües marítimes compreses entre el cap de Begur i l’illa de Maça d’Oros, que inclou les badies de Pals i Roses, garantint així la conservació i sostenibilitat del recurs.

El Comitè de Cogestió tindrà per objectiu l’aprovació d’un Pla de gestió que serà d’aplicació tant a la pesca marítima professional com a la recreativa mitjançant mesures tècniques en la línia de les següents:

  • Delimitació de l’àmbit marítim d’aplicació.
  • Regulació de les característiques tècniques de les embarcacions del Pla.
  • Definició dels arts i ormeigs autoritzats i les seves característiques.
  • Determinació dels ports de desembarcament i comercialització de la sèpia de les badies de Pals i Roses.
  • Limitació de l’esforç pesquer d’acord amb criteris científics, ecosistèmics, i socioeconòmics.
  • Creació d’estructures de col·lectors de postes de cefalòpodes destinats a facilitar la repoblació de la sèpia.
  • Establiment de períodes o zones de veda per tal de protegir els individus en la seva etapa juvenil o els reproductors.

Aquest pla de gestió segueix les directrius marcades per la Política Pesquera Comú i es basa en un model de cogestió adaptativa.

Aquesta experiència ha de servir de referent per a l’aplicació a nous plans de gestió destinats a altres modalitats i/o espècies pesqueres, amb l’objectiu d’assolir una pesca sostenible a través de la cooperació entre els sectors implicats.