Mes de paraules

“És més el que ens uneix amb el Marroc que el que ens separa”

Cultures en Xarxa
La xerrada del projecte 'Cultures en Xarxa' es va portar a l'institut Cap Norfeu de Roses

Aquesta és la principal conclusió que 27 joves de Roses, 3 de Màlaga i l’alcaldessa de Roses, Montse Mindan, han tret després de viatjar al Marroc dins el projecte ‘Cultures en Xarxa’  

Cultures en Xarxa
La xerrada del projecte ‘Cultures en Xarxa’ es va portar a l’institut Cap Norfeu de Roses

Entre 15 i 20 joves van viatjar durant els darrers cinc anys al Marroc dins el projecte ‘Cultures en Xarxa’ impulsat per l’Associació Xarxa de Convivència de Roses. Entitat que enguany va decidir que serien una trentena els que viatgessin al país nord-africà, i per la qual cosa va haver de fer una selecció entre els 150 candidats que van voler formar part d’aquesta iniciativa.

30 joves que van anar acompanyats de l’alcaldessa de Roses, Montse Mindan, la qual va es va sumar al joves (rosincs, andalusos i d’origen marroquí) “com una peça més del puzle” per viatjar i conèixer durant cinc dies, del 5 al 10 d’octubre, les costums i la seva gent de les ciutats de Tànger, Chefchaouen, Tetuan i Assilah.

El principal objectiu del projecte ‘Cultures en Xarxa’ és incidir en la tolerància, la cohesió i comprensió de dues cultures, suposadament tant diferents, a través de la participació dels joves. Però aquest projecte, aquest viatge, té un altra finalitat, i segurament, no menys important, que és la de explicar als seus amics, familiars, companys i la població en general el que han aprés durant la seva estància al Marroc.

I és el que van fer en una xerrada que es va portar a terme a l’institut Cap Norfeu de Roses, on una desena de joves, comptant amb els tres que viuen a Màlaga.

Entre aquests joves que van viatjar una noia que és psicòloga, la Laia Rosès, la qual treballa amb nois marroquins assegurant que “en aquest viatge he pogut conèixer el treball social que es fa al  Marroc, el que m’ha ajudat entendre coses que desconeixia i saber com a apropar-me a ells en el meu treball del dia a dia, i a nivell personal em porto l’experiència d’haver conviscut amb 30 persones, de diferents edats i molt diferents entre sí, i el poder que té viatjar per connectar amb d’altra gent”.

Aquest viatge també va servir als joves per treure’s-hi alguns prejudicis, “em pensava que les dones marroquines no tenien tanta llibertat com a casa nostra, i a través de les associacions que vam conèixer  em vaig donar compte que poden fer el que volen”, va afirmar la Meritxell Burgas.

L’experiència que van viure aquests joves va ser de coneixença d’una altra cultura, d’un altre país, però sens dubte, també va ser una tot un assaig de convivència, com va explicar de manera metafòrica una de les altres noies que van viatjar, la Maria Masó, en afirmar que “quan vam anar al Marroc tots érem peces d’un puzle, cadascú de nosaltres era una peça individual, que a mesura que anàvem vivint experiències, emocions, compartíem riures, plors, va acabar en un puzle totalment encaixat”.

Van visitar ciutats, llocs, institucions, diferents associacions d’un país molt diferent al que viuen actualment. Tant diferent i a la vegada tan similar com va afirmar en Sheeran Perera, el noi de Màlaga que va venir expressament a Roses, juntament amb dues noies de la ciutat andalusa que van anar al Marroc, per explicar també la seva experiència. Aquest noi andalús, d’origen marroquí, va assegurar que “quan vam iniciar el viatge teníem una mica de por, de respecte, perquè anàvem a un lloc totalment distint d’on vivim, però a mesura que el viatge anava evolucionant i anaves coneixent el que senten les persones del Marroc, les seves inquietuds, les seves pors, ens vam donar compte que és més el que ens uneix amb el Marroc que el que ens separa”.

Una afirmació ratificada per l’alcaldessa de Roses, Montse Mindan, en assenyalar que “tenim una manera diferent de viure, totalment, però quan vam anar a fer la visita a l’Ajuntament de Chefchaouen i vaig conèixer a l’alcalde em vaig donar compte que estem mol lluny, però també a molt prop, perquè com alcaldes tenim els mateixos problemes i preocupacions pel poble, i acabes concloent que no som tant distints”.    

El president de la Xarxa de Convivència, Mohamed El Amrani, va donar les gràcies a tots la parts implicades per haver-ho fet possible, “perquè el fet que aquests joves hagin viscut aquest viatge han pogut traslladar un missatge no només a l’Empordà sinó més enllà, que la convivència entre persones de diferents cultures és possible, tot i que és complexa. Des de la nostra entitat tenim clar que aquest és el nostre objectiu: fomentar la convivència des de la joventut ”.

Objectiu que la Xarxa de Convivència de Roses podrà continuar portant a terme si fem cas del centenar de joves que van assistir a la xerrada, i dels quals la majoria es van mostrar interessats de formar part, l’any vinent, del setè projecte de ‘Cultures en Xarxa’.

Viatge de 5 cinc dies al Marroc per 180 euros per persona

Qui paga aquest viatge dels joves al Marroc?… S’han preguntat més d’un en més d’una ocasió, oi?

La resposta la va donar el president de la Xarxa de Convivència a l’inici del viatge i la va reiterar durant la xerrada, “cadascú dels joves, així com en aquesta vegada l’alcaldessa, s’ho ha pagat de la seva butxaca. Portem organitzar-lo des del mes de març i ens ha sortit per 180 euros per cap. Diners que van incloure el viatge en avió, l’allotjament i l’assegurança”, va assegurar Mohamed El Amrani.

Un preu econòmic gràcies als acords de col·laboració que El Amrani va assolir amb l’Obra Social La Caixa, la companyia aèria Air Arabia i la Fundació Hassan II.