Mes de paraules

Èxit del ‘Science Needs You!’, jornades de divulgació científica dutes a terme a Figueres i Roses

Science Needs You!
Excursió pel Cap de Creus marítim que es va portar a terme en catamarà

Entre els actes d’aquestes jornades de divulgació científica desenvolupades a la capital de l’Alt Empordà es va realitzar una sortida en catamarà de quatre hores pel Cap de Creus

Science Needs You!
Excursió pel Cap de Creus marítim que es va portar a terme en catamarà

Molt bona acollida de la tercera edició de les jornades de divulgació científica ‘Science Needs You!’ que s’han dut a terme a Figueres i Roses aquest cap de setmana amb la intenció d’apropar al gran públic la ciència de frontera que avui en dia es fa al nostre país, i que ha emplenat de gent totes i cadascuna de les activitats programades, les quals tenien com a leit motive  ‘el mar i les ciències del mar’.

Dissabte va ser el dia central amb el seminari que durant tot el dia es va desenvolupar a La Cate, i on reconeguts científics catalans van exposar el seu treball a les més de dues-centres persones, molts d’ells joves estudiants, que van assistir. El biòleg i oceanògraf Rafel Simó Martorell va explicar amb passió i amenes anècdotes el seu treball de camp al Pol Nord, l’Antàrtida o la Polinèsia on estudia el desglaçament dels Pols i els seus riscos, i va motivar als joves dient-los que “la ciència és aventura” i que “cal sortir de la zona de confort”. L’investigador Rafael Sardà van centrar la seva xerrada en la lluita que ell, i altres científics com ell, duen a terme per eradicar la presència de plàstics a l’oceà, donant dades esfereïdores com que “només del 10 al 15% del total de plàstics que es generen al món acaben sent reciclats” i va demanar “no deixar d’educar la societat en la cultura del reaprofitament i reciclatge”, i va mostrar la seva “confiança en la reacció i activisme dels joves per revertir la situació”. I la doctora Anna Rubio va detallar de la seva feina al País Basc on, de forma innovadora, utilitzen la tecnologia per extreure variables que afecten a la economia de la pesca, o de l’exitós model de finançament que els permet generar ingressos propis per autogestionar-se.

A la tarda, l’estand amb l’exposició ‘Submarins en viu’ (a càrrec de Vicorob i Triton Submarines) que hi havia a la Rambla de Figures va estar sempre atapeït de gent per participar als tallers de pilotatge que es feien en una piscina que es va instal·lar. I ja al vespre, més de cent-cinquanta persones van assistir a La Cate al concert ‘Música pel canvi social a l’època de Narcís Monturiol’ que, a càrrec de la coral La lira de Sant Cugat i el quartet Revolució encapçalat el pianista Santi Escura, va interpretar l’obra perduda d’Anselm Clavé “La Revolució” a més de peces de Pep Ventura i Vicenç Olivé i Mulor.

I ahir diumenge una setantena de persones, molts també joves, van posar en pràctica els coneixements adquirits el dia anterior amb una sortida en catamarà que durant quatre hores ha circumval·lat el Cap de Creus mentre rebien les indicacions del zoòleg Jordi Sargatal, que ha comentat, entre d’altres, el projecte de reintroducció de foques al Cap Norfeu o l’albirament de balenes; i escoltant al geòleg Domininic Font explicant els orígens de la formació de la plana empordanesa a la desembocadura de La Muga o el caràcter volcànic dels darrers cims de Pirineu que s’ensorren en el mar.

MÉS ACTES
Entre els actes previs cal destacar la quarantena de persones, molts d’ells joves,  que dijous van assistir, a la Sala Monturiol del Cercle Esport Figuerenc, a la presentació del còmic educatiu sobre els oceans “De terra i de mar” de Josep-Maria Gili, el qual narra el viatge de dos joves per tot el planeta mentre expliquen analogies entre el món marí i el terrestre. O la sessió de cinema que avui  diumenge s’ha fet a La Cate i on s’han projectat dues versions del film “20.000 Leguas de viaje submarino”, el curtmetratge mut de  G. Méliès i el llargmetratge clàssic de Richard Fleischer.