Mes de paraules

Exitós ‘Curs de Voluntariat en l’àmbit de l’oncologia’ organitzat per la Fundació Roses Contra el Càncer

Curs de Voluntariat en l’àmbit de l’oncologia
Una de les sessions del Curs de Voluntariat en l’àmbit de l’oncologia que es va portar a terme a la seu de la Fundació Roses Contra el Càncer

Un curs de voluntariat amb formació reglada on els participants, a part de rebre, entre d’altres molts coneixements, recursos i eines per tractar malalts oncològics, l’obtenció del títol reconegut pel Pla de Formació de Voluntariat de Catalunya

Curs de Voluntariat en l’àmbit de l’oncologia
Una de les sessions del Curs de Voluntariat en l’àmbit de l’oncologia que es va portar a terme a la seu de la Fundació Roses Contra el Càncer

La Fundació Roses Contra el Càncer és una entitat on la seva maquinària està impulsada principalment pel voluntariat. Ser voluntari significa dedicar una part del nostre temps lliure a realitzar una acció al servei dels altres o de la comunitat en general, sense esperar res a canvi. I ser voluntari, de manera periòdica, dins una entitat social suposa tenir un dret, el dret a la formació per tal de desenvolupar la tasca del voluntariat amb la millor eficàcia possible.
I durant els darrers anys, respectant el dret a la formació dels voluntaris, la Fundació Roses Contra el Càncer ha organitzat, a càrrec la psicooncòloga de l’entitat, Mercè Homs, un curs de voluntariat.
Però, enguany va decidir donar un pas més enllà oferint una formació reglada que ha portat per títol Curs de Voluntariat en l’àmbit de l’oncologia, que ha estat dirigit “a voluntaris que acompanyen malalts oncològics durant diferents moments de la malaltia, tant per acompanyar-lo al metge com anar a visitar-lo a casa seva o, fins i tot en la cura pal·liativa de la malaltia”, ha explicat la presidenta de la Fundació Roses Contra el Càncer, Pilar Serra, la qual ha afirmat que la realització d’aquest curs ha estat possible “gràcies a la Federació Catalana Contra el Càncer i la Federació Catalana del Voluntariat”.

I aquest Curs de Voluntariat en l’àmbit de l’oncologia es va desenvolupar en tres sessions de 4 hores cadascuna, que es van portar a terme la seu de la Fundació.
La primera va tenir lloc dimecres, 8 de maig, amb el Bloc 1: El càncer, i el malalt del càncer, on el doctor Jordi Rubió va tractar La malaltia d’oncològica i la psicòloga de la Fundació, Mercè Homs, va parlar sobre Viure amb el càncer.
La segona es va portar a terme al dia següent,  9 de maig, amb el Bloc 2: El fet voluntari, a càrrec del doctor Josep Soler per tractar tres temes: El voluntari en el món de l’oncologia; L’acompanyament al malalt i Preservar la qualitat de l’acció voluntària

I aquest passat dijous, 16 de maig es va desenvolupar la tercera i última amb el Bloc 3: La relació interpersonal, on el doctor Joan Carles Trallero va explicar l’Impacte emocional i cura del voluntari, la Gestió de les emocions en acompanyaments a malalts de llarga durada i La fase terminal: eines pels voluntaris.

Per tant, va esdevenir ser un curs molt especialitzat amb la intervenció d’oncòlegs, psicòlegs i metges especialistes en cures pal·liatives com a ponents.
I la psicooncòloga de la Fundació, Mercè Homs, ha valorart molt positivament la organització d’aquest cur, ja que “els propis voluntaris que hi van participar ens van transmetre la seva satisfacció en rebre informació i formació de la malaltia oncològica, en rebre formació en quant als aspectes psicològics, i en rebre moltes eines i molts recursos alhora de comunicar-se amb el malalt per saber ajudar-lo en quant a les diferents fases de la malaltia, com és la diagnosi, el tractament i, arribat el cas, les cures pal·liatives”.

Segons Homs, el curs va ser molt enriquidor per als participants “perquè van saber i prendre consciència que els voluntaris tenen uns límits, pots ajudar fins a un punt. S’ha de tenir present que ets voluntari, per tant, no pots donar cap consell, primer perquè no és un amic i si es traspassa aquest límit ja no estàs fent de voluntari”, remarcant la psicòloga que “s’ha de tenir clar que quan ets voluntari d’una entitat i ajudes a una persona, aquesta l’has coneguda a través d’aquesta entitat, i has de fer la tasca que t’ha encomanat, sense extralimitar-te”.

Els límits, el compromís, la confidencialitat, perdre la por de parlar de les emocions, el tabú de parlar sobre el càncer i la comunicació “van ser altres dels aspectes importants que es van tractar en aquest Curs de Voluntariat en l’àmbit de l’oncologia i que els voluntaris han de tenir molt presents quan s’ajuda a un malalt oncològic”, ha assenyalat Mercè Homs.

Al curs hi van participar una vintena de persones, destacant que totes aquelles que van fer un mínim del 80%  d’assistència van obtenir el títol de Voluntari reconegut pel Pla de Formació de Voluntariat de Catalunya.